Bazı günler hiçbir zaman başarılı olamayacağımızı düşünürüz. Etrafımızdaki başarılı insanları gördükçe kariyer süreci gözümüzde büyür. Elbette herkesin ara ara yaşadığı bu durum son derece normal. Zorlu gelecek planları karşısında özgüvenimizin düştüğü anlar olabilir. Bu durumda kendimize olan inancımızı pekiştirmek için pozitif olmaya ihtiyacımız var. İşte kariyer yolunun başında olanlar için motive edici TED konuşmaları.
İş arama süreci çoğunlukla özgüvenin yıprandığı bir süreci de beraberinde getiriyor. Bir türlü işe giremeyen aday sorunun kendisinde olduğunu düşünüp yetersiz hissedebiliyor. Oysa bu ortak bir deneyim. İşsiz kalmış herkesin böyle hissettiği bir dönem olduğunu unutmamak gerekiyor. Sizin için başarısızlıklardan çıkan başarı, özgüven ve yaratıcı düşünme hikayelerini içeren TED konuşmalarını derledik.
İşte sizin için derlediğimiz TED konuşmaları:
(Tüm videolara sağ altta yer alan konuşma balonundan Türkçe altyazı ekleyebilirsiniz.)
Başarı, başarısızlık ve yaratmaya devam etmek
Tüm dünyada milyonlarca satan, hatta filme de uyarlanan “Ye, Dua et, Sev” kitabının yazarı Elizabeth Gilbert, kitap başarıya ulaşmadan önce yazdıkları sürekli geri çevrilen bir garsondu. Gilbert, bu ilham verici TED konuşmasında büyük başarısızlıkları ve başarıları nasıl deneyimlediğimize odaklanıyor ve yaratıcılık için motive edici tavsiyelerde bulunuyor.
Yaratıcı özgüven nasıl inşa edilir?
Hiç yaratıcı olmadığınızı mı düşünüyorsunuz? O zaman Tasarımcı ve Eğitimci David Kelley’e kulak vermenizde fayda var. Kelley, yaratıcılığın kısıtlı bir gruba ait olmadığını, herkesin içinde yaratıcılığın bulunduğunu söylüyor. Kendi hayatından hikayelerle desteklediği konuşmasında Kelley, yaratıcılığı ortaya çıkaracak bir özgüvene sahip olmanın püf noktalarını paylaşıyor.
Sahne korkusunu nasıl yendim?
Her insan bir şeyden korkabilir. Korku yıllardan beri insanoğlunun hayatta kalmasının belki de en büyük nedeni. Müzisyen Joe Kowan duruma farklı bir açıdan yaklaşıyor ve eğer işiniz müzisyenlikse ya da kalabalıkların önünde konuşmak zorundaysanız korkuyu yenme gerekliliğinden bahsediyor. Kowan, 30 yaşındayken kariyerinde ilerlemek için artık sahne korkusunu yenmesi gerektiğini anlıyor. Müzisyenin sonrasında yaşadığı süreç insanın gücüne dair güzel bir örnek.
Yaratıcılık nerede saklanıyor?
Yaratıcılık nereden gelir? İnsanlar doğuştan mı yaratıcıdır, genlerden mi geçer? Psikoz ya da depresyon gibi beynin nörolojik yapısıyla mı ilgilidir? Yoksa yaratıcılık deneyimle mi gelir? The Joy Luck Club adlı kitabın yazarı Amy Tan, kendi yaratıcı düşünme deneyiminden örnekler vererek yaratma sürecine dair ilginç bilgiler paylaşıyor.
Tek başına ayağa kalktığım gün
İşi, ülkesi Kenya’daki korkunç şiddeti belgelemek olan Fotoğrafçı Boniface Mwangi, ülkesinin duruma kayıtsız kalması üzerine birkaç arkadaşıyla bir protesto düzenliyor. Ancak protesto esnasında arkadaşlarının ortadan kaybolduğunu ve yalnız kaldığını fark ediyor. Buradan sonraki süreç ise bir özgüven ve kendini tanıma hikayesi. Mwangi’nin üzerinde durduğu şu cümle çok çarpıcı: “İnsanın çok güçlü olduğu iki gün var. Biri doğduğu, biri de ‘neden’ sorusunun cevabını keşfettiği gün.”
Kendini geliştirebileceğine inanmanın gücü
Psikolog Carol Dweck konuşmasına Chicago’da yer alan bir lise hakkında kısa ama etkili bir hikaye ile başlıyor. Bu lisede öğrencilere düşük not verilmiyor. Bunun yerine aldıkları not “henüz değil” notu. Dweck, düşük not almanın kötü olmak anlamına gelmediğini, aksine öğrenme sürecine işaret ettiğini vurguluyor. Kişinin kendine inanmasının ve öğrenme sürecinin gücüne dair etkili bir konuşma.
Yorum yapmak ister misin?