Kahvenin sabah üretkenliğine katkısı var mı? Yaratıcılığı artırır mı? Enerji verir mi? Yoksa fazla abartılmış sıradan bir içecek mi? Sizin için uzmanlar anlatıyor.
Kahveyle ilgili çoğunluğun inandığı bazı bilgiler var. Örneğin sabah erkenden içilen kahve üretkenliği artırıyor, strese iyi geliyor, kişiyi iyi hissettiriyor. Enerjiyi artırdığı gibi modu da düzeltiyor. Peki, acaba gerçekten öyle mi? Yoksa öyle mi inanmak istiyoruz? Uzmanlar ne diyor?
Kahve tadım Kulübü Kurucusu Robert Deans, kahvenin üretkenliğe kesinlikle katkısı olduğunu belirtiyor. Buna göre hafıza, mod, sağlık veya enerji söz konusu olduğunda kahve kesinlikle faydalı bir içecek. Deans’e göre kahve beyinde bulunan reseptörleri blokluyor ve uyuşukluğu önlüyor. Kahve sayesinde adenozin reseptörleri birleşemiyor ve bunun sonucunda da kendimizi daha az uyuşuk hissediyoruz. Kafein aynı zamanda kanımızın daha hızlı pompalanmasını sağlayarak adrenalin üretimine de yardımcı oluyor. Deans, buna kısaca “Kahvenin bedeni aksiyona hazırlama süreci” diyor.
Johns Hopkins Üniversitesi’nde yapılan bir başka araştırmaya göre üretkenlik-kahve ilişkisi o kadar da açık seçik değil. Araştırmaya göre insanlar kahve içmediklerinde daha az üretken olduklarını söyleseler de aslında bunun nedeni bağımlılık yapan kafeinden uzak kalmalarıyla ilgili.
Johns Hopkins Üniversitesi’nde yapılan ve kahvenin üretkenlik ve yaratıcılığa olan etkisini esas alan doktora çalışmasına göre kahvenin bedene gerçekten olumlu etkileri olsa da, günde 2-3 kupadan fazla kahve içmenin süreci tersine çevirebileceğini de unutmamak gerekiyor. Kafein tıpkı nikotin gibi bağımlılık yaratıyor ve bağımlılık yaratan her şeyden olduğu gibi kafeinden de bu anlamda bir noktada uzak durabilmek önemli.
Araştırmaya göre, daha kesin konuşmak gerekirse günde ortalama 400 gr kahvenin insan vücuduna herhangi bir negatif etkisi olmadığı gibi Parkinson ve depresyon gibi bazı rahatsızlıklara da iyi geldiği düşünülüyor. Burada yaş grubunun kafeine olan yaklaşımının değiştiğini de bilmek gerek. Gençler kafeinin yarattığı değişime daha açık. Yaş aldıkça kafeinden uzaklaşma oranı da artıyor.
Kahve severler için bilinmesi önemli bilgiler:
– Uzmanlar uyanır uyanmaz değil de uyandıktan birkaç saat sonra kahve içmeyi öneriyor. Vücut sabahları uyanmamıza yardım eden kortizol adlı bir madde üretiyor. Bu madde kafeinin etkisini yok ediyor. Enerji almak için uyandıktan birkaç saat sonra kahve içmek daha doğru.
– Kahve çekirdeklerinin öğütülme biçimi kafeinin dozunu büyük ölçüde etkiliyor. Öğütülme süresi uzadıkça kahvedeki kafein azalıyor.
– Kafein içeren tüm içecekleri bir arada içmek ya da 3 kupadan fazla kahve içmek negatif etkilerin ortaya çıkmasına neden olabiliyor. Huzursuzluk, çarpıntı, selülit oluşumu, kafein bağımlılığı, baş ağrısı, tükenmişlik, anksiyete ve uykusuzluk bilinen etkiler arasında. Kahve içerken aralarda su içmek bu nedenle çok önemli.
Yerine ne koyabilirim?
Kafeinli kahve içmek sizin için önemliyse ama bazen kahve yerine daha hafif bir sıcak içecek içmek istiyorsanız uzmanlar yeşil veya siyah çayı öneriyor. Bu iki çay türünde de kafein var. Bitki çaylarında ise kafein yok. Kafeinsiz kahve ise çok az da olsa kafein içeriyor.
Yorum yapmak ister misin?