“Sizi neden işe almalıyız?” sorusu için en ideal cevap nedir?

İş görüşmelerinde adaylara çeşitli sorular yöneltilir. Bu kapsamda “Sizi neden işe almalıyız?” sorusu da sıklıkla adayların karşısına çıkar. Soruya verilen yanıt ise görüşmenin sonucunu büyük ölçüde etkiler. Bu soruya doğru yanıt vermen için izlemen gereken adımlar ve ideal örnek cevaplar bu yazımızda!

İşe alım uzmanları, mülakatlarda adayların şirkete ve çalışacağı pozisyona uygun olup olmadığından emin olmak ister. Bu bağlamda adayın kendisini açık şekilde anlatabilmesi için “Sizi neden işe almalıyız?” sorusunu sorar ve spesifik bir yanıt bekler. Soruya verilecek doğru yanıt, görüşmenin olumlu sonuçlanmasını sağlayabilir. Bu nedenle ideal bir yanıt verebilmek için kariyer uzmanlarının altını çizdiği şu noktalara dikkat etmekte fayda var;

Özgüvenli olmak

Kariyer uzmanlarına göre mülakatlarda en önemli hususlardan biri özgüvendir. Adayların, görüşme esnasında vücut dili ve ses tonuyla özgüvenini işe alım uzmanına göstermesi gerekiyor. Tabii bu özgüvenli görünüm, belli sınırlar dahilinde olmalı. Yani özgüvenli görünmeye çalışırken egolu görünmemek gerek. İşe alım uzmanları genel olarak bir adayın, ekip çalışmasına yatkın ve gerektiğinde inisiyatif alabilecek olduğunu görmek ister. Bu nedenle “Sizi neden işe almalıyız?” sorusu için yanıtını düşünürken, görüşme yaptığın pozisyonun gerekliliklerini baz almalısın ve öne çıkan yetkinliklerini detaylandırarak anlatmalısın.

Güçlü yönlere odaklanmak

Adaylara işe neden kendisinin alınması gerektiği sorulduğunda, aslında güçlü yönlerin ve niteliklerin pozisyona uygunluğu sorgulanır. Güçlü yönleri ve nitelikleri, spesifik şekilde örneklerle açıklamak gerekir. Bu bağlamda kariyer uzmanlarına göre adaylar, 3-4 madde belirterek açıklamasını 1-2 dakika içinde tamamlamalıdır.

Şirket ve pozisyon hakkında bilgi sahibi olmak

İşe alım uzmanları, adaylar arasından seçim yaparken şirket ve pozisyon için en doğru kişiyi tercih etmek ister. Uygun kişi olduğunu göstermek istiyorsan, görüşme öncesinde şirket hakkında detaylı bir araştırma yapmanı öneririz. Böylece şirketin hedeflerini ve pozisyonun gerektirdiği nitelikleri bilir, buna uygun şekilde kendini ifade edebilirsin.

Pratik yapmak

Bir diğer önemli nokta da sorunun cevabını mülakattan önce pratik etmek. Tabii nasıl bir cevap vereceğine karar verdikten sonra ezber yapmamalısın. Söyleyeceklerini ifade ederken ikna edici olmak için anlatacaklarını özümsemen gerekiyor. Eğer ezberlersen cümlenin bir yerinde bir kelimeyi dahi unutsan panik yapabilirsin. Bu da süreci senin için daha zorlu hale getirebilir. Bu yüzden cevabın belirli noktalarını ele almak ve o kısımları rahatça ifade edene kadar pratik yapmak, pek çok kariyer uzmanı tarafından da öneriliyor.

En iyi örnek cevaplar

Öncelikle şunu belirtmeliyiz ki mülakatlarda bu soru için verilecek yanıtlar, pozisyona ve aday profiline bağlı olarak değişebilir. İşte, farklı pozisyonlar için farklı aday profillerine yardımcı olabilecek birkaç cevap:

1 – “Söylediklerinize ve yaptığım araştırmalara dayanarak; şirketiniz, büyümek ve rekabette öne çıkmak için yetenekli bir iletişimci, deneyimli bir pazarlamacı arıyor. Bir önceki şirketimde, sosyal medya reklamcılığı ile etkinliklerini %24 arttırdım. Yenilikçi ve girişimci ruhumla şirketin başarısı benim de önceliğim olacak.”

2 – “Özellikle web tasarım alanında olan deneyimimin beni bu pozisyon için uygun kıldığına inanıyorum. Önceki işimde şirket web sitemizin güncellemesinden sorumluydum. Bu, çalışan profillerini güncel tutmayı ve yaklaşan etkinliklerle ilgili bilgileri sürekli paylaşmayı gerektiriyordu. Yaptığım işten keyif alıyorum. Bugüne kadar edindiğim deneyimleri şirketinizde inisiyatif alarak kullanabileceğime ve bu alanda yenilik getirebileceğime inandığım için buradayım.”

3 – “Liderlik özelliğinin bu pozisyon için önemli olduğunu daha önce açıklamıştınız. Satış müdürü olarak 10 yıllık deneyimimde, 15’in üzerinde kişiden oluşan ekipleri etkili bir şekilde yönettim. Sorumlu olduğum bölgemde, satış hedeflerini sürekli olarak karşıladığımız ve aştığımız için beş yıl üst üste “Yılın Bölgesi” ödülünü kazandıran stratejiler geliştirdim. Liderlik yeteneğimle bu pozisyon için uygun olduğumu düşünüyorum.”

İçerik Yazarı: Deniz Keskin

Kaynaklar: 12345

Yazara ait diğer yazıları okumak için buraya tıklayabilirsin.

**İçeriklerimizle ilgili görüş ve önerilerinizi editor@kariyer.net adresinden bize iletebilirsiniz.