Shell Akademi Perakende Eğitim Müdürü Zuhal Çivi

Kendinizle ilgili kısaca bilgi verir misiniz?

1969 doğumluyum. Boğaziçi Üniversitesi Psikoloji bölümünü 1994 yılında bitirdim. 2000 yılında ise yine Boğaziçi Üniversitesi İnsan Kaynakları Sertifika Programı’nı tamamladım.

Shell Akademi’de verilen eğitimler hakkında bilgi verebilir misiniz?

Geçmişte sadece benzin kalitesi konusunda istekleri bulunan akaryakıt müşterisinin istekleri de zamanla değişti. Tüketicilerimiz artık günümüzde istasyonlardan sadece benzin satın almak istemiyor, aynı zamanda güler yüzle karşılanabileceği, temiz tuvalet bulabileceği ve alışveriş yapıp dinlenebileceği ortamlar da bekliyor. Güvenilir ve nazik hizmet, temiz ve düzenli bir ön saha, temiz, düzgün tuvaletler, bakımlı, iyi giyimli ön saha/market satış elemanlarımızla müşterilerimizin memnuniyetini artırmak, çalışma koşullarını iyileştirerek çalışan memnuniyetini artırmak, ön saha elemanlarımızın gelişim ve ihtiyaçlarını izlemek amacıyla kuruldu. Ancak eğitim, çalışanlarımızın gelişmesinde sadece yüzde 10’luk bir artış sağlıyor. Bunun için eğitimin yanı sıra prim sistemi ve sosyal güvencenin de tüm çalışanlarımıza sağlanması gerektiğine inanıyoruz. Shell Akademi bu nedenle, ön saha satış elemanlarımızın çalışma koşullarının iyileştirilmesini amaçlayan aktiviteleri de içeriyor. Adil bir ücretlendirmenin sağlanması, prim sisteminin takibi ve iyileştirilmesi, düzenli vardiya programları, personel dinlenme odası, rahat bir çalışma ortamı, kariyer planları ile ilgili yeterli desteğin sağlanması da, Shell Akademi’nin plan ve hedefleri arasında yer almaktadır.

Yılda dörder defa düzenlenen eğitim programları, bayii ve istasyon yöneticisi eğitimlerinde 5’er gün, ön saha market eğitiminde ise 3 gün sürmektedir.

Shell Akademi’nin ve sektörünün geleceği hakkındaki görüşleriniz nelerdir?

Shell Akademi, akaryakıt perakende sektöründeki personel geliştime projelerine öncülük edecek yeni bakış açısının ürünüdür ve sektöründe ilktir. Shell Akademi ile “Pompacı” diye toplum gözünde saygınlığı pek de yüksek olmayan görevi “Ön Saha Satış Elemanı” kavramına çevirmek, bu görevin toplum gözündeki imajını ve saygınlığını artırmak ve talep edilen bir görev haline getirmeyi hedefliyoruz. Ayrıca, bu görev akaryakıt sektöründeki kariyer basamaklarının başlangıcını oluşturacaktır. Olması gereken de bu zaten. Bunun örneklerini, şirket operasyonu istasyonlarımızda yaptığımız çalışmalarda görebilirsiniz. Bizim şirket operasyonu 15 istasyonumuzda çalışanlarımızın %85’i ya lise mezunu ya da yüksekokul mezunudur. Yılın belli dönemlerinde mutlaka eğitimlere tabi tutulurlar. Uyguladığımız satış yetkinlik geliştirme programları sayesinde kariyer yapma olanakları vardır. Ön saha satış görevlisi olarak başlayıp şu anda operasyon şefliğine, istasyon yönetici yardımcılığına, operasyon şefi olarak başlayıp istasyon müdürlüğüne yükselen pek çok örneğimiz var. Bu uygulama kapsamındaki istasyonlarımızda servis kalitesi ve müşteri memnuniyetinde gözle görülür artışlar gerçekleştirilmiş ve bu da satışlarımıza olumlu yönde yansımıştır. Bunu tüm Türkiye çapındaki ağımıza yaymak ve tüm sektöre bu konuda örnek olup öncülük etmek Shell Akademi’nin en büyük hedeflerinden biridir. Zaten gelecekte de sektörde bizi tek kılacak en önemli gücümüz yine insanımız olacak. Şirket olarak “Mutlu çalışan her zaman mutlu müşteriye eşittir”e inanıyoruz.

Shell Akademi’de eğitim alan personelin istihdamı nasıl gerçekleşmektedir?

Shell Akademi’de eğitim alan personeli oturdukları bölgelere en yakın, geliştirme projesi kapsamındaki bayii istasyonlarımıza yerleştireceğiz. Çalışma koşullarını, işe yerleştirdikten sonra gelişimlerini ve eğitim ihtiyaçlarını da birebir takip edeceğiz.

 

**İçeriklerimizle ilgili görüş ve önerilerinizi editor@kariyer.net adresinden bize iletebilirsiniz.