Sağlık sektöründe geleceğin meslekleri

İnsan sağlığındaki tartışılmaz rolleri nedeniyle bazı meslekler bugün olduğu kadar gelecekte de vazgeçilmez olmaya devam edecek. Var olan sağlık sorunlarının yanı sıra değişen yaşam koşullarıyla ortaya çıkan yeni hastalıklara da çözüm getirmeleri nedeniyle hayatımızdaki yerleri son derece kritik. Senin için sağlık sektörünün parlayan mesleklerini derledik.

Sağlık herkesin öncelik listesinde ilk sırada yer alır. Doktorlar, sağlık görevlileri ve bu sektörde çalışan farklı meslek gruplarının olmadığı bir dünya düzeni düşünülemez. Değişen yaşam koşulları nedeniyle sağlık sektöründe farklı meslekler de gözde olmaya başladı. Senin için hemşirelik, eczacılık, fizyoterapistlik, diyetisyenlik gibi mesleklerin yanı sıra gelecekte hayatımızda daha da önemli bir yere sahip olacak genetik danışmanlığı, masaj ve solunum terapistliği, kök hücre araştırmacılığı gibi çeşitli meslekleri derledik.

Eczacı

Yıllardır olduğu gibi eczacılık gelecekte de aranan meslekler arasında yer almaya devam edecek.  Eczacılık bugün sadece ilaç tedariği ve satış sürecini içeren bir meslek gibi algılansa da aslında çok daha kapsamlı. Sentetik, yarı sentetik veya biyolojik kökenli ilaç ham maddelerinin elde edilmesi, fiziksel, kimyasal ve biyolojik özelliklerinin incelenmesi, değerlendirilmesi, kaliteli ilaç üretimi ve ilaçların saklanması, kullanılması gibi konularla da ilgilenen bu çok önemli dal, en çok tercih edilen meslekler arasında yer almaya devam ediyor.

Evde bakım asistanı

Bu meslek grubunun özellikle refah düzeyi yüksek ülkelerde sık ihtiyaç duyulan ve geliri yüksek meslekler arasında yer aldığı söylenebilir. Özellikle yaşlı ve maddi durumu iyi nüfusun evdeki sağlık ve bakım hizmetlerini kapsayan bu meslek dalı Türkiye’de de giderek yaygınlaşıyor. Evde bakım asistanı, ameliyat sonrası bakıma ihtiyacı olan hasta ve yaşlılar, yeni doğum yapan ve tedavisi evde süren anneler, hastalık sonrası kısa süreli bakım ihtiyacı duyanlar, aşı ve laboratuvar tetkikleri gibi hizmetleri evinde almak isteyenler için vazgeçilmez.

Hemşire

2008’de Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan bir açıklamaya göre Türkiye’nin yılda 20 bin hemşire yetiştirmeye ihtiyacı var. Gelişmiş AB ülkelerinde her 100 bin kişiye 700 civarında hemşire düşerken Türkiye’de her 100 bin kişiye 130 hemşire düşüyor. Hemşirelik de geleceğin meslekleri arasında yer alıyor.

Solunum terapisti

Giderek kirlenen ve kalabalıklaşan dünyada insanın sağlık temelli ihtiyaçlarından doğan bir diğer meslek de solunum terapistliği. Bu meslek hızla artan başta astım ve stres kaynaklı nefes sorunlarına cevap vermesi açısından gün geçtikçe değerleniyor. Hayat kalitesine olan büyük katkısı nedeniyle bu mesleğin ilerleyen dönemlerde hızla parlayacağı söylenebilir.

Kök hücre araştırmacısı

Alzheimer, parkinson, lösemi, kanser, sinir sistemi ve kalp hastalıklarının tedavisinde kullanılabilmesi için yoğun çalışmalar yürütülen kök hücreye dair araştırmalar sağlık dünyasının en önemli gündemlerinden birini oluşturuyor. Özellikle yurt dışında çok değerli olan bu mesleğin ülkemizde de geleceğin meslekleri arasında yer aldığını söyleyebiliriz.

Masaj terapisti

Plazaların birçok insanın hayatının merkezine yerleştiğini düşünürsek hareketsizlik nedenli fiziksel sorunların da hızla artmasının nedenini anlayabiliriz. Masaj terapistliğinin bugün daha kısıtlı bir kesime hitap ettiği ama geleceğin meslekleri arasında üst sıralarda yer aldığı söylenebilir.

Fizyoterapist

Tıpkı masaj terapistliği gibi fizyoterapistlik de bugün olduğu gibi geleceğin meslekleri arasında yer alıyor. Ofis ortamı kaynaklı fizyolojik sorunlar ya da diğer kas, eklem ve kemik hastalıklarının tedavisinde vazgeçilmez bir meslek dalı olarak göze çarpıyor.

Kayropraktik uzmanı

Özellikle ABD’de yaygın olan, Türkiye’de hızla artan ve özellikle bel ağrıları ve fıtıkların tedavisinde etkili olan kayropraktik uzmanlığında kayropraktik doktorları vücuttaki eksen bozukluğunu saptayarak manipülatif yani elle tedaviyle omuru olması gereken pozisyona getiriyor. Ameliyat gerektirmeyen, romatizmalı, kırık veya tümör kaynaklı olmayan bel ağrılarının tedavisinde çok etkili olan bu meslek dalı hızla parlamaya devam ediyor.

Diyetisyen

Günümüzde olduğu gibi gelecekte de diyetisyenlik çok tercih edilen meslek dalları arasında yer alacak. Değişen beslenme alışkanlıkları, hızla artan obezite ve de pek çok hastalığın fazla kilo kaynaklı olması nedeniyle diyetisyenler sağlık sektöründe son derece önemli bir rol oynuyor.

Ayak Hastalıkları Uzmanı

Ayak hastalıklarının hızla artması nedeniyle ayak hastalıkları uzmanları da toplum sağlığında önemli bir role sahip. Geleceğin meslek dalları arasında yer alan bu uzmanlık ayak ve ayak bileği cerrahisi, topuk ve tendon sorunları gibi pek çok farklı alanda hizmet veriyor.

Psikiyatrist / Psikolog

Uzmanlara göre dünyada kaos arttıkça toplumların ruh sağlığı da hızla bozulmaya devam ediyor. Geçmişte ve günümüzde vazgeçilmez bir yere sahip psikolog ve psikiyatristler gelecekte daha da önemli bir role sahip olacak.

Saç ekim uzmanı

Kelliğin çaresi çoktan bulundu. Bugün sağlık sektöründe en çok kazanan meslek grupları içinde yer alan bu uzmanlık, gelecekte de parlamaya devam edecek. Günümüzde saç ekimi plastik cerrahlar, dermatologlar ve bu alanda uzmanlaşan hemşireler ve sağlık görevlileri tarafından yapılıyor.

Genetik Danışman

Genetik alanındaki araştırmalar hızla ilerlerken, gen danışmanlarına duyulan ihtiyaç da giderek artıyor. MSNBC’nin haberine göre şu anda ABGC (the American Board of Genetic Counseling) tarafından tanınan ve resmi olarak kabul gören 2000 genetik danışman var. Özellikle bebek dünyaya gelmeden önce gen haritasına bakılarak yaşayabileceği sorunların tespit edilmesi ve sorunların çözümüne yönelik araştırmalar yapılması açısından çok kritik bir yere sahip.

Ege Üniversitesi’nin ardından Galatasaray Üniversitesi Radyo, Sinema, TV bölümünden mezun oldu. Meslek hayatına reklam yazarlığıyla başladı. Dört yıllık reklam dünyası deneyiminden sonra çeşitli web sitelerinde kıdemli editör olarak çalıştı. 2015 yılında Kariyer.net’e içerik yöneticisi olarak katıldı. İK Blog, Kariyer Rehberi ve Kariyer Dergi için içerik üretiyor.
**İçeriklerimizle ilgili görüş ve önerilerinizi editor@kariyer.net adresinden bize iletebilirsiniz.