Özgeçmişin, senin hakkında ilk izlemi oluşturması bakımından oldukça önem taşıyor. İK uzmanının dikkatini çekecek ve senin hakkında da en doğru izlenimi verecek bir özgeçmişin nasıl olması gerektiğini merak ediyorsan, püf noktaları bu yazımızda!
Mülakata çağrılma ihtimalini arttıracak daha sonra da İK uzmanına kendini en iyi şekilde tanıtmanı sağlayacak 5 püf noktası:
Başvurulan pozisyona uygun deneyimleri öne çıkarmak
Başvurduğun pozisyona dair ortaya koyabileceğin her deneyimin, seni diğer adayların önüne geçireceğini unutmamalısın. İK uzmanı bir özgeçmişi incelerken öncelikle işe uygunluğuna bakacak ve geçmiş tecrübelerinde bekledikleri deneyimin olup olmadığını inceleyecektir. Tam bu aşamada süreci lehine çevirebilmen için pozisyona uygun deneyimlerini ön planda tutmalısın ve önceliği bu konulara vermelisin. İşine en çok yarayacak noktaları üst sıralarda anlatmaya başlamalısın.
Dozunda verilen detaylar
İş tanımı, proje vb. konulardaki detayları verirken sadece neler yaptığını değil nasıl yaptığına dair de küçük detaylar vermeli ve böylece İK uzmanının seninle ilgili daha ölçülebilir bir karar vermesini sağlamalısın. Fazla detaya inmemek adına başarılarından bahsetmeyi es geçmemelisin. Başarılar, sana özel bilgiler olduğundan İK uzmanının aklında kalma ihtimalini de arttıracak en önemli noktalardan.
İstatistiki bilgiler
Mevcut veya önceki iş yerinden bahsederken; … başardık , … arttırdık diye yazmak yerine bu değerleri yüzdelik olarak vermen daha dikkat çekerek akılda kalmanı sağlayacaktır. Bu nedenle çalıştığın süre boyunca yaptığın yenilik ve geliştirmelerin şirkete kattığı değerleri yüzdelik olarak vermelisin.
Genel düzene dikkat
Özgeçmişini oluşturduktan sonra, son bir okuma yapmanda fayda var. Böylece gözden kaçan hataları fark ederek gerekli düzenlemeleri yapabilirsin. Anlatım bozuklukları dışında, noktalama işaretleri konusunda da hata yapmamak için özenli olmalısın. Her şey tamamlandığında özgeçmişine ilk bakışta dikkatleri toplayabilmek için gerekli düzenlemeleri yapmalı, tipografik komposizyona da dikkat etmelisin.
Önyazısız olmaz
Çoğu adayın önyazıya neler yazması gerektiği konusunda kafası karışık; ancak daha önceki yazılarımızda da bahsettiğimiz gibi bu bölümde kişisel bilgileri yinelemek yerine işe neden uygun olunduğu ya da şirkete, pozisyona katılabilecekler konusunda bilgi verilmeli. İK uzmanının özgeçmişini incelemesi için itici güç olacak bu yazıyı asla ihmal etmemelisin ve seni en iyi şekilde ifade edecek şekilde kaleme almalısın.
İyi bir önyazının nasıl olması gerektiğiyle ilgili detaylı bilgi almak istersen, daha önce yayınlanan yazılarımıza buradan ulaşabilirsin.
Yorum yapmak ister misin?