Sabancı’nın işe alım trendi devam ediyor

mergün2010 yılının ilk on ayında çalışan sayısını yüzde 30 arttıran Sabancı Topluluğu, 2011’de de büyüme trendini sürdürecek. Sabancı Holding İK Bölüm Başkanı Merve Ergün, özellikle enerji, sigorta ve çimento, perakende sektörlerinde her pozisyona yönelik işe alım yapacaklarını söyledi.

58 bin çalışanıyla ülkemizin sayılı kuruluşlarından olan Sabancı Holding, İnsan Kaynakları alanında yaptığı çalışmalarla da liderliğini koruyor. 2010 yılında yönetim değişikliği yaşanan Sabancı Holding İK Bölüm Başkanlığı görevine holdingin yetiştirdiği liderlerden olan Merve Ergün atandı. İnsan Kaynaklarına bakış açısını  “İnsan Kaynakları şirketin çok önemli bir parçası, sonradan eklenebilecek bir kısım değil. Sabancı olarak biz bu perspektifte bakmaya çalışıyoruz.” Şeklinde özetleyen Merve Ergün’den, Sabancı Holding İK süreçleri hakkında bilgiler aldık.

Sabancı Holding İK departmanı 2010 yılında hangi alanlara yoğunlaştı?
Stratejik hedefler doğrultusunda organizasyonun şekillendirilmesi temel unsurların başında geliyor. Organizasyonun sürdürülebilirliğini destekleyen ve organizasyonu geleceğe hazırlayacak yapılar kurulması için Holding ve şirketlerimizde çeşitli çalışmalar yapıldı ve bazı çalışmalar devam ediyor. Bu doğrultuda Holding 2010 yılı içerisinde yeniden yapılandırıldı. Bu yeni yapıyla Holding olarak daha fazla strateji belirleyecek, bu stratejileri ve uygulamalarını takip edecek; ayrıca uygulamalarında şirketlerimize destek vereceğiz. Fikirler, yetenekler ve kaynaklar için bir iç Pazar oluşturmaya devam edeceğiz. Bu konuda Altın Yaka, Bilse Bilse ve İç İlan araçlarımız olmaya devam edecek. Geçen sene başlayan Sabancı Altın Yaka Ödülleri süreci hem Holding, hem şirketlere bu kapsamda çok büyük referans oldu. 2010 senesi ve devamında da aynı şekilde Altın Yaka Ödülleri, Sabancı Topluluğu çalışanları ve şirketlerinin performanslarının ölçümlenmesini, başarılarının ödüllendirilmesini, karşılıklı iyi uygulamaların paylaşılmasını ve topluluğun gelişiminin teşvik edilmesini sağlayacak.

2010 yılında özellikle hangi pozisyonlara yönelik işe alımları gerçekleştirdiniz? Sabancı en çok hangi alanlarda 2011’de iş fırsatları sunacak?

Geçen sene yaşanan kriz sonrasında, insan kaynağımızı destekledik, işe alım sayımız 2009 yılına oranla, 2010 ilk 10 ayında yüzde 30 civarında arttı. Ve şirketlerimize yeni katılan gençlerle gençleşiyoruz, son üç senedir yaş ortalamamız 35 yaşta sabit kaldı. İş alanlarımızın hepsi büyüme ve yeniden yapılanma trendi içinde. Her alanda çeşitli iş fırsatları sunacağız. Ancak özellikle Enerji alanında büyüyoruz bu süreçte birçok kişiye iş fırsatı yarattık ve yaratmaya da devam edeceğiz. Onun dışında stratejik olarak öncelikli işlerimizin içinde sigorta ve çimentoyu, perakendeyi görüyoruz. Bu yıl da büyümeye devam edeceğiz, her kademe için iş fırsatlarımız olacak.

Siz de Sabancı’da yetişen yöneticilerdensiniz. Nasıl başladınız Sabancı’da çalışmaya, kariyer sürecinizden bahseder misiniz?
ODTÜ İşletme Fakültesi’ndeki öğrencilik dönemimde bolca muhasebe, pazarlama, satış gibi farklı bölümlerde staj yaptım, part-time çalıştım. Ve İK alanında çalışmaya üniversite ikinci sınıftayken karar verdim ve İnsan Kaynakları alanında dersler alarak kendimi geliştirdim. Okulumu bitirdikten sonra bir süre öğretim görevlisi olarak çalıştım ardından profesyonel anlamda çalışmaya 1995 yılında Kordsa’da, İK Uzmanı olarak başladım. 3.5 yıl Kordsa’da çalışınca, fabrika ortamında sanayi alanında çalışmanın çok detaylı uygulamasını görme fırsatım oldu. 1999 yılında İK Müdürü olarak Bimsa’ya transfer oldum, 2004 yılında da holdinge geldim. Holding içinde ilerledim 2008 yılında İK Direktörü oldum, geçtiğimiz eylül ayında da Holding İK Başkanlığı görevine atandım.

Herkes yönetici olmak istiyor, sizce başarı için yöneticilik şart mı?

İyi teknik adamlar her zaman iyi yönetici olamıyor. Yönetici olmak istenmesinin sebeplerinin başında yönetici olmadan ücret ve diğer yan haklara ulaşamamak geliyor. Sabancı olarak İş Ailesi modelimizin kademe yapısında ilerlemek için yöneticilik şart değil. Başarılı teknik uzmanlarımız da ilerleyerek yöneticilerin faydalandığı haklardan ve imkanlardan faydalanabiliyorlar. İşte bu yüzden topluluk genelinde gerçekleştirdiğimiz bir İK entegrasyon projesi olan İş Ailesi Modelini önemsiyoruz.

Yetenek yönetimiyle ilgili yaptığınız çalışmalardan bahseder misiniz?

Orta Kademe Yönetici gelişimi icin, aynı üst yönetimde yaptığımız gibi çok yaygın bir insiyatif başlattık. Şirketlerde çok daha yaygın uygulamalar yürütülüyor. 2010 sonu itibariyle 11 şirketimizde 27 grupta 420 yöneticimiz temel programdan geçmiş olacak. Şimdi takip programları tanımlanıyor. Önümüzdeki dönemde holding, bir üst programın, bir master programının hazırlıklarını yürütecek. Genç Yetenek Gelişimi, yarının yönetim ekibi, genç liderler için şirketler uygulamaları yaygınlaştıracaklar. Daha önce Genç Sabancı vardı, şimdi Genç Enerji, Genç Olmuksa ve diğerleri var.
Sabancı’da kariyer yapmak isteyenlere neler önerirsiniz?
Bizimle çalışmak isteyenlerin bizleri tanımaları lazım, mesela yeni mezunlar “Sabancı’da Bir Gün” etkinliğimize katılabilirler. Bence gençlerin mobil olabilmeleri çok önemli. Kendilerine ve kariyerlerine yatırımı olacaksa farklı illerde çalışmayı göze alıyor olmak lazım. Yabancı dil çok önemli, hangi üniversitede okuduklarından da daha önemli. Yeni mezun işe alımlarında okuldaki etkinliklerde, sosyal sorumluluk projelerinde ve kulüplerde rol almalarını önemsiyoruz. Adayları tanımamız için görüşmeye gittiklerinde öğrencilik kariyerlerindeki başarılarını anlatmalarını gerekiyor.
::::::::::::::::::::::::::::::::::
Merve Ergün’den kariyer tavsiyesi
“Trend işler mutluluk getirmeyebilir”
Kariyerine ilk adımını atacak gençlere önerim, bu dönemde kendilerine uygun mesleği bulabilmeleri için öncelikle kendilerini tanımaları. Kariyerlerine başlarken kendilerine öncelikle “ne yapmalıyım” sorusu yerine “ne yapmak istiyorum” diye sorarak başlamaları. Şimdi trend olan iş bu deyip yapmak mutluluk getirmiyor. İş hayatıyla ilgili önemli ipuçlarına ulaşabilmeleri için kariyerlerine başlangıç yapmadan önce iş hayatında olan yakınlarına, arkadaşlarına, üniversitedeki hocalarına çekinmeden danışmaları ve iş hayatı ile ilgili fikir ve deneyimleri kendileri ile paylaşmalarını istemeleri oldukça önemli.  Eğer mümkün değil ise internet üzerinden çeşitli başarı öykülerine, danışman firmalar tarafından hazırlanan değerli bilgilere de ulaşabilirler. Özellikle üniversite döneminde şirketlerdeki staj fırsatlarını değerlendirmeleri hem kendi gelişimleri, hem de kariyer hedeflerini belirlemeleri için çok faydalı olacaktır. Ayrıca verdikleri kararları değiştirme cesareti gösterebilmeliler. Kendilerini iyi tanıyıp hedeflerini net bir şekilde ortaya koydukları takdirde günümüz iş dünyasında başarılı bir kariyere sahip olabileceklerine inanıyorum.
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Gazeteci olmak için yola çıkarak Eskişehir Anadolu Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde Basın Yayın eğitimi aldı. Sektörel yayınlarda tecrübe kazanan, 2007 yılında Kariyer’de Editör olarak çalışmaya başlayan Nogay, 2011’den bu yana Genel Yayın Yönetmeni olarak görev yapıyor.
**İçeriklerimizle ilgili görüş ve önerilerinizi editor@kariyer.net adresinden bize iletebilirsiniz.