FORMAT SEÇİMİ…
Özgeçmişinizin formatını belirlemeden önce profesyonel iş hedeflerinizi tam anlamı ile tespit etmiş olmalısınız.
Özgeçmişinizde yer almasını istediğiniz konu başlıklarının, detayların dökümünü yapmanın ardından, profesyonel ve şahsi niteliklerinizin okuyucunun yoğun ilgisini çekebilecek bir standart format oluşturmanız gerekecektir. Kesinlikle arkadaşlarınızın veya herhangi bir kitapta gördüğünüz formatı kopyalamayın. Her adayın niteliklerinin, profesyonel hayatının değişiklikler gösterdiğini unutmayın. Kendi tarzınızı oluşturun. Bununla birlikte bazı çok sık kullanılan format tiplerini de gözden geçirmenizde oldukça faydalı olacaktır. Seçilen formatın her kişi için farklı özellikler taşıması kadar doğal bir olgu olamaz. Bazı çağdaş format örnekleri:
KRONOLOJİK
Ülkemizde en yoğun olarak kullanılan özgeçmiş formatıdır. En son bulunulan pozisyon en üstte yer almak koşulu ile profesyonel tecrübe tarihler muhakkak belirtilerek sıralanır. Son pozisyonunuza mümkün olduğu kadar fazla yer vermelisiniz. Pozisyonunuzun titri ve firma ismi ön plana çıkarılır.
AVANTAJLARI
Profesyonel iş hayatınızdaki devamlılığı ve kariyer gelişmenizi gösterir. Çalışılan firmaların isimlerini ve pozisyonları ön plana çıkarır. Kariyer ve profesyonel iş hedefleri, eğer iş hayatınızı destekliyorsa ve çalıştığınız firma isimleri kariyerinize prestij sağlıyorsa bu formatı rahatlıkla kullanabilirsiniz.
KRONOLOJİK ÖZGEÇMİŞ FORMATININ AVANTAJ SAĞLADIĞI DURUMLAR
- Son çalıştığınız iş yeri iyi biliniyor ve kariyerinize bir prestij sağlıyorsa,
- Eğer iş hayatınız boyunca aynı iş sahasında bulundunuz ise,
- Kariyer gelişiminiz bir gelişim ve ilerleme gösteriyorsa,
- Bulunduğunuz pozisyonlar etkileyici ise,
kronolojik format size avantaj sağlayacaktır.
KRONOLOJİK ÖZGEÇMİŞ FORMATININ DEZAVANTAJ YARATTIĞI DURUMLAR
- Kariyer hedeflerinizde çok değişiklik varsa,
- Çok sık iş değişikliliği yaptıysanız,
- Yaşınızın ön planda olmasını istemiyorsanız,
- Aynı firma ve pozisyonda uzun süredir bulunuyorsanız,
- İş hayatından uzun bir süre uzak kaldıysanız,
kronolojik formatı kullanmamanız şiddetle tavsiye edilir.
FONKSİYONEL
Bu format türü, başarılı olduğunuz konuları, tecrübenizi ve güçlü olduğunuz özelliklerinizi, kariyer hedefleriniz dahilinde destekleyici bir rol oynar. Sahip olunan pozisyonlar ve kronolojik iş hayatınız tamamen gözardı edilir.
AVANTAJLARI
Özellikle vurgulamak istediğiniz profesyonel nitelikleriniz ile ilgili esneklik sağlar. İş hayatına giren yeni mezunlara, iş hayatından uzak kalmış adaylara ve özellikle kariyer değişikliği arzulayan kişiler için ideal format tipidir.
FONKSİYONEL ÖZGEÇMİŞ FORMATININ AVANTAJ SAĞLADIĞI DURUMLAR
- Bulunduğunuz pozisyonda kullanamadığınız nitelikleri vurgulamak istediğinizde,
- Kariyer (meslek dalı) değişikliği durumlarında,
- İş hayatına yeni başlanıldığında,
- Uzun süre iş hayatından uzak kalınan durumlarda,
- İş hayatınızdaki kariyer gelişiminiz arzu edilen ölçüde değilse,
- İş hayatınızın büyük bölümü danışmanlık pozisyonları veya geçici işlerden oluşuyorsa,
fonksiyonel formatı kullanabilirsiniz.
FONKSİYONEL ÖZGEÇMİŞ FORMATININ DEZAVANTAJ SAĞLADIĞI DURUMLAR:
- Eğer kariyerinizdeki büyümenizi ön plana almak istiyorsanız,
- Eğitimci veya kamu sektörü çalışanı iseniz,
- İşinizde oldukça kısıtlı fonksiyonlarda görev aldıysanız,
- Özellikle son çalıştığınız firmanın ismi oldukça prestijli ise,
fonksiyonel özgeçmiş formatını kullanmayınız.
HEDEFE YÖNELİK
Bu özgeçmiş formatı spesifik olarak ilan edilen veya başvurulan pozisyon için düzenlenebilir. Öncelikle, ilan edilen veya başvurulan pozisyonunun talep ettiği nitelikler tespit edilir ve aday kendinde varolan bu özelliklerden ön plana çıkarılması gerekenleri belirli bir format dahilinde ortaya koyar. Her yeni durum için ayrı özgeçmiş yazılmasında herhangi bir sakınca yoktur. Örneğin, pozisyon hızlı tüketim malları sektörünü ilgilendiriyor ve bu sahadaki tecrübe önem kazanıyorsa, adayın bu alandaki tecrübelerini ön plana çıkarmasına, hedefe yönelik format tam anlamı ile yardımcı olur.
AVANTAJLARI
Seçilen iş veya pozisyon ile ilgili adaya esneklik sağlar ve özgeçmişin ön plana çıkmasında oldukça önemli bir rol oynar. Hedeflenen alan veya pozisyonun niteliklerinin tam anlamı ile özümsendiğini ve bilinçli bir başvuru olduğu imajını işveren üzerinde başarı ile yaratır.
HEDEFE YÖNELİK ÖZGEÇMİŞ FORMATININ AVANTAJ SAĞLADIĞI DURUMLAR
- İş hedefleriniz hakkında kafanızda herhangi bir şüphe yoksa,
- Eğer profesyonel iş hayatınızda oldukça farklı konularda uzmanlaştınızsa ve her uzmanlık konunuz için ayrı bir özgeçmiş oluşturmak istiyorsanız,
- Tecrübe kazanmadığınız ama sahip olduğunuza inandığınız konuda çalışmayı arzuluyor ve bu yönünüzü ortaya koymak istiyorsanız,
Hedefe yönelik formatı kullanabilirsiniz.
HEDEFE YÖNELİK ÖZGEÇMİŞ FORMATININ DEZAVANTAJ SAĞLADIĞI DURUMLAR
- Aynı dönem içerisinde birden fazla işe başvurmak istiyorsanız,
- Sahip olduğunuz özelliklerden tam olarak emin değilseniz,
Hedefe yönelik özgeçmiş formatını kullanmayınız.
YABANCI DİLDE ÖZGEÇMİŞ YAZMANIN KURALLARI
Özellikle son yıllarda, bir çok aday özgeçmişini yabancı dilde oluşturmakta ve bu konuda büyük bir çoğunluk oldukça ölçüsüz davranmaktadır. Bunun sebebi yabancı dil bilgisinin yanlızca yabancı dilde özgeçmiş hazırlama yoluyla işverene aktarabileceği düşüncesinden kaynaklanmaktadır.
TEK SAYFA KURALI
Adayın bu konuda oldukça dikkatl idavranması ve özgeçmişini A4 boyutunda (dosya kağıdı boyutu) bir sayfaya sığdırması gereklidir. Bilimsel olmayan bir anket çalışmasına göre özellikle personel veya insan kaynakları yöneticileri bir sayfadan fazla olarak ifade edilmiş olan özgeçmişlerin okunabilirlik veya dikkat çekme olasılıkların tek sayfa olarak düzenlenmiş özgeçmişlere göre yaklaşık % 20 veya üzeri şansının azaldığını belirtmişlerdir.
Yüzlerce özgeçmiş arasında ön plana çıkmak istiyorsanız on tane iş değiştirmiş veya üç üniversite bile bitirmiş olsanız özgeçmişinizi tek sayfaya sığdırmaya çalışın. Adından da anlaşıldığı gibi söz konusu olan özgeçmişinizdir; biyografiniz veya hayat hikayeniz değil! Doğal olarak her kural da olduğu gibi, tek sayfa kuralında da bazı istisnalar olabilir: Eğer profesyonel konunuz ile ilgili oldukça fazla sayıda yazınız, başarıyla bitirdiğiniz işverenin ilgisini derhal çekecek oldukça fazla sayıda projeniz varsa, bir sayfayı aşmamak koşulu ile ilave bir sayfa kullanabilirsiniz. Ama yinede bu tip ek bilgilerin mülakat esnasında sunulmasında yarar vardır. Bu konudaki bir diğer istisnada, eğer personel danışmanlığı firmalarına başvuruyorsanız ortaya çıkacaktır. Özellikle, değişik sektörlerde faaliyet gösteren danışmanlık firmaları adaylar ile ilgili mülakat öncesi sağlıklı bir değerlendirme yapabilmek için aday hakkında oldukça fazla bilgiye ihtiyaç duyarlar. Profesyonel danışman için kendinizi tanıtmakta formatın veya sayfa sayısının çok önemli olmadığını, aksine hakkınızda verilebilecek her türlü bilgiyi aktarmanızda büyük fayda olduğunu tek sayfa kuralına bir istisna olarak göstermekte yarar vardır.
Yorum yapmak ister misin?