İş başvurularında en çok ihmal edilen konulardan biri iyi hazırlanmış bir ön yazı. Oysa Eğitmen Nilay Karagülmez’e göre doğru bir ön yazı, özgeçmişinizin en vurucu noktası
Ön yazı, adayın karakterini ve yapmak istediklerini işverene anlatan, aslında özgeçmişi tamamlayan, kısa yazı olarak tanımlanabilir. Yurtdışında oldukça popüler olan ön yazı, ülkemizde de birçok firmanın da çok önemsediği bir alan, adayın öne geçmesini sağlayacak büyük bir avantaj. Eğer ön yazı yazma konusuna önem vermiyorsanız bir kere daha düşünmelisiniz. Genelde İnsan Kaynakları yöneticilerinin ön yazıları bir kenara koyarak yalnızca özgeçmişler üzerine yoğunlaşacağı düşünülse de, yapılan birçok araştırmanın sonucu, potansiyel işverenlerin adaylar hakkında ilk izlenimlerini ön yazılarını okuyarak edindiklerini ortaya koyuyor. Eğitmen Nilay Karagülmez, özgeçmişiniz ön yazı hazırlama
İşe başvurma nedenlerinizi anlatın
Ön yazı hazırlarken ilk dikkat edilmesi gereken nokta, konuyu dağıtmamak. Çünkü okuyanın ilgisi çok çabuk azalabilir. Eğitmen Nilay Karagülmez, “Bu bölümü özgeçmişin kısa bir özeti değil; sahip olduğunuz niteliklerin, okuyucu için neden önemli olduğunu anlattığınız bir alan olarak görmeniz gerekiyor. Olumlu etki yaratabilmek için önce yazdığınız yazının önemini iyi kavramış ve üzerinde düşünmüş olmanızın büyük faydası var” diyor. Altını çizmekte fayda gördüğünüz kişisel ve profesyonel özelliklerinizi vurgulamanız büyük önem taşıyor.
Nasıl yazmalıyım?
Nilay Karagülmez ön yazılarda da giriş, gelişme ve sonuç bölümlerinin bulunmasına dikkat edilmesi gerektiğini söylüyor. Giriş, işverene kim olduğunuzu ve ilanı nerede gördüğünüzü açıklayacağınız alan. Kendinizi, başvurduğunuz pozisyon ile ilişkilendirmenizi sağlayacak şekilde kısa cümlelerle tanıtabilirsiniz.
Gelişme kısmında kısa cümlelerle şirket ve pozisyonla neden ilgilendiğinize, hangi özelliklerinizin size bu pozisyonda avantaj sağlayabileceğine ve geçmiş iş tecrübelerinizdeki başarılarınıza değinin. Neden bu göreve uygun olabileceğinize okuyucunun dikkatini çekmeye çalışın. Sonuç kısmında ise, başvuru amacınızdan, şirket hakkında bildiklerinizden ve ulaşmak istediğiniz sonuçlardan bahsedin. Neden onları seçtiğinizi ve onlarla çalışmak istediğinizi açıklayabilirsiniz.
Püf noktaları
• Ön yazınızı gönderdiğiniz hedef okuyucuya ve sektöre göre özelleştirin
• Başvurduğunuz şirkete, sizin neler katabileceğinizden bahsedin
• Şirketin size verebileceği her türlü pozisyonu kabul edebilecek durumda olsanız bile bunu belli etmeyin, odaklanın
• Genel anlamda, herhangi bir negatif olaydan bahsetmeyin
• Anlatmak istediğiniz konuyu kısa ve öz biçimde anlatın
• Yazıyı bir sayfadan uzun tutmayın
• Mutlaka birkaç kez yazıyı kontrol edin
Yorum yapmak ister misin?