Ücretli ve ücretsiz seçenekleri bulunan sertifikalar, kendini geliştirmek isteyenler için çeşitli fırsatlar sunuyor. Sen de kariyerini yeni eğitimler ile taçlandırmak ve güçlendirmek istiyorsan “Sertifika nedir, nasıl alınır?”, “Sertifika ile hangi meslekler icra edilir” gibi pek çok farklı soruya cevap bulacağın ayrıntılı rehberimizi okumaya başlayabilirsin.
Kariyer hayatında iyi bir iş sahibi olmayı, güçlü bir mevkide bulunmayı herkes ister. Ancak bunun için iyi bir üniversitede, gelecek vadeden bir bölüm okumak her zaman yeterli olmayabilir. Bu nedenle eğitim hayatın boyunca hatta mezuniyetten sonra dahi eğitimler alarak hem kariyerin hem de kişisel gelişimin için yatırım yapman oldukça önemlidir.
Sertifika ne demektir, ne işe yarar?
Sertifika, eğitim kurumlarının çeşitli alanlarda hazırlamış olduğu programları başarıyla tamamlayan kişilere verilen bir belgedir. İletişim, eğitim, bilgisayar teknolojileri, pazarlama, kişisel gelişim, muhasebe, sağlık, tasarım gibi farklı pek çok alanda sertifikalı eğitim verilebilir. Sertifika programı eğitimleri genellikle yüz yüze verilse de artık dijitalleşmenin gittikçe yaygınlaştığı günümüzde online olarak da sunulur. Böylece online sertifika eğitimleri sayesinde mekandan bağımsız bir şekilde eğitim hayatına devam etmek mümkün hale gelir. Eğitimlerin belirli süreleri vardır ve eğitim süreci bitiminde öğrenciler sınavlara tabi tutulurlar. Derslere düzenli bir şekilde katılım sağlayan sınav, proje ve ödevlerini başarıyla tamamlayan kişiler eğitim sonunda sertifika almaya hak kazanırlar.
Sertifika nasıl alınır?
Sertifika programları yüz yüze ya da online olarak uygulanabilir. Bunun için öncelikle eğitim veren kurumlara kayıt olmak gerekir. Kayıt olunan program ücretliyse bu sertifika programları için ödeme yapılması gerekir. Ücretsiz olanlar için ise başvuru formu, kayıt işlemleri gibi adımların tamamlanması beklenir. Verilen eğitim sonrasında sınavlar uygulanır, ödev ve projeler sunulur. Başarı elde edilmesi halinde katılımcılara eğitimin tamamlandığına dair sertifika verilir. Sertifikalar kariyer yolculuğunda öğrencilere ve mezunlara farklı kapılar açmaya imkan tanır.
İş hayatında sertifika programlarına katılmanın sağladığı avantajlar nelerdir?
İş hayatında kendini çok yönlü bir şekilde geliştirmen son derece önemlidir. Yalnızca eğitim aldığın alan ile sınırlı kalmak yerine farklı branşlarla gelişimini desteklemen, rakiplerin arasında bir adım önde olmana yardımcı olur. Bunun yanı sıra sertifika programları ile uzmanlık alanını pekiştirmen de mümkündür. Yani, mezun olduğun branş ile ilgili eğitimler alarak bilgi birikimini ikiye katlayabilirsin. Bu da iş başvurularında çok daha görünür olmanı sağlar.
Sertifika ile eğitim alman ya da mevcut bilgi birikimine yeni branşlar ve beceriler ekleyerek kariyer hayatına devam etmen işverenlerin gözünde iyi bir profil oluşturmana destek olur. Çalışmaktan, okumaktan ve kendini geliştirmekten yılmayan bir kişi olarak rakiplerinin arasında öne çıkabilirsin.
Sertifika programları ile kendine yepyeni bir çevre oluşturabilirsin. Eğitimciler, öğrenciler ve iş hayatının içinde aktif olarak yer alan katılımcılardan oluşan bu yeni çevre kariyerin ile ilgili yeni bağlantılar kurmana yardımcı olabilir.
Sertifika programlarına katılmanın bir diğer avantajı online olarak gerçekleştirilen eğitimlere mekandan bağımsız olarak iştirak etme fırsatıdır. Bir yandan çalışırken bir yandan eğitim almayı hedefleyenler için online olarak eğitim imkanı sunan sertifika programları oldukça avantajlı bir seçenek olarak duruyor.
Sertifika ile sahip olunacak meslekler nelerdir?
Günümüzde sertifika programlarına kayıt olarak meslek sahibi olabilirsin. Benzer şekilde kariyer planı ile bağlantılı olan programları tamamlayarak branşın ile ilgili bilgi birikimini derinleştirebilirsin. Peki, sertifika programlarına katılım sağlayarak hangi mesleklere sahip olabilir, hangi alanlarda kendini geliştirebilirsin? İşte sertifika ile sahip olabileceğin mesleklerden bazıları:
E-ticaret yöneticisi
E-ticaret günümüzde pazarlamanın en önemli ayaklarından biri haline gelmiş durumda. Bu yüzden e-ticaret yöneticisi pozisyonu, hem işverenler hem de iş arayanlar için tercih edilen bir alan. Sen de sertifika programlarına katılıp yazılım, operasyon, pazarlama gibi dersleri alarak e-ticaret yöneticisi olabilir; pazarlama taktiği geliştirme, satış takibi yapma, kampanya oluşturma, analiz raporları hazırlama gibi görevler üstlenebilirsin.
Muhasebe uzmanı
Muhasebe hem özel sektörde hem de kamuda kendine yer bulan bir branştır. Şirketlerin mali durumlarını takip etmek, gelir ve gider tablosu hazırlamak, vergi ve SGK ödemelerini takip etmek, raporlama yapmak, yıllık bilanço hazırlamak gibi işlerden sorumlu olan muhasebe uzmanları sertifika programları sırasında ön muhasebe, muhasebe uygulamaları, mikro muhasebe gibi derslere tabi tutulurlar.
Grafikerlik
Grafikerlik de sertifika programları ile edinilebilecek mesleklerden biridir. Eğitim süresince öğrenciler CorelDraw, Indesign, Photoshop, Illustrator gibi programlar üzerinden dersler alırlar. Bununla birlikte katılımcılara broşür hazırlama, logo tasarlama gibi eğitimler de verilir. Sertifika programını başarıyla tamamlayan öğrenciler fotoğraf stüdyolarında, reklam ajanslarında, tekstil başta olmak üzere pek çok farklı sektörde iş bulabilirler.
Tıbbi sekreterlik/hasta kabul danışmanlığı
Tıbbi sekreterlik ya da diğer adıyla hasta kabul danışmanlığı, hastaların sağlık merkezlerine girdiği andan itibaren evrakların düzenlenmesi, takibi; kayıt, giriş ve çıkış işlemlerinin yürütülmesi gibi görevler üstlenirler. Sertifika programından mezun olanlar sağlık merkezlerinde, hastanelerde, kliniklerde iş bulma imkanına sahip olurlar.
Dijital pazarlama uzmanlığı
Dijital pazarlama son dönemlerde oldukça sık tercih edilen bir alan. Hem firmaların hem de tüketicilerin fiziki mağazalardan ziyade e-ticaret sitelerine ağırlık vermesiyle dijital pazarlama da yükselen yeni bir kariyer alanı haline geldi. Küçük ve orta ölçekli firmalar reklam ve satış pazarlama birimlerini dijital pazarlama uzmanlarına emanet etmeye başladı. Sen de bu alanda kariyer yapmayı planlıyorsan, dijital pazarlama uzmanlığı sertifika programlarına katılım sağlayarak kendine yepyeni bir çalışma alanı oluşturabilir ya da mevcut bilgi birikimini artırabilirsin. Dijital pazarlama uzmanı olarak sosyal medya hesap yönetimi, Google Ads yönetimi, sosyal medya reklam yönetimi gibi görevler üstlenebilirsin. Dijital pazarlama sertifika programları ile Instagram ve Facebook reklam bütçesi yönetimi, SEO, Google Analytics ile kampanya ve website analizi yapma, Google Ads ile kampanya yönetimi, optimizasyon gibi alanlarda eğitim alabilirsin.
Yabancı dil sertifikaları
Hangi alan, hangi pozisyon olursa olsun yabancı dil bilgisi, oldukça önemlidir. İngilizce başta olmak üzere Almanca, Rusça, Çince, Fransızca, Arapça gibi yabancı dillere hakim olarak ya da mevcut yetkinliğini sertifikalar ile belgelendirerek iş başvurularında kendini öne çıkabilirsin.
Bilgisayar işletmenliği
Günümüzde iş hayatında en çok fayda sağlayan sertifikalardan biri de bilgisayar işletmenliği sertifikasıdır. Çünkü hemen hemen tüm iş kollarında bilgisayar bilgisine sahip olmak ve etkin bir şekilde bilgisayar kullanmak olmazsa olmaz bir vasıf haline gelmiştir. Ofis programları, bilgi işlem, siber güvenlik, tasarım programları bilgisayar odaklı sertifikalar arasında en çok fayda sağlayanlar arasında bulunuyor. Bunun yanı sıra WordPress, Photoshop, yazılım da aranan ve tercih edilen programlar arasında yer alıyor. Ofis programları yetkinliği ise her iş kolu için tercih edilen bir vasıf olarak öne çıkıyor. Bu programları biliyor olsan da sertifika ile belgeleyerek iş yerine sunman oldukça önemlidir.
Büro yönetimi ve yönetici asistanlığı
Büro yönetimi ve yönetici asistanlığı sertifika programı süresince imaj yönetimi, zaman yönetimi, planlama, ofis ve idari işler gibi pek çok farklı alanda eğitim alarak sertifikanı özgeçmişine ekleyebilirsin.
Çağrı merkezi temsilciliği
Çağrı merkezleri marka imajı oluşturma, müşteri ilişkilerini şekillendirme ve iletişimi güçlendirme amacıyla hizmet veren bir alan. Bankacılıktan sağlığa, eğitimden e-ticarete kadar birçok firmanın yararlandığı bir branş olan çağrı merkezi temsilciliği de sertifika ile sahip olunabilecek meslekler arasında yer alıyor. Sen de çağrı merkezi temsilciliği ve danışma görevlisi sertifika programına katılım sağlayarak ister iş yerinde ister remote olarak çalışmaya başlayabilirsin.
İnsan kaynakları yönetimi
İnsan kaynakları firmaların pek çoğunda bulunan bir birimdir. Özellikle özel sektörde kendine yer bulan bu alan, işverenler açısından oldukça önemli bir pozisyondur. Zira insan kaynakları uzmanları personellerin işe alım süreci, eğitim ve performans takibi gibi işletmelerin verimini ve kalitesini doğrudan etkileyen görevlerde bulunurlar. Sen de insan kaynakları yönetimi sertifika programlarına katılım sağlayarak firmalarda insan kaynakları müdür, uzmanı ya da direktörü gibi pozisyonlarda çalışabilirsin.
Oyun terapisti
Oyun terapisi son zamanlarda çocuklar ile çalışılırken sıklıkla tercih edilen bir yöntem olarak öne çıkıyor. Psikolojide bir uzmanlık alanı olan oyun terapistliği için gerekli eğitimlerin alınması gerekir. Özellikle psikolojik danışmanlık ve rehberlik bölümü ile psikoloji bölümünden mezun olanların tercih ettiği oyun terapistliği sertifika programları, ilgili alanda yetkinlik sağlar. Programı başarıyla tamamlayanlar bu alanda yetkin olduğunu ve oyun terapisi ile ilgili teknikleri uygulama konusunda bilgi sahibi olduğunu kanıtlamış olur.
İçerik yazarlığı
Dijital pazarlamanın, sosyal medyanın ve internetin giderek yaygınlaşması ile birlikte içerik yazarlığı da yeni bir alan olarak ortaya çıktı. İçerik yazarlığı, çalışma alanı son derece geniş olan bir pozisyondur. Haber siteleri, blog sayfaları, e-ticaret siteleri üzerinden gerçekleştirilebilen içerik yazarlığında blog yazıları, ürün içerikleri, reklam ve kampanya metinleri, basın bültenleri hazırlanır. Bunu yaparken Google aramalarında firmaların öne çıkabilmeleri ve başarılı sıralamalara sahip olabilmeleri için SEO uyumlu içerikler oluşturmaya dikkat edilir. Sen de yaratıcılığına ve kalemine güveniyorsan içerik yazarlığı sertifika programlarına katılarak içerik yazarı olabilirsin. Firmaların dijital pazarlama birimlerinde göre alabilir, dilersen remote olarak da çalışmanın keyfini sürebilirsin.
Sertifika ile nasıl iş bulunur?
Üniversitelerin lisans, ön lisans ve yüksek lisans programlarından mezun olmak meslek sahibi olmanın en bilinen ve tercih edilen yollarından biri olsa da günümüzde artık sertifika ile meslek sahibi olmayı tercih edenlerin sayısı da oldukça fazla. Peki, sertifika ile nasıl iş bulabilirsin?
Sertifika ile iş bulmanın yolu öncelikle donanımlı ve detaylı bir özgeçmiş oluşturmaktan geçer. Eğitim, okul ve sertifika bilgilerine ayrıntılı bir şekilde yer verdiğin özgeçmişine tecrübeler, ilgi alanları ve referansları da ekleyerek iş arayışına başlayabilirsin. Bunun için kariyer.net‘i ziyaret ederek ayrıntılı filtreleme seçenekleri sayesinde dilediğin pozisyon, il ve firma adları üzerinden pratik ve hızlı bir şekilde arama yapabilirsin.