Referans mektuplarında sık yapılan 5 hata

Özgeçmiş hazırlamak kolay gibi görünen, ama farklı aşamaları olan detaylı ve katmanlı bir iş. Özenle hazırlanmış bir özgeçmişin yanı sıra etkili bir referans mektubu da işe alım sürecinde şansını arttırabiliyor. Peki, referansını seçerken hangi hatalardan uzak durman gerekiyor? 

Referanslar, sektör profesyonellerinden ya da akademik dünyadan aldığımız ve kariyerimizde oldukça etkili olan öneri mektuplarını oluşturuyor. Bu mektupları da tıpkı özgeçmişimizi hazırlarken gösterdiğimiz gibi titizlikle ve dikkatle hazırlamamız, bazı püf noktalara dikkat ederken bazı sık yapılan ve işe alım uzmanlarının hemen dikkatini çeken hatalardan uzak durmamız çok önemli. Senin için İK uzmanlarının bir bakışta keşfettiği ve işe alım sürecini negatif etkileyecek bazı referans mektubu hatalarını derledik. 

Bizi çok iyi tanımayan bir referans bulmak

Seçtiğin referansın seni gerçekten iyi tanıması gerektiğini, seninle çalışmaya ve iş yapış biçimine dair detaylı bilgi sahibi olmasının şart olduğunu sakın unutma. İşe alım uzmanları ve işverenler genellikle bu detayı referansla iletişim kurarken çok hızlı bir şekilde anlayabilir. Seninle ilgili derinlikli bilgiler paylaşamayacak bir referans son derece etkisizdir. 

Tarafsız olamayan birini seçmek 

Referans mektubunu yazarken mutlaka objektif olabilecek birini seçmeyi unutma. Rasyonel olan, duygularını merkeze koymadan senin hakkında gerçek fikirler beyan eden kişilerin referansı çok daha etkili olacaktır. Bu şekilde insan kaynakları uzmanlarının referansını güvenilir bulması kolaylaşır. 

İlgisiz olduğu halde akademik referans vermek 

Eğer bir doktora programına seçilmek için hazırlanmıyorsan, akademik referans vermene gerek yok. Bu tür bir referans genelde işe alım uzmanları için büyük önem taşımaz ve senden mutlaka alanında uzman bir sektör profesyoneli tarafından yazılmış bir başka referans istenecektir.

Eski referansları kullanmak 

Çok eski referansları tekrar tekrar kullanmak da son derede negatif bir etki uyandırabilir. En son iş yerinden referans mektubu almaya ve kariyer hayatın boyunca referanslarını güncel tutarak iş görüşmelerine gitmeye dikkat etmelisin. 

Referansını kendin yazmak  

Sana zamansızlık yüzünden bir türlü referans yazamayan yöneticin yerine, referans mektubunu kendin yazmamalısın. Bu mektubu ne kadar profesyonel yazmaya çalışırsan çalış, işe alım uzmanlarının gözünden kaçmayacak bir hata yapma olasılığın yüksek. Bu hem itibarın hem de mülakatın seyri açısından üzücü sonuçlar doğurabilir.  

Bu hataları yapmadan yazacağın referans mektubunun çok daha etkili olacağını unutma! 

**İçeriklerimizle ilgili görüş ve önerilerinizi editor@kariyer.net adresinden bize iletebilirsiniz.