Kendine uygun bir staj ilanı buldun ve özgeçmişini önyazı ya da kapak yazısıyla desteklemek istiyorsun. İşte sana bir önyazı formatı. Bunu örnek alarak sen de güzel bir önyazı oluşturtabilirsin, ama unutma, bir önyazı mutlaka özgün olmalı ve senin kişiliğini yansıtmalı.
İş başvurusunda bulunurken özgeçmişinin yanına mutlaka bir önyazı eklemelisin. Önyazın başvurduğun işe özel, senin tecrübe ve becerilerinle ilgili olmalı. Çok uzun bir yazı olmasına gerek yok. Önyazının; hangi pozisyonla ilgilendiğini, nedenini ve işe uygunluğunu anlatması yeterli.
Önyazın senin karşı tarafta oluşturacağın ilk izlenim için de çok önemli. Önyazılarının etkili olabilmesi için niçin işle ilgilendiğini ve bu işe başvurduğunu düzgün bir dille anlatmalısın. Unutma; seni işe alacak kişi seni hiç tanımıyor. Amacın işi istediğini ve işin özelliklerinin sana uyduğunu anlatmak olmalı. Bunu da mümkün olduğunca amacın uzaklaşmadan özelliklerini ve farklı yönlerini anlatarak yapmalısın. İş ilanında istenilen kriterlerin senin becerilerinle uyuştuğunu yazında belirtmeli ve bu görüşünü destekleyen örnekler vermelisin.
Herkesin önyazısı kendi özelliklerini anlattığından ve farklı işlere yönelik olduğundan aynı formatta farklı birçok önyazı hazırlanabilir. Zaten önyazının da anlamı budur: benzer özellikler taşıdığın kişilerden farkını ortaya koyacak bilgiler vermek.
ÖNYAZI FORMATI
Bu format, düşüncelerini organize etme açısından sana yardımcı olacak. İçerik tamamen sana ait.
Giriş
Sayın İlgili,
Başlangıç kısmı
Bu bölümde hangi pozisyon için başvurduğunu, neden işverenin seni iş görüşmesine çağırması gerektiğini anlatmalısın.
İlk Paragraf
Yazın, neden bu önyazıyı yazdığınıza dair bilgi içermeli. İş ilanını nerede gördüğünü ve pozisyona neden başvurmaya karar verdiğini anlat.
Orta Paragraf
Önyazının bu bölümünde işverene işle ilgili önerilerini sun. Hangi özelliklerinin başvurduğun iş için uygun olduğunu belirt. İşin ihtiyaçları ve senin yeteneklerin arasında güçlü bağlantılar kur. Kendini anlatan cümlelerini kanıtlarla desteklemeye çalış. İyi olduğunu düşündüğün konuları anlat. Özgeçmişinle beraber değerlendirileceğin için tutarlı ol, ama özgeçmişteki bilgileri aynen tekrar etme.
Son Paragraf
Önyazının sonuç cümlesi, pozisyona başvurunla ilgilendiği için yetkiliye teşekkür ederek sonlandırabilirsin ve gelişmeler hakkında bilgi beklediğini de son olarak yazına ekleyebilirsin. Adını ve soyadını yazıp teşekkür ederek yazını sonlandırabilirsin.
ÖRNEK ÖNYAZILAR
ÖRNEK 1
Sayın İlgili,
Kariyer.net’te yayınlanan “Stajyer” pozisyonunuzla ilgileniyorum. Özgeçmişimin, yeteneklerimin iş tanımınıza ve şirketiniz bakış açısına uygun olduğunu düşünüyorum.
İş için istediğiniz şartlar:
– Üniversitelerin …. bölümlerinden yeni mezun ya da son sınıfta okuyan
– Tercihen İyi derecede İngilizce bilen,
– Ms Office uygulamalarına hakim,
– Yazılı ve sözlü iletişimde kuvvetli,
– İnsan ilişkilerinde başarılı, takım çalışmasına yatkın olduğumu düşünüyorum. Şöyle ki;
……. Üniversitesi ….. mezunuyum/ … Sınıf öğrencisiyim.
Ortaokul eğitimimden başlayarak İngilizce eğitimi aldım, akıcı bir şekilde kullanabilirim.
Excel, Power Point, Word uygulamalarını üniversite yaşamımda yoğun olarak kullandım.
İnsan ilişkilerinde başarılıyım, kolay iletişim kurarım.
Üniversitede birçok projede takımlar kurarak başarılı işler ortaya çıkardım.
Özgeçmişim ve önyazımla ilgilendiğiniz için teşekkürler. Yüz yüze mülakata katılarak iş ve işin becerilerime uygunluğu hakkında detaylı konuşmayı çok isterim.
Teşekkür ederim,
Ad, Soyad
ÖRNEK 2
Sayın İlgili,
Kariyer.net’te yayınlanan “Stajyer” ilanınızla ilgileniyorum.
……. Üniversitesi ….. mezunuyum / … Sınıf öğrencisiyim.
Üniversitede aktif olarak pek çok projede yer aldım. ….. okul kulüplerinde çalıştım. Bu projelerimde …… görevlerinde bulundum ve bu konularda tecrübe kazandım.
Hedefim ….. sektöründe kariyer yapmak. Bu sektörün önemli bir ismi olan firmanızda stajımı gerçekleştirmeyi çok isterim.
Özgeçmişim ve önyazımla ilgilendiğiniz için teşekkürler. Yüz yüze mülakata katılarak iş ve işin becerilerime uygunluğu hakkında detaylı konuşmayı çok isterim.
Teşekkür ederim,
Ad, Soyad
Yorum yapmak ister misin?