Özgeçmişindeki hobilerin ne kadar stratejik?

Özgeçmişlerde bulunan “Hobi/İlgi Alanları”, artık pek çok şirket tarafından daha da önem verilen bölümlerden biri. Çünkü bu alan iş başvurusunda bulunan  kişinin, işe ve şirkete olan uygunluğu konusunda işverenlere fikir verebiliyor. Eğer özgeçmişinde yer alan bu bölümle işe olan uygunluğunu göstermek istiyorsan, bu yazı tam sana göre!

Bir özgeçmişte hobi ve ilgi alanlarını en uygun şekilde doldurmak, sanılanın aksine oldukça önem taşıyor; çünkü işverenler, bu alanları inceleyerek adayın şirket kültürüne ne kadar uygun olduğundan, adayı hangi alanlarda değerlendirebileceğine kadar birçok noktada fikir sahibi oluyor. Bu nedenle adayların da bu alana yazacağı bilgilerin sıradan olmamasında ve iş başvurusu yaptığı şirkete uygun olmasına fayda var.

Hobilerinle işe uygunluğunu nasıl gösterirsin?

Aynı ilana başvurduğun binlerce aday arasından seni farklı kılacak en önemli noktalardan biri, elbette ki kişisel özelliklerin ve yeteneklerin. Öncelikle seni diğerlerinden ayıran özelliklerini ve yeteneklerini farkında olmalısın. Daha sonra başvurduğun işe uygun olarak bu özelliklerinden bahsetmelisin. Özgeçmiş stratejistti Natalie Severt, bu bölümleri doldururken “stratejik” olmayı öneriyor. Yani özgeçmişine hobilerini eklerken, hobilerinin başvurduğun pozisyonda yaratacağı etkileri ve işveren için ne kadar önemli olabileceğini göz önünde bulundurman gerekiyor.

“Bu noktada nasıl bir strateji izlemeliyim?” dersen, şu püf noktaları işine yarayabilir;

  • Öncelikle çoğu işveren sabırlı kişileri daha çok tercih ediyor. Bu nedenle sabır gerektiren konularda akılcı çözümlerle işlerin üstesinden gelebileceğini hobilerinle hissettirebilirsin.
  • Eğer pozisyon disiplinli olmanı ve takım ruhu taşımanı gerektiriyorsa, bu alanda ilgi duyduğun sporlardan bahsederek kişiliğine dair ipuçları verebilirsin.
  • Başvurduğun alanda çok fazla deneyimin yoksa işe yatkın olduğunu göstermek için özgeçmişindeki ilgi alanlarını bu yönde düzenleyebilirsin. Bu ilgi alanlarını belirtirken klişeye düşmekten kaçınmalısın. Çünkü işverenler benzer ve alışılagelmiş bilgileri okumak için zaman harcamak istemeyebiliyor.
  • Hobilerini yazarken kestirip atmamalısın. “Kitap okumak” yerine “Biyografi kitapları okumak” gibi ufak bilgiler ve detaylar verebilirsin. Bu küçük açıklama sayesinde İK uzmanları hakkında daha çok şey öğrenirken, özenli biri olduğunu da düşünecektir.
  • Marjinal bir çizgi çekmeye çalışmamalısın. Detaylar her zaman daha akılda kalıcı olduğundan gönüllü yaptığın faaliyetlerden bahsetmen, uç örnekler vermenden kat kat iyi olabilir.
  • Stratejik olmaya çalışırken gerçeklerden de uzaklaşmamalısın. Unutma ki mülakat anında sorulardan biri buradan gelebilir. Bu nedenle bilinçli bir stratejist olmalısın.

Hobiler, bir özgeçmişin sonunda yer alan son söz gibi aslında. Bu nedenle dikkat çekebilmek için son sözünü iyi ifade etmen gerekiyor. Birçok adayın önemsiz olarak görüp, özgeçmişinde bilgi vermediği ya da üstünkörü geçtiği bu bölüm için özenli davranıp, başvurduğun pozisyona uygun olarak uyarlamalar yapmalısın. Böylece fark yaratarak işe alım uzmanlarının favori adayları arasında yer alabilirsin.

Kocaeli Üniversitesi İletişim Fakültesi mezunu olan Özden, Bilgi Üniversitesi’nde İnteraktif Pazarlama alanında yüksek lisans yapmıştır. Lisans öğreniminin ilk yıllarında TRT Haber’de asistan muhabirlik yaparak meslek hayatına başlamıştır. Mezun olduktan sonra farklı dönemlerde TV8 Haber ve Cem TV’de; yapımcı, yönetmen ve editör olarak görev almıştır. Dijital dünyadaki gelişmelerle birlikte editoryal deneyimini online platformlara taşımış, Markafoni’de ve Mudo’da içerik editörlüğü yapmıştır. Kurumsal markalar için freelance SEO editörlüğü de yapan Özden, 2018 yılı itibarıyla kariyerine, Kariyer.net içerik editörü olarak devam etmekte ve online/offline içerik üretmektedir.
**İçeriklerimizle ilgili görüş ve önerilerinizi editor@kariyer.net adresinden bize iletebilirsiniz.