Schengen vizesi, Schengen birliği kapsamındaki ülkeleri rahatça gezmek için sunulan bir geçiş belgesidir. Yurt dışı seyahatlerini özgürce yapmak için Schengen vizesi nasıl alınır, şartları nelerdir, merak ediyorsan detayları yazımızı okuyarak öğrenebilirsin!
Schengen belirli ülkelerin dahil olduğu ve ülkeleri ziyaret ederken ihtiyaç duyacağın geçiş belgesidir. Sınırlar dahilinde olan Avrupa ülkelerini özgürce seyahat etmek isteyenlerin başvuru yaparak alması gereken bir belgedir. Vize belli başlı ülkelere gidiş için geçerli olmakla beraber bazı özel şartlar da içerir. Şartlara bağlı kalmak koşuluyla çok sayıda ülkeyi bu vizeyi almaya hak kazanarak ziyaret etme fırsatı bulabilirsin.
Schengen vizesi ülkeleri hangileridir?
Schengen vizesi ülkeleri sadece Avrupa Birliği kapsamındaki ülkelerle sanılır. Nitekim AB üyesi olduğu halde Schengen Birliği kapsamına alınmayan Avrupa ülkeleri de mevcuttur. Vize sınırları kapsamında olan ülke sayısı belirli aralıklarla güncellenir. Şartların uygun olduğu Schengen ülkeleri güncel olarak 33 adettir. Bu ülkeler;
- Finlandiya
- Fransa
- Hollanda
- Hırvatistan
- Güney Kıbrıs
- İzlanda
- İtalya
- Almanya
- Avusturya
- Belçika
- Bulgaristan
- Çek Cumhuriyeti
- Danimarka
- Estonya
- İspanya
- İsveç
- İsviçre
- Litvanya
- Lihtenştayn
- Letonya
- Lüksemburg
- Macaristan
- Malta
- Monako
- Norveç
- Polonya
- Portekiz
- Romanya
- Slovakya
- Slovenya
- San Marino
- Yunanistan
- Vatikan
Belirtilen ülkelerin hepsini özgürce gezmek istersen Schengen vizesi başvuru sürecini, ilk adım olarak tamamlaman gerekir.
Schengen nedir?
Schengen vizesi nedir, ne amaçla sunulur gibi sorular ülke gezilerinden önce aklını kurcalayabilir. Bu vize Schengen kasabası olarak bilinen ve Lüksemburg’ta bulunan alan için 1985 yılında uygulanmaya başlamıştır. Schengen anlaşması olarak bilinen bu vize ilk etapta 29 farklı Avrupa ülkesi topraklarını kapsamıştır. İlerleyen yıllarda yeni ülkeler de Schengen birliği kapsamına alınarak 33 adete yükselmiştir. Vizeyi alan kişiler kapsam içerisindeki ülkelerin iç ve dış sınır bölgelerinde herhangi bir kontrole takılmadan gezme hakkına sahip olur. Sınır denetiminin sağlanması, sınır denetim kurallarının uygulanması ve güçlendirilmesi amacına yönelik imzalanmıştır. Schengen vizesi almaya hak kazanırsan onaylı pasaportunla sınır kontrolü olmadan, özgürce gezebilirsin.
Schengen vizesi kaç tiptir?
Schengen vizesi tek tip olarak A ve C kategorilerine ayrılır. Tek tip haliyle alacağın vize, 6 ay içinde total 90 gün geçiş ve konaklama izni hakkı tanır. A ve C kategorisindeki vizenin detayları ise;
A Tipi Schengen Vizesi
A tipi vizeyi almaya hak kazanan kişiler Schengen ülkelerine giriş yapmadan önce, havalimanında geçiş hakkına sahip olur. Bu vize türü Schengen haricindeki bir ülkeye aktarmalı şekilde seyahat etmek isteyenler için zorunludur. Transit vize adıyla da bilinen A tipi Schengen vizesi Almanya, İsviçre ve Çek Cumhuriyeti gibi ülkeler için zorunluluk olarak talep edilebilir. Bazı ülkeler bu konuda tolerans tanısa da gezilerinde sorun yaşamamak adına A tipi vizeye başvurman tavsiye edilir.
C Tipi Schengen Vizesi
C tipi olarak bilinen vize, gittiğin Schengen ülkesinde ikamet etmek için kullanılır. Süre kapsamında olan bu vize kullanım amacına göre tek, çift ve çoklu giriş olarak üçe ayrılır.
- Tek Giriş Schengen Vizesi: Tek giriş olarak bilinen bu vize, almaya hak kazanan kişiye kısa bir süre giriş hakkı tanır. Bu hak 180 günlük total süreç için 90 güne kadar geçerliliğe sahiptir. Farklı nedenlere bağlı olarak gittiğin Schengen bölgesini terk etmek durumunda kalırsan vize hakkını kullanmış kabul edilirsin. Bölgenden ayrıldıktan sonra konaklama amacıyla sunulan süre dolmasa bile vizen geçerliliğini kaybeder.
- Çift Giriş Schengen Vizesi: Tek giriş vizesindeki prosedürlerin tamamı çift giriş vizesi için de geçerlidir. Bu vizenin tek girişliden tek farkı gitmek istediğin Schengen ülkesine total 90 gün içinde iki defa giriş yapabilme hakkı sunmasıdır. İki kez ülkeye giriş sağlayıp, ikinci sefer çıkışını yaparsan vize geçerliliğin son bulur.
- Çoklu Giriş Schengen Vizesi: Çoklu giriş hakkı sunan bu vize türü altı ay boyunca en fazla 90 gün boyunca Schengen ülkelerinin tamamına dilediğin kadar giriş yapma hakkı sunar.
Konaklama süresi, seyahat gün sayısı gibi planlarını belirledikten sonra uygun bulduğun vize türüne Schengen vizesi başvuru formu doldurarak adım atabilirsin.
Schengen vizesi için gerekli evraklar nelerdir?
Schengen vizesi için gerekli evraklar başvuruda bulunacak kişiye ve amaca göre değişkenlik gösterir. Çalışan olarak ülke girişi yapmak isteyenler, emekliler, şirket sahipleri veya öğrenciler için değişen başvuru evrakları talep edilebilir. Ayrıca ülkeye göre de talep edilen evraklar değişebilir. Statüye göre değişen evrakların detayları ise şu şekildedir;
Çalışanlar için schengen vizesi başvuru belgeleri
- Pasaport
- Başvuru formu
- Başvuran kişinin güncel fotoğrafı
- Vize ücretinin yatırıldığına dair belge, makbuz
- Seyahatlerde geçerli olan sağlık sigortası
- Seyahate ilişkin uçak, konaklama vb. rezervasyon belgeleri
- İşe başlanacak yerin yetkilisine ait faaliyet belgesi
- İş yerinin vergi levhası kopyası
- Ticaret sicil gazetesi kopyası
- Kaşe ve ıslak imzalı SGK giriş belgesi
- Kaşe ve imzalı sın 3 aya ait SGK hizmet dökümü belgesi
- Gelir beyan eden belgeler (maaş bordrosu vb.)
- T.C. kimlik kartı fotokopisi
- Seyahat masraflarının nasıl karşılanacağına ilişkin belge
- Evliler için evlilik cüzdan fotokopisi
- Varsa, eski Schengen vizesi kopyası
Şirket sahipleri için schengen vizesi başvuru belgeleri
- Schengen vizesi başvuru formu
- Başvuranın pasaport belgesi
- Güncel çekilmiş vesikalık fotoğraf
- Vize ücretine ilişkin belge
- Seyahat Sağlık Sigortası
- Rezervasyon ya da uçak bileti gibi kanıtlayıcı belgeler
- Otel rezervasyonunu gösteren belge
- T.C. kimlik kartı fotokopisi
- Seyahat masraflarının nasıl karşılanacağına ilişkin belge
- Evliler için evlilik cüzdan fotokopisi
- Varsa, eski Schengen vizesi kopyası
- Pasaportun resimli sayfa kopyası
Emekliler için schengen vizesi başvuru belgeleri
- Pasaport
- Schengen vizesi başvuru formu
- Güncel vesikalık fotoğraf
- Vize ücretine ilişkin ödeme belgesi
- Seyahat sağlık sigortası
- Konaklama rezervasyonu ve uçak bileti gibi kanıtlayıcı belge
- Emekli aylığı alındığına dair banka dökümü
- Evlilik durumunda evlilik cüdan fotokopisi
- Pasaporta ait resimli sayfa fotokopisi
- T.C kimlik kartı fotokopisi
- Daha önce başvuranlar için Schengen vizesi kopyaları
Öğrenciler için schengen vizesi başvuru belgeleri
- Öğrenci belgesi
- Pasaport
- Schengen vizesi başvuru formu
- Güncel vesikalık fotoğraf
- Vize ücretine ilişkin ödeme belgesi
- Seyahat sağlık sigortası
- Konaklama rezervasyonu ve uçak bileti gibi kanıtlayıcı belge
- Emekli aylığı alındığına dair banka dökümü
- Evlilik durumunda evlilik cüdan fotokopisi
- Pasaporta ait resimli sayfa fotokopisi
- T.C kimlik kartı fotokopisi
- Daha önce başvuranlar için Schengen vizesi kopyaları
- Seyahat masraflarını karşılamaya ilişkin belgeler (banka dökümü vb.)
- Seyahat masraflarını ailenin karşılaması halinde aileye ait imzalı banka döküm belgesi
Eğer başvuru yapan kişi reşit değilse yasal vasisi veya ebeveyni tarafından alınan noter tasdikli muvafakatname talep edilir. Schengen vizesi şartları ve talep edilen belgeler başvuran kişiye göre farklılık gösterebilir.
Schengen vizesi kaç günde çıkar?
Schengen vizesi kaç günde çıkar, süreç nereden ve nasıl takip edilir diye merak edebilirsin. Başvuru sürecini tamamlarken tüm belgelerini eksiksiz ibraz etmen, sürecin hızlı işlemesine destek olur. Belgelerinin eksiksiz ve hatasız olması halinde ortalama 15 iş günü içerisinde başvurun sonuçlanır. Bu süre ortalama baz alınarak sunulmuş olup mevcut başvuru dönemine göre daha kısa veya uzun olabilir. Genel bilgiler edinmek veya Schengen vizesi sorgulama işlemi yapmak için T.C Dışişleri Bakanlığı’nın resmi web adresinden faydalanabilirsin.