Sermayeye ihtiyaç duymadan yapabileceğiniz 6 keyifli iş

Pek çok insanın hayalinde bir gün kendi işini kurarak özgürlüğünü ilan etmek yatıyor. Bunun için yeterli motivasyonunuz, iyi bir fikriniz ya da bilginiz olmayabilir. Ama en önemlisi elbette sermayenizin olmaması. Eğer para yoksa iş kurmak imkansız hale gelebilir. Peki neler yapılabilir?

Eğer kafanızda bir fikir ve yeterli motivasyonunuz varsa yeni bir iş kurmaya az çok hazırsınız denebilir. Bu süreci durdurabilecek en önemli şey ise sermayenin olmaması. Bu durumda kredi çekmek, borç almak veya devlet teşviğinden faydalanmak gibi seçenekler olsa da hemen hemen hiç paraya ihtiyaç duymadan yapılabilecek işler olduğunu da unutmamak gerekiyor. Detaylı ve özenli bir planlamayla bu tür işlerden para kazanmak son derece kolay.

Peki, iş kurmadan önce hangi adımları planlamak şart?

Planlama

– İş planı

– Finansal model

– Marka

İnternette görünürlük

– Domain alma

– Ücretsiz web sitesi kurulumu

Pazarlama

Sosyal medya pazarlaması

– İçerik pazarlaması

Sermayeye ihtiyaç duymayan bazı iş kolları:

Yaratıcı işler

Resim, heykel, tasarım, müzik veya hobi dallarından herhangi biriyle ilgilenmek ve bundan para kazanmak için sadece söz konusu ürün ya da eser için gerekli sanat malzemelerinin maliyetini karşılamak yeterli. Eğer kişinin yaratıcı olduğu bir konu varsa bu ciddi bir bütçeye ihtiyaç duymadan yavaş ama keyifli bir şekilde işe dönüşebilir.

Ev içi işler

Para harcamadan yapılabilecek işler arasında ev içi meslekler de var. Bu işlere bebek bakıcılığı, evcil hayvan bakıcılığı, temizlik, pasta-kurabiye, yemek, nikah şekeri veya sabun yapımı, blog açmak, organik tarım yapmak veya organizasyon düzenlemek gibi örnekler verilebilir.

Tamir – bakım

Belli bir elektronik alet veya makineye hakim olan, terzilik deneyimi olan veya tesisat konusunda deneyimli kişiler de bu tamir-bakım deneyimlerini kolaylıkla patronun sadece kendileri olduğu bir işe dönüştürebilir.

Danışmanlık

Hangi sektörde olursa olsun deneyim sahibi kişiler bu özelliklerini hiç para harcamadan, freelance danışmanlık yaparak kullanabilir. Bunu sağlamanın en önemli yolu sağlam bir network kurabilmek.

Mikro girişimcilik

Tüm bu yukarıdaki mesleklerin yanı sıra yeni dönemde ortaya çıkan bazı farklı iş modellerini adapte ederek para harcamadan para kazanmak da mümkün. Bugün pek çok kişi Uber aracılığıyla şoförlük veya Airbnb aracılığıyla kısa ya da uzun dönemli ev veya oda kiralama yaparak para kazanıyor.

Ege Üniversitesi’nin ardından Galatasaray Üniversitesi Radyo, Sinema, TV bölümünden mezun oldu. Meslek hayatına reklam yazarlığıyla başladı. Dört yıllık reklam dünyası deneyiminden sonra çeşitli web sitelerinde kıdemli editör olarak çalıştı. 2015 yılında Kariyer.net’e içerik yöneticisi olarak katıldı. İK Blog, Kariyer Rehberi ve Kariyer Dergi için içerik üretiyor.
**İçeriklerimizle ilgili görüş ve önerilerinizi editor@kariyer.net adresinden bize iletebilirsiniz.