Ön muhasebe nedir? Ön muhasebe programları nelerdir?

Ön muhasebe işlemleri işletmeler için finansal nitelikli tüm detayları muhasebe bilgisine dönüştürüp muhasebe programları aracılığıyla işlemeye yardımcı olur. Ön muhasebe işlemleri nasıl yapılır, hangi ön muhasebe programları daha iyi merak ediyorsan; senin için hazırladığımız içeriğimizi okuyarak detaylı bilgi alabilirsin!

Şirket veya işletmelerin sahip olduğu varlık türlerinin tamamı olan; çekler, senetler, banka hesabı veya stok gibi detayların kayıt altında tutulmasına ön muhasebe adı verilir. Çalışan maaşları, masraflar, gelir ve gider detaylarının işlenmesi de ön muhasebe kapsamındadır. İşletme veya şirketler bu süreci daha kolay ve hatasız sürdürmek adına tercihini ön muhasebe programları kullanmaktan yana kullanır. Sen de firman için süreci doğru yönetmek adına ön ücretli veya ücretsiz ön muhasebe programlarından faydalanabilirsin.

Ön muhasebe programı nedir?

Ön muhasebe programları firmalara ait tüm muhasebe bilgilerinin şifreli şekilde güvenli bir tabanda saklanmasına destek olur. Programların içeriği ve aynı zamanda sahip olduğu modüllere göre işlevsellikleri farklılık gösterir. Ön muhasebe süreçlerinde toparlanan ve saklanması gereken finansal detaylar, stok durumu, giderler, gelirler, personel ve işletme masrafları gibi tüm detayları ön muhasebe programları ile kolayca işlemek mümkündür. FonksiyoneL ve pratik kullanım deneyimi sunan bilgisayarlı muhasebe programları firmaların kârlılık ve zarar durumlarını görmelerini sağlar. Tek ekran ve farklı modüller üzerinden tüm finansal verileri tarih aralığı bazında gözlemlemeye destek olur.

Ön muhasebe programları neden önemlidir?

Ücretli ya da ücretsiz sunulan ön muhasebe programları, ön muhasebe tutmak için büyük avantajlara sahiptir. Belgelerin güvenli ortamda saklanması, yeniden ulaşılabilir olması adına büyük katkıda bulunur. Karmaşık ön muhasebe işlemlerinin daha pratik ve kolay adımlarla tamamlanması açısından da önemlidir. Zamandan tasarruf etmeye yardımcı olan ön muhasebe programları aynı zamanda süreçleri hızlandırıp daha verimli hale getirmeyi de hedefler.

Ücretli ya da ücretsiz herhangi bir ön muhasebe programı sayesinde faturaları hızlıca kesebilirsin. İşletmelerde stok takibini tek ekran ve modül üzerinden kolayca takip etmeye de destek olur. Gün aşırı yapılan tüm ön muhasebe işlemlerini verilere dayalı şekilde kolayca analiz etme konusunda da destekleyicidir. Manuel olarak yapılan ön muhasebe işlemlerinde hata payı yüksektir. Ön muhasebe yazılımları bu hataların oluşmamasını sağlayıp hatayı minimalize eder. Muhasebe programları nelerdir diyorsan firman için en ideal olan yazılımları inceleyerek karar verebilirsin. Yazılım paketi halinde sunulan çok sayıda ön muhasebe program seçeneği mevcuttur. Her programın sunduğu avantajlar, modül sayısı ve parametreleri de farklılık gösterir. Firma ya da şirketinin ön muhasebe işlem hacmine göre ölçeklendirme yaparak ideal yazılımı bulabilirsin.

Ön muhasebe programlarında bulunması gerekenler nelerdir?

Ön muhasebe programlarının içeriği ve fonksiyonları farklılık gösterir. Bu programlar belirli yazılımlarla kurulur. Firma ve şirketlerin ihtiyaçlarına yönelik geliştirildikleri için işlevsellik sunarlar. Şirketlerin en çok tercih ettiği bulut tabanlı ön muhasebe programları ön plandadır. Çevrim içi ya da online muhasebe programı adıyla da bilinen bulut tabanlı sistemler kaydetme, verilere kolay ve tek ekrandan erişme kolaylığı sunar. Şirketin için tercih edeceğin online muhasebe programları modül olarak şunları içermelidir;

  • Firma stok takibi
  • Fatura kesme modülü
  • Sipariş ve satış takibi modülü
  • Teklif hazırlama modülü
  • Alacak ve borç modülü
  • CRM takip modülü
  • Personel giderleri modülü
  • Banka, çek ve senet takibi modülü
  • Raporlama modülü

Tercih edeceğin programda olması gereken başlıca modüller yukarıdakilerden oluşur. Şirketinin sektörüne ve ihtiyacına göre özel yazılım ön muhasebe programlarından da faydalanabilirsin. Yazılımları geliştiren ön muhasebe programı firmaları tüm ayrıntıları içerecek seçenekler geliştirmeye özen gösterir. Hazır ve ücretli programları ihtiyaçlarına göre değerlendirebilirsin.

Ön muhasebe programları ile neler yapılabilir?

Ön muhasebe programlarının pratik bir ara yüze sahip olması önemlidir. Muhasebe uzmanı verileri işlerken ya da takip ederken tek tıkla işlemlerini yapması gerekir. Kolay muhasebe programları arasından tercih yapman, süreci daha basit adımlarla yönetmene yardımcı olur. Kolay ve işlevsel bir ön muhasebe programı ile yapabileceğin işlemler;

  • Genel stok takibi: Satışı gerçekleşmemiş ya da depoda bekleyen envarterleri giriş ve çıkış açısından ön muhasebe programına işleyebilirsin. Bu sayede güncel stok durumunu tek tıkla görmek mümkün olur.
  • Firmanın cari hesap takibi: Firmanın alacak ve verecek detaylarını tek ekran üzerinden yönetebilirsin. Alacak ve verecek modülüne borçlu olduğun miktarları, alacağın tutarları isimlendirerek girip daha sonra tek akrandan tüm verileri kontrol edebilirsin.
  • Banka dökümleri takibi: Şirketin ya da firman için bankaya yatırılan tüm paralar, havaleler ve bankayla ilgili tüm verileri günlük işleyebilir daha sonra tek ekran üzerinden kontrol edebilirsin.
  • Çek ve senet takipleri: Çek ve senet kullanan bir firmaya sahipsen basit çek senet modülüyle bunları takip altında tutabilirsin. Tabana işlenen çek ve senet durumlarını tüm detaylarıyla istediğin zaman tek tıkla görüntüleyebilirsin.
  • Fatura kesme ve fatura takibi: Ön muhasebe programları ile anlık bazda fatura kesebilirsin. Kestiğin faturaları ihtiyacın olduğu zaman yeniden görüntüleyebilir, kayıt altına alabilir ve takip edebilirsin.
  • İrsaliye takibi: Mal sevkiyatlarında kullanılan irsaliyeleri ön muhasebe irsaliye modülü sayesinde kayıt altında tutabilir ve oluşturabilirsin. Mal sevki ya da teslimi için kullanılan irsaliyeler resmi belge niteliği taşıdığı için kaydedilmesi önemlidir. Bu modüller sayesinde hatasız irsaliye işlemi yapabilirsin.
  • Maaş ödemesi takibi: Personellerin için ödediğin avansları, maaşları maaş modülü ile kolayca işleyebilir ve takip altında tutabilirsin. Ön muhasebe programlarında yer alan bu modül sayesinde personel giderlerini tek tıkla istediğin zaman görüntüleme fırsatı yakalarsın.

Ön muhasebe programlarının genelinde yer alan başlıca modüller ve işlevleri yukarıdaki gibidir. Bazı özel modülleri ihtiyacına göre ekletebilirsin.

Ön muhasebe programları nasıl kullanılır?

Ön muhasebe programları için ücretli ve ücretsiz seçenekler mevcuttur. Birden fazla ön muhasebe programı firması bulunur. Şirketin, işletme ya da firman için ihtiyacın olan ön muhasebe programından beklentini belirleyerek seçim yapman yarar sağlar. Ön muhasebe programları modüllerin entegre edildiği yazılımlardır. Satın aldığın firma tarafından bilgisayar ve telefonlara kurulumu sağlar. Şifreli ve güvenli olduğu için giriş bilgilerine sahiptir. Online olarak giriş yaptıktan sonra hangi modüle ihtiyacın varsa o modülün paneline girerek işlem adımlarını takip edebilirsin. Genel muhasebe programları ile entegre edebilirsin. Pratik, kolay ara yüze sahip olduğu için yapacağın işlem türüne göre ayrılan modülleri takip ederek kullanmaya başlayabilirsin. Çevrim içi programlar oldukları için canlı destek gibi alternatiflere de sahiptir. Takıldığın noktada satın aldığın firma ile irtibata geçerek destek talebinde bulunabilirsin.

Ön muhasebe programları ücretli midir?

Ön muhasebe programları ücretli ve ücretsiz olarak ikiye ayrılır. Ücretsiz muhasebe programları daha az modüle sahiptir. Rutin ön muhasebe işlemleri için tercih edilebilir. Ücretli olan programlar ise daha kapsamlıdır. Modül ekleme ve çıkarma alternatifi sunan ücretli programlar da mevcuttur. İşletmenin ihtiyaçlarına yönelik modül entegresi talep etme imkanı sunar. Tercihini ücretli ön muhasebe programlarından yana kullanmak istersen çok sayıda yazılım olduğunu görebilirsin. Muhasebe programları ücretsiz ve ücretli olarak sunulduğu için firmanın ihtiyaçlarını göz önünde bulundurarak değerlendirmeni yapabilirsin.

**İçeriklerimizle ilgili görüş ve önerilerinizi editor@kariyer.net adresinden bize iletebilirsiniz.