Özgeçmişinizde hangi bilgi eksik hangisi fazla?

“CV’nizi hazırlarken bilgi, beceri ve yapabileceklerinizi yansıtmanız gerekiyor. Gerekli bilgiyi yeterli özenle yazarsanız fark yaratır ve böylelikle bireysel markanıza gösterdiğiniz özeni de ifade etmiş olursunuz” diyen İK ve Kariyer Danışmanı Esra Kemer, özgeçmiş hazırlarken nelere dikkat edilmesi gerektiğini, özgeçmişin olmazsa olmazlarını ve olmasa da olurlarını anlatıyor.

Özgeçmiş, sizin kariyer geçmişinizin ve kariyer yolculuğunuza ait bilgilerin olduğu tanıtım dokümanı, kariyerinizin pazarlama aracıdır. Farklı iş arama kanallarında da bu tanıtım aracını kullanırız. Özgeçmişlerde, pozisyonlara ve işlere göre farklılık olsa da, her özgeçmişte mutlaka olması gerekli bölümler ve bilgiler vardır.

Danışanlarımla yaptığım görüşmelerde “Bu kadar tecrübeyi iki sayfaya nasıl sığdıracağım?”, “Yaptıklarımı nasıl anlatacağım?”, “Bir sürü projem ve başarı öyküm var, bunları yazmam gerekli mi?” sorularını duyuyorum.  CV’nizi hazırlarken bilgi, beceri ve yapabileceklerinizi yansıtmanız gerekiyor. Gerekli bilgiyi yeterli özenle yazarsanız fark yaratır ve böylelikle bireysel markanıza gösterdiğiniz özeni ifade etmiş olursunuz.

CV’lerin olmazsa olmazları neler?

CV’de olmazsa olmazlar ile olmasa da olurlar var. Bu ayrımı iyi yapmak gerekir. Bazı bilgiler başvurulan ilana göre gereksiz kalabiliyor. Peki, nelere dikkat etmeniz gerekiyor?

-CV size ait ve başlığında da siz olmalısınız. (Cirriculum Vitae ile başlayan CV’ler de gördüm.)

-Sürekli kullanılan, takip edilen bir e-posta adresiniz mutlaka olmalı. Kullanacağınız e-posta adresiniz “nickname” değil, kurumsal hayatı da temsil edebilecek bir e-posta adresi olmalı.

-Kullandığınız telefon numaraları ulaşılır olmalı. Bir İK uzmanı iş görüşmesi için aradığında size ulaşabilmeli. Diğer bir kişinin numarasını veriyorsanız bu kişiyi de konuyla ilgili bilgilendirmeniz sağlıklı olur.

-Açık adres yerine sadece mahalle ve ilçe bilgisini verebilirsiniz. Sonuçta işe başladığınızda açık adres detaylarını paylaşacaksınız.

-Günümüzde sosyal ağların önemi artıyorken profesyonel amaçlı kullandığınız LinkedIn gibi bir sosyal ağ hesabınızı da iletişim bilgilerinize ekleyebilirsiniz. Ancak bu sosyal ağ hesaplarınızı veriyorsanız bu ağları profesyonel hayata uygun kullanmanızı öneririm.

-Özgeçmişinizde kariyer özetinizden ve hedefinizden bahsetmenizde fayda var. Öğrenciler özet yerine profesyonel kimliğine atıfta bulunarak hedeflerini yazabilir. Çalışanlar ise kariyer özetini, uzmanlık alanlarını, yetkinliklerini yazabilirler.

-CV’yi inceleyen İK uzmanının profesyonel kimliğiniz ve gelecek hedefleriniz hakkında bilgi sahibi olması, CV’nizi incelemesi için faydalı olacaktır. Bu arada CV’nizi hedefinizle ve başvurduğunuz işle aynı doğrultuda yazmanızın önemini de hatırlatmak isterim.

-İş ve staj tecrübelerinizi belirtmeniz önemli.  Hangi tarih aralığında, hangi şirkette, hangi pozisyonda çalıştığınızı mutlaka belirtmelisiniz. İş tecrübelerinizin detaylarını da belirtmeli ve yaptıklarınızla desteklemelisiniz. Tecrübelerinizi tersine kronolojik olarak yani sondan başa doğru olacak şekilde yazmalısınız. (Deneyimlerini iş hayatına ilk başladığı yerden anlatmaya başlanan CV’leri oldukça sık görüyorum.)

-Eğitim bilgilerinizi detaylarıyla belirtmelisiniz. Ama geriye doğru gittikçe ilkokul bilgileri önemsiz; MBA, yüksek lisans, üniversite detayları önemlidir. Eğitim hayatında aldığınız notlar ise duruma göre yazılabilir.

-Katıldığınız kişisel ve mesleki gelişim eğitimlerini, seminerlerin en gerekli olanlarını mutlaka yazın. Sertifikalarınızı, uzmanlık belgelerini numarasıyla birlikte yazılması faydalı olacaktır.

-Bildiğiniz yabancı diller, seviyeleri, nereden öğrendiğiniz, bunlar önemli konular. Kullandığınız bilgisayar programlarını,  yazılım dillerini eklemelisiniz. Burada dikkat etmeniz gereken konu başvurduğunuz işe, sektöre göre detaylandırmanız olacaktır.  Faks çekmenizin çok önemi yok ama bazı ekipmanları kullanabilmeniz sizi bir adım öne çıkarabilir.

-Bana gelen sorulardan bir tanesi de hobiler ve ilgi alanları ilgili. Sadece geçen yaz yüzdüyseniz, iki ay önce sinemaya gittiyseniz yazmayın. Hobileriniz, kendinize ayırdığınız zamandır, kendinize yaptığınız yatırımdır. Hobilerinizle de gelişiminizi desteklersiniz. Eğer düzenli ata biniyorsanız ve kulüp üyeliğiniz varsa mutlaka belirtin. Bu hobiniz ekip çalışmasına uygunluğunuzu gösterir.

-Başvurduğunuz iş ilanında istenilen ek bilgiler varsa özgeçmişinizde bu bilgiye mutlaka yer verin. Örneğin ehliyet detayları, erkekler için askerlik bilgisi gibi. Bu bilgilere kişisel bilgiler bölümünde yer verebilirsiniz.

-Referanslara isim ve detay bilgisi yazmak yerine, “Bu bilgi istenildiğinde verilecektir” denebildiği gibi, verilmeyebilir de. Eğer illa yazmak istiyorsanız, iletişim bilgileri dışında ad-soyadı-şirket unvanı verebilirsiniz.

Özgeçmişinizdeki bilgilerin eksik ya da fazla olduğunu nasıl anlarsınız?

Özgeçmişinizde yazacağınız her detaya karar verirken sormanız gereken birkaç soru var. Bu sorular:

* Bu bilgi başvurduğum ilan için ne kadar gerekli?

* Yazacağım detay bilgi öz geleceğim için faydalı olacak mı?

* Bu bilgi CV’nin neresinde olmalı?

* Yazdıklarım beni ve bireysel markamı gerekli şekilde temsil ediyor mu?

Eğer yazmak istediğiniz bilgilerin başvuracağınız işle ilgisi yoksa, görevinize ve öz geleceğinize katkısı olmayacaksa yazdığınız her detay gereksiz bilgi olarak yer işgal edecektir. Başarılarla dolu bir kariyer dilerim.

**İçeriklerimizle ilgili görüş ve önerilerinizi editor@kariyer.net adresinden bize iletebilirsiniz.