“Kurulu düzende iş yapmak değil, girişimcilik önemli”

1975 yılında İstanbul’da doğan Banu Aksoy Tarakçıoğlu Koç Üniversitesi İşletme Bölümü’nden mezun olduktan sonra University of California at Berkeley’de finans eğitimi aldı. Eğitimini tamamlayıp Türkiye’ye döndüğünde 1998-2000 yılları arasında ConocoPhillips firmasının Conoco Eurasia İş Geliştirme Bölümü’nde çalıştı.
2005’ten itibaren Turcas Petrol ve bağlı ortaklıklarının Yönetim Kurulları Üyeliğini yürütüyor. Aynı zamanda Aksoy Holding, Aksoy Petrol, Enak Yapı ve Socar & Turcas Enerji AŞ’nin de kurucularından ve Yönetim Kurulları Üyesi. GYİAD (Genç Yönetici ve İş Adamları Derneği) ve DEİK (Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu) Yönetim Kurulu Üyesi, PETFORM (Petrol Platformu Derneği) ve PETDER (Petrol Sanayi Derneği) üyesi. Turizm/gayrimenkul ve enerji yatırımları üzerine iş dünyasında önemli bir yere sahip Aksoy ailesinden olan Banu Aksoy Tarakçıoğlu tercihini enerji sektöründen yana kullanmış ve genç yaşına rağmen bu konuda Türkiye’de çok önemli işler çıkarmış ve çıkarmaya da devam ediyor.

İş hayatına atılmaya nasıl karar verdiniz?
Türkiye’ye döner dönmez 1998-2000 yılları arasında ABD’nin en büyük üçüncü enerji şirketi olan ConocoPhillips’in Avrasya ofisinde iş geliştirmeden sorumlu olarak işe başladım. 2 yıl Conoco’da doğalgaz boru hatları projeleri, elektrik üretimi ve pazarlanması konusunda tecrübe kazandım. Daha sonra kendi işlerimizle ilgilenmeye başladım. Aksoy Holding, Aksoy Petrol, Enak Yapı AŞ’nin kurucularındanım ve Yönetim Kurulu Üyesiyim. Liberalleşen piyasa şartlarında Turkenergy firmasını kurup Türkiye’de ilk elektrik toptan satış lisansını alarak elektrik ticaretine başladık.
İş dünyasının önemli ailelerinden birinden geliyorsunuz. Ailenizin iş yaşamınıza etkisi nasıl oldu?
İşlerimiz; turizm/gayrimenkul yatırımları ve enerji yatırımları olarak iki ana başlıkta toplanabilir. Ben her zaman enerji konularına daha çok ilgi duydum. Babamın çocukluğumuzdan beri petrol ve gemicilik alanında gösterdiği faaliyetler benim bu alana ilgi duymama sebep oldu. Ayrıca liberalleşen piyasa bu alanda girişimciliğe ve yeni projelere çok imkan veriyor. Böylece kurulu bir düzenin içinde rutin işler yapmak yerine iş geliştirme ve müteşebbislik fırsatları doğuyor.

Turcas Petrol’de ne gibi yeniliklere imza attınız? 2005’ten bu yana sürdürdüğünüz Yönetim Kurulu Üyeliğiniz boyunca ne gibi çalışmalarınız oldu?
2005 yılında Turcas Petrol akaryakıt dağıtımı ve madeni yağlar alanında Shell ile birleşerek akaryakıt satış işlerini Shell & Turcas adı altında devam ettirme kararı aldı. Yönetim Kurulu Üyesi olduğum dönemde Turcas’ın elektrik enerjisi üretimi, ticareti, doğalgaz toptan satışı, petrol rafinajı gibi enerjinin tüm alanlarında uygun buldugumuz projelere yatırım yapması kararını aldık. Bu stratejilerimize paralel olarak da eskiden Türkpetrol şapkasıyla akaryakıtçılık yapan şirketimizi uluslararası bir enerji şirketine dönüştürmek için gerekli kurumsal kimlik ve logo calısmalarımızı tamamlayarak yeni bir yapılanma başlattık. Sıkıştırılmış doğalgaz (CNG) konusunda da çalışmalarımız oldu.
 
Türkiye’de enerji sektöründe yaşanan sıkıntılar neler?
Türkiye’de serbest piyasa şartlarının tam oluşmaması zorluk yaratıyor. Ayrıca enerji projeleri büyük ölçüde finansmana dayalı yatırımlar ve finansman kriterlerinden olan ülke riski, ekonomik istikrar gibi göstergelerin istenilen düzeyde olmaması da ayrı bir zorluk.
Özellikle dünyada her geçen gün öneminin daha arttığı düşünülürse, petrolün geleceği için ne düşünüyorsunuz?
Petrolün bu fiyatlarına alışacağız. Enflasyon yansımalarını da dahil ederek petrol fiyatları 60-80$ bandına oturdu. Bunun daha fazla yukarılara çıkması başka tasarruf yöntemleri ve randıman açısından alternatif çözüm mecburiyeti getiriyor. Petrol önümüzdeki 40-50 sene hükmünü sürdürecek.
Türkiye’de petrol üretimi ne durumda? Turcas Petrol olarak bu konuda araştırmalarınız, çalışmalarınız var mı?
Türkiye yeraltı kaynakları bakımından karada çok fazla umut vermiyor. Ancak petrol fiyatlarının yükselmesi Türkiye’de verimsiz gibi görünen kaynakların da değer ifade etmesine yol açabilir. Türkiye için en önemlisi karasularımızdaki petrol ve doğalgaz rezervleri. Biz de bu konuda uluslararası şirketlerle bu araştırmaları takip ediyoruz.
 
Genç yaşta çok önemli görevlere imza attınız. Sizi en çok neler zorladı?
Beni en çok Türkiye’de bürokrasinin zorlukları ve bilinmezlikler zorladı. Bizler yabancı ortaklarımızın Türkiye’ye inanmaları ve yatırım yapmaları için uğraş verirken Türkiye’deki yatırım ortamının ve hukuksal altyapının hazır olmaması karşımıza çıkan önemli olumsuzluklardan. Ayrıca devalüasyon ve ekonomik dalgalanmalar da zaman zaman önümüzü görmemizi engelledi. Bu zorlukları sektörel sivil toplum organizasyonları veya özel şirketler olarak yatırım ortamının iyileştirilmesine yönelik yaptığımız örnek çalışma ve tavsiyelerle hükümetlere ileterek gidermeye çalıştık.
Sizce iyi bir iş kadını olmanın sırları neler?
İyi bir işkadını olmak için öncelikle gerekli eğitim alt yapısına sahip olmak, sabırlı ve çalışkan olmak, iyi iletişim kurabilmek ve aile hayatını iş hayatı ile dengede götürebilmek önemli.
Nasıl bir yöneticisiniz?
Yaratıcı fikirlere ve yeniliklere açığım. Disiplinli ve organize bir şekilde çalışırım. Takım çalışması yapmaya, işleri delege edip daha sonra takip etmeye ve büyük resmi görmeye özen gösteririm.
Yaptığınız işin en çok sevdiğiniz yanı nedir?
İşimi heyecanlı buluyorum. Dünyadaki gelişmeler ve jeopolitik olaylar bizim işimizi yakından ilgilendiriyor.
İş-özel yaşam dengenizi nasıl koruyorsunuz?
Kendi işimiz olduğu için sadece mesai saatleriyle sınırlı kalmıyoruz. Uzun saatler veya hafta sonları da çalışmak gerekiyor. Ben evlendiğimden beri özellikle iş ve ev dengemi kurmaya özen gösterdim. Özel hayatıma yeterli vakti ayırmak için işte olduğum saatleri verimli kullanırım.
Hobileriniz var mı?
Kayak, tenis, ve yüzme sevdigim sporlar. Ayrıca sanatla ilgiliyim. Eski Türk ressamlarının eserleri ve antikalar ilgi alanıma girer.
 
İleriye yönelik hedefleriniz neler?
Sağlıklı ve mutlu olmak, güzel bir aile hayatı ve bunu iş yaşantımla dengelemek, kendimi her zaman geliştirmek ve yardım etmek isterim. İş alanında ise tamamen kurumsal bir yapı oluşturmayı hedefliyorum.
Turcas Petrol’ün ileriye yönelik projeleri var mı?
Azerbaijan Petrol Şirketi Socar ile Socar & Turcas Enerji AŞ’yi kurduk ve Ceyhan’da bir rafineri yapmayı planlıyoruz. Elektrik üretimi alanında ise Alman enerji devi E-On ile doğalgaz ve kömüre dayalı iki santral kurmak için çalışmalarımız var. Ayrıca rüzgar enerjisine yönelik çalışmalarımızı başlattık.
**İçeriklerimizle ilgili görüş ve önerilerinizi editor@kariyer.net adresinden bize iletebilirsiniz.