Ön yazı hazırlarken dikkat edilmesi gereken 6 şey

İK uzmanlarının bir CV’yi incelemek için ortalama 30 saniye gibi bir süre ayırdığını bilsen, onlara neler söylerdin? Özenli ve doğru içerikle hazırlayacağın bir ön yazı, işte tam da bu noktada en büyük kurtarıcın olabilir. İK uzmanlarını etkileyeceğin etkili bir ön yazı için bilmen gerenler ve ön yazı örnekleri bu yazımızda!

Hemen herkes özgeçmişine ön yazı eklemenin önemini bilse de nasıl bir içerik oluşturması gerektiği konusunda net bir fikre sahip değil. Aslında ön yazıyı kariyer hayatının özeti gibi düşünebilirsin. Bu nedenle başvuruna ekleyeceğin ön yazı, senin hakkında işverene hızla özet bir bilgi sunacak özellikte olmalı. Özgeçmişine ekleyeceğin bu kısa yazı, özgeçmişini güçlendirecek ve seni aynı işe başvuran diğer adaylar arasından ön plana çıkaracaktır.

Yapılan araştırmalar, İK uzmanlarının bir CV’yi incelemek için ortalama 30 saniye ayırdığını gösteriyor. Hâl böyleyken kısa sürede işverenlerin dikkatini çekebilmek için başvuruna özel bir ön yazı eklemen şart. “Ön yazı nasıl yazılır?” diye merak ediyorsan, hemen başlayalım…

İşte, ideal bir ön yazıda bulunması gereken özellikler:

Özgeçmişinin küçük bir kopyası olmamalı

Özgeçmişin zaten seninle ilgili eğitim, iş deneyimleri gibi tüm detayları içeriyor. Bu nedenle ön yazında aynı şeyleri anlatmak yerine pozisyona neden uygun olduğunu anlatabilirsin. İşe alındığında şirkete katacağın değerlerden ön yazında bahsetmen de iş görüşmesine davet edilme ihtimaline büyük etki edecektir. Başvurduğun pozisyonla ilgili detaylı bir araştırma yaptığında şirkete katabileceklerin konusunda daha sağlıklı sonuçlara ulaşabilirsin.

Akılda kalıcı rakamsal ifadeler olmalı

Rakamsal değerler vererek başarılarını anlatman, akılda kalma ihtimalini arttırmakla birlikte hakkında olumlu bir izlenim de yaratacaktır. Mevcut veya daha önceki iş yerinde kazandığın başarıları yüzdelik değerlerle paylaşabilirsin. Başarılardan bahsederken rakamsal değer vermenin, inandırıcılığını daha çok artıracağını unutmamalısın.

Özgeçmişte olmayan yeteneklere yer verilmeli

İnsan ilişkilerindeki tutumun, problem çözme yeteneğin ya da kriz ortamında takındığın tavır konularına özgeçmişinde yer vermediysen, ön yazında bu konularda bilgi verebilirsin.  Ön yazında bu özelliklerini gündeme getirerek, aranılan yeteneğin sen olduğunu işverenlere gösterebilirsin.

İşe ara verilen dönemler açıklamalı

Herhangi bir nedenle çalışmadığın dönemler olabilir. Bu gibi dönemlerde neler yaptığına dair kısa bilgilendirme yapabilirsin. İşe ara verdiğin dönemde; freelance çalışmış olabilirsin, eğitimine devam etmiş olabilirsin ya da mesleki kurslar almış olabilirsin. Özetle, bu dönemi nasıl verimli geçirdiğine dair bilgilere ön yazında yer verebilirsin.

Otomatik bir ön yazı izlenimi vermemeli

Her başvurunda kullanabilceğin bir ön yazı hazırlaman sana zaman kazandırabilir, ama işveren tarafında beklediğin etkiyi de yaratmayabilir. Bu nedenle başvurduğun pozisyon ya da şirket özelinde bir ön yazı hazırlamanda fayda var.

Dil bilgisi ve anlatım hataları olmamalı

Şu ana kadar içeriğin nasıl olması gerektiğini anlattık. Ön yazı hazırlama konusunda seninle paylaşmak  istediğimiz son püf noktası ise yazacağın metnin dil bilgisi kurallarına uygun olduğundan emin olman. Bu nedenle ön yazını hazırladıktan sonra son bir kez okumanı ve  varsa yazım hatalarını düzeltmeni öneririz.

Ön yazı örnekleri

Şablon 1: Açık bir pozisyon için yapılan başvurular

Sayın Yetkili,

Firmanızdaki x pozisyonuyla yakından ilgileniyorum. Özgeçmişimde detaylı olarak verdiğim bilgilerde de görebileceğiniz gibi aldığım eğitimlerin ve iş deneyimlerimin başvurduğum pozisyona uygun olduğuna inanıyorum. Geçmiş tecrübelerimde edindiğim bilgilerin, pozisyona neler katabileceğini sizlerle paylaşarak kendimi daha yakından tanıtmak isterim.

Saygılarımla

Ad Soyad

Şablon 2: Genel başvuru yapılan şirketler

Sayın Yetkili,

X eğitimim sonrası  x alanında x yıl deneyim sahibi oldum. Bu süreçte içinde bulunduğum ekiplerle birlikte birçok başarıya imza attım ve krizlerin üstesinden geldim. Alanındaki gelişmeleri merakla takip eden biri olarak, kariyerime inandığım bir markada devam etmek istiyorum.

Eğitim ve deneyimlerime uygun olan bir pozisyonda değerlendirmeniz üzere özgeçmişimi sizinle paylaşıyorum.

Görüşmek dileğiyle

Saygılarımla

Ad Soyad

Ön yazı hazırlarken ana hatlarıyla bu örneklerden yararlanabilirsin. Ancak sana önerimiz, olabildiğince vakit ayırarak her başvuruna özel bir içerik hazırlaman.

Kaynak: Totaljobs

Kocaeli Üniversitesi İletişim Fakültesi mezunu olan Özden, Bilgi Üniversitesi’nde İnteraktif Pazarlama alanında yüksek lisans yapmıştır. Lisans öğreniminin ilk yıllarında TRT Haber’de asistan muhabirlik yaparak meslek hayatına başlamıştır. Mezun olduktan sonra farklı dönemlerde TV8 Haber ve Cem TV’de; yapımcı, yönetmen ve editör olarak görev almıştır. Dijital dünyadaki gelişmelerle birlikte editoryal deneyimini online platformlara taşımış, Markafoni’de ve Mudo’da içerik editörlüğü yapmıştır. Kurumsal markalar için freelance SEO editörlüğü de yapan Özden, 2018 yılı itibarıyla kariyerine, Kariyer.net içerik editörü olarak devam etmekte ve online/offline içerik üretmektedir.
**İçeriklerimizle ilgili görüş ve önerilerinizi editor@kariyer.net adresinden bize iletebilirsiniz.