Şekerbank yeni mezun adayların başvurularına öncelik tanıyor

İşe alımların önemli bir kısmını yeni mezun adaylar ile gerçekleştirdiklerine değinen Şekerbank İnsan Kaynakları Birim Müdürü Kaan Sak, şubelerde Sales Trainee ve gişe, genel müdürlük kadrolarında ise Management Trainee ve müfettiş yardımcısı olmak üzere yaklaşık 400 yeni mezun alacaklarını belirtiyor.

sekerbak-kaan-sakAnadolu Bankacılığı anlayışıyla köyden kente yerel bankacılıkta 62 yıllık uzmanlığı bulunan Şekerbank, şeker pancarı üreticisinin finansal ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla 1953 yılında Eskişehir’de kuruldu. Türkiye’nin 71 ili ve 101 merkez dışı ilçesinde 312 şubesi bulunan bankanın 4 bin 460 çalışanı mevcut. Güvenlik, Call Center ve IT gibi destek veren kuruluşlar yoluyla sağladıkları istihdam ile de yaklaşık 5 bin 500 kişiye ulaştıklarını belirten Şekerbank İnsan Kaynakları Birim Müdürü Kaan Sak, “En doğru kaynağı bulabilmek için her zaman önce kendi insan kaynağımıza bakıyoruz” diyor.

Şekerbank’ın büyüklüğü ve genel olarak yapılanmasıyla ilgili bilgi verir misiniz?

Anadolu’da sayıları yüz binleri bulan kooperatif üyesi pancar çiftçisinin küçük birikimleriyle tarım ve şeker sanayini desteklemek için kurulan Şekerbank, bugün konsolide aktif büyüklüğü 22 milyar TL’yi aşan ve kuruluşundaki misyonu koruyan bir banka olarak üretimi desteklemeyi sürdürüyor. Şekerbank’ın kuruluşundan gelen insan odaklı ve sorumlu bankacılık anlayışı İnsan Kaynakları yönetiminde de farklılaşmamızı sağlıyor. Yüzde 62’si Anadolu’da bulunan şubelerimizdeki çalışanlarımızın çoğu kendi memleketlerinde çalışıyor. Yerel davranabilme yetkinliği ve kurum aidiyeti en önemli kurumsal değerlerimiz arasında yer alıyor.

En çok hangi pozisyon ve görevler için işe alım yapıyorsunuz?

2014’te yaklaşık yarısı deneyimli ve yarısı deneyimsiz olarak toplam 944 personel alımı yaptık, 2015’te ise 550 kişiyi işe alma hedefimiz var. İstihdamın önemli bir kısmını yeni mezun adaylarımız ile tamamlamayı planlıyoruz. Şubelerimizde ST ve gişe, genel müdürlük kadrolarımızda MT ve müfettiş yardımcısı olmak üzere yaklaşık 400 yeni mezun arkadaşımızın aramıza katılmasını hedefliyoruz. Kariyer okulu olarak konumlanarak yeni mezunların tüm kademelerde seviyelerine ve bölümlerine özel tasarlanmış eğitimlerle desteklenmesini sağlıyoruz.

Personel kalitesinde standartları korumak için neler yapıyorsunuz?

Köklü bir banka olmanın kazandırmış olduğu avantajlardan biri performans yönetiminin daha sistematik gidebilmesi. İş kolları ve şubelerin hedef yönetimi ve satış performansının ölçümü Şeker Kazan Sistemi (ScoreCard) ile yapılıyor. Bütün performanslar işleniyor ve çalışanlarımıza zam, prim ve terfi olarak yansıyor. Genel müdürlükte de hem KPI hem de yetkinlik bazlı bir performans sistemimiz var. Her iki performans sistemi de başarı odaklı olduğu için çalışanların iş yapışıyla ilgili İK olarak bizim çok da fazla müdahale etmemize gerek kalmıyor. Çalışanlarımızın kendi kariyer hedefleri doğrultusunda ilerlemelerini ise biz sağlıyoruz. Özellikle operasyon ve gişe kadrolarını satışa yönlendirmeyi amaçlıyoruz. Kariyerini farklı alanlarda sürdürmek isteyen çalışanlarımızı yılda iki kez Assessment Center’lara alıyoruz. Kariyer hedefine uygun bir performans gösteriyorsa o tarafa kanalize ediyoruz ve eğitimler veriyoruz. Amacımız bankamızın ihtiyaçlarıyla çalışanlarımızın kariyer hedeflerini örtüştürmek.

Oryantasyon süreciniz nasıl işliyor?

Yeni göreve başlayan tüm çalışanlarımıza eğitim merkezimizde eğitim veriyoruz. Bu yıl içinde yürürlüğe koyacağımız Onboarding adı altında bir yapılanmamız var. Bu sistemin amacı kişinin işe başladıktan sonraki ilk üç ayında görevine, çalışma arkadaşlarına ve bankaya adaptasyonunu sağlamak. Bunun için hem teknolojik altyapı yatırımları yapıyoruz hem de bu kapsamda bazı süreçler kurguluyoruz.

sekerbank-ik-ekibiPerformansı artırmak için ne gibi uygulamalarınız var?

Eğitim binamızda haftada bir gün 16:00 ile 18:00 arasında bir saat HR’la Sohbet başlığı altında soru-cevapların yapıldığı toplantılar düzenliyoruz. Sonrasında ise HR Olympic olarak adlandırdığımız oyunlar oynuyoruz. İK olarak çalışanlarımıza yazışmaların ve maillerin ötesinde sahada ziyaretlerle dokunmaya çalışıyoruz. Yıl içinde tüm şubelerimizi ziyaret ediyoruz. Bu yıl çalışanlarımızın iş dışında yaptıkları çalışmalardan puan aldıkları motivasyon puanı uygulamamız da olacak.

Çalışanlarınız her yıl ortalama kaç saat eğitim alıyor?

Eğitim faaliyetlerimizi bankanın stratejik hedefleriyle uyumlu ve çalışanların kariyerleri doğrultusunda teknik ve kişisel gelişimi sağlama amacına uygun olarak tasarlıyor ve uyguluyoruz. Çalışanlarımız her yıl ortalama beş gün eğitim alıyor.

Banka çalışanlarının kıdem ortalaması nedir?

Çalışanlarımızın kıdem ortalaması 6 yıl 4 ay. Sektördeki en düşük turnover oranı Şekerbank’ta. Çünkü maneviyatımız kuvvetli, insanlar birbirine değer veriyor. Özellikle segmentler arası yardımlaşma iyi. Yan hak olarak yemek kartı, kapsamlı bir özel sağlık sigortası, yılda bir defa prim uygulaması, yabancı dil tazminatı, Munzam Sandığı ve diğer bankalar gibi servis imkanı sağlıyoruz. Özellikle Munzam Sandığı aracılığıyla edinilen çift emeklilik imkanı ve sunulan özel sağlık sigortası önemli bir ek avantaj sağlıyor.

Geçen yıldan bu yana en çok üzerinde durduğunuz konu hangisi?

Bizi en çok heyecanlandıran çalışma, üniversite öğrencileriyle tanışmak. Kurumsal iletişim departmanımızla birlikte 10 tane hedef üniversite belirledik. Bankacılık hizmetleriyle ilgili birtakım workshoplar ve yarışmalardan oluşan bir çalışma olacak. Her bir üniversitede beşer kişiden oluşan 10 takımla toplamda 50 kişilik ekiplere ulaşmak istiyoruz. Her okulda birinci takımı seçtikten sona İstanbul’da final yapacağız.

Bu yıl başka ne gibi yenilikler yapacaksınız?

Şekerbank’ın Anadolu Bankacılığı misyonuyla örtüşen önemli bir projeyi hayat geçirmenin heyecanı içerisindeyiz. Türkiye’de ilk defa bir banka olarak uluslararası bir danışmanlık firmasından satış metodolojisi geliştirme hizmeti alıyoruz. Pilot olarak 15 kişiyle çalışmaya başladık. Direkt satıştan farklı olarak saha kredi analiz çalışması yapıyoruz. Arkadaşlarımız yaklaşık üç ay eğitim aldı, şimdi bölge bölge geziyorlar. Daha sonra amacımız şubelerdeki arkadaşlarımızı geliştirmek.

Aydın Doğan Anadolu İletişim Meslek Lisesi’nin Gazetecilik Bölümü'nde yazılı basın muhabirliği, TV muhabirliği ve foto muhabirliği alanlarında eğitim aldı. Son sınıfta Milliyet Gazetesi’nin Cumartesi-Pazar eklerinde bir yıl boyunca staj yaptı. Ardından İstanbul Üniversitesi Radyo-Televizyon Yayıncılığı Bölümü'nden mezun oldu. Yedi yıldır birçok dergi için içerikler hazırlayarak fotoğraflar çekti.
**İçeriklerimizle ilgili görüş ve önerilerinizi editor@kariyer.net adresinden bize iletebilirsiniz.