Sorumlulukları Küçük Mutluluklar

etiETİ uzun yıllardır çocuklara özel ETİ Pronot, ETİ Çocuk Tiyatrosu, ETİ ÇEKÜL Kültür Elçileri gibi birçok sosyal sorumluluk projesini sürdürüyor. ETİ Yönetim Kurulu Üyesi Gülden Kanatlı Derbil, yer aldıkları sosyal sorumluluk projelerinde çocukların yaşamlarını zenginleştirmeye odaklandıklarını söyledi.
 
ETİ üretime 1962 yılında, ETİ Şirketler Grubu onursal başkanı ve kurucusu Firuz Kanatlı’nın projesini kendi çizdiği ilk tesiste başladı. Sektöründe her zaman yeniliklerin öncüsü olan, daha iyisini vermek üzere yatırım yapan ETİ, bu lezzet yolculuğunda, ürünler zinciri oluşturdu. Ürün çeşitlerine her yıl yenilerini ekleyen ETİ, bu süreçte pek çok ödül aldı. ETİ’nin bir diğer önemli faaliyeti ise kurumsal sosyal sorumluluk projeleri, Birçok sosyal sorumluluk projesini yıllardır sürdüren ETİ, bu projelerde kurumsal, operasyonel ve teknik anlamda uzman isimlerle çalışıyor. Yönetim Kurulu Üyesi Gülden Kanatlı Derbil, ETİ’nin sosyal sorumluluk projelerine yönelik sorularımızı yanıtladı.
 
ETİ olarak çocuklara yönelik KSS projeleriniz var, projelerinizin özellikle çocuklara yönelik olmasının sebepleri neler?
 
Ürünlerimizle hayata küçük mutluluklar katarken içinde bulunduğumuz topluma karşı sorumluluklarımızı da yerine getiriyoruz. Türkiye’nin bugününe ve geleceğine hizmet etmek için önceliğimiz, uzun soluklu ve sürdürülebilir projelere destek vermek. Bu nedenle, ülkemizin çağdaş yarınlarını oluşturacak çocuklarımız için eğitim ve kültür konularında bilinç ve gelişim yaratan projelerde yer alıyoruz. Çocuk eksenli projelerimizle Türkiye’nin çağdaşlaşmasında önemli katkıları olan “eğitim ve kültür” konularına yatırım yapıyoruz. Çocuklarımızın yaşamlarını zenginleştirmeye onların hayatlarına mutluluk katmaya odaklanıyoruz.
Sizin gibi büyük şirketlerin sosyal sorumluluk projeleri oluşturmaları ve destek vermelerinin önemi nedir?
 
Son yıllarda ülkemizde sosyal bilinç konusunda ciddi iyileşmeler yaşandığını düşünüyorum. Artık pek çok kurum sürdürülebilirlik politikaları çerçevesinde çeşitli projelere destek oluyor. Bu kapsamda, ETİ olarak sosyal açıdan desteklenmesi gereken alanlarda başarılı projelerle ETİ olarak sosyal sorumluluk projelerimizin bireylere ve kurumlara örnek teşkil etmesi, diğer kurumları da bu yönde çalışmalar yapmak yolunda motive etmesini umuyoruz.
 
KSS projelerinizle ilgilenen özel bir proje ekibiniz var mı?
 
Gerçekleştirdiğimiz her projede kurumsal, operasyonel ve teknik anlamda uzman isimlerle çalışıyoruz. Sosyal sorumluluk projelerimizi bir proje lideri sorumluluğunda, ele alınan konunun uzmanı proje danışmanları ve uygulayıcılarından oluşan bir proje ekibi tarafından yürütmeye özen gösteriyoruz. ETİ’de bizler elimizden gelen en anlamlı etkiyi yaratmak için çaba sarfediyoruz. Kültür Elçileri Projesi kapsamında, geçtiğimiz dönemlerde gerçekleşen eğitim ve etkinliklere Eskişehir’deki çalışanlarımızın çocuklarının da katılımını sağladık. Çalışanlarımızı, sosyal sorumluluk projelerimizde önümüzdeki dönemlerde daha etkin rol almaları için bir takım çalışmalarımız olacak.
 
Bu yıl hangi projelere devam edeceksiniz, yeni ve farklı projeleriniz olacak mı?
 
Öncelikle 2011 yılının bizim için ayrı bir önemi olduğunu belirtmek isterim. Bu yıl ETİ Şirketler Grubu’nun 50. yılını kutluyoruz. Yılın farklı dönemlerinde, Türkiye’nin farklı yerlerinde, beklenmedik anlarda sürpriz etkinliklerle insanları şaşırtacak ve küçük mutluluklar yaşatacak projeler geliştirdik ve ETİ Mutluluk Gönüllüleri adını verdiğimiz bir ekip oluşturduk. Bu ekibimizle ilk etkinliğimizi Mart ayında Mersin’de gerçekleştirdik ve 30 yıldır kar yağmayan şehir merkezine kar yağdırdık. İkinci sürpriz etkinliğimizi ise İstanbul’un en kalabalık yerlerinden biri olan Tünel Meydanı’nda gerçekleştirdik ve herkes tarafından çok sevilen bir sanatçı olan Mazhar Alanson’u, beklemedikleri bir anda ve üstelik canlı performansıyla halkın karşısına çıkardık. Hiç yapılmamış, 7’den 70’e herkesi şaşırtan mutluluk dolu etkinliklerimiz yıl boyunca da devam edecek.
Hangi sosyal sorumluluk projelerini tüm hızıyla yürütüyorsunuz?
 
Hayata geçirdiğimiz ve tüm hızıyla devam eden projelerimiz şöyle:
ETİ Pronot: 2003 yılında sosyal sorumluluk anlayışımız paralelinde piyasaya sunduğumuz Türkiye’nin ilk ve tek glutensiz bisküvisi olan Pronot, Çölyak hastalarının beslenmelerinde çok önemli bir role sahip. Bu projenin kapsamını sadece Çölyak hastaları için güvenle tüketecekleri ürünler üretmek olarak görmüyoruz. Proje kapsamında aynı zamanda Türkiye’de Çölyak hastalığı konusunda farkındalık yaratmak gibi bir hedefimiz de var. Çölyak hastalığı ile ilgili toplumu bilgilendirmek ve çölyak hastalarına daha kaliteli bir yaşam sağlamak için rehber niteliğinde bir web sitesi hazırladık. Bu vesile ile çölyaklılar hastalıkla ilgili her tür bilgiye ulaşmanın yanı sıra uzman doktor desteği de alabilecekler.
 
ETİ Çocuk Tiyatrosu: Çocuklarımızın kültürel ve kişisel gelişimlerine katkı sağlamayı, tiyatro kültürünü aşılayarak onlara tiyatroyu sevdirmeyi amaçladık. ETİ Çocuk Tiyatrosu’nun bizim için bir nostaljisi de var. Çocuk Tiyatrosu’yla ilişkimiz, ‘Bisküvi Adam’ oyununun 1965–66 yıllarında Şehir Tiyatroları’nca ETİ’nin desteği ile sahnelenmesiyle başladı. Profesyonel anlamda bir ekiple 81 ili dolaşan ETİ Çocuk Tiyatrosu 2001 yılında hayata geçti. İlk günden bu yana oyunlarını tüm Türkiye’de ve KKTC’de ücretsiz olarak sergileyen ETİ Çocuk Tiyatrosu, yüz binlerce çocuğumuzu da hayatında ilk kez tiyatroyla tanıştırdı.ETİ ÇEKÜL Kültür Elçileri: Gelecek nesillerin kültürel ve kişisel gelişimlerine destek vermek için ÇEKÜL Vakfı işbirliği ile “ETİ ÇEKÜL Kültür Elçileri” projemizi hayata geçirdik. 2008 – 2012 yıllarını kapsayacak bu uzun soluklu sosyal sorumluluk projemiz kapsamında, ülkemizin kültürel değerlerini bilen, bu varlıkları koruma sorumluluğuna sahip, bilinçli kuşaklar yetiştirmeyi amaçlıyoruz. Çocuklarımız, yöresel el sanatları, örf – adetler, yerel ezgiler gibi değerlerin yanı sıra kültürel ve doğal varlıkların korunmasını içeren eğitimlere katılarak o kentin ‘Kültür Elçisi’ olmaya hak kazanıyorlar. 5 yılda Türkiye genelinde 77 kentte, yaklaşık 4 bin ilköğretim 6.sınıf öğrencisi çocuğumuzu, ‘Kültür Elçisi’ olarak yetiştirmeyi hedefliyoruz.
 
Eskişehir yatırımları: Yarım asır önce şirketimizin temellerini attığımız ve halen tüm üretim faaliyetlerimizi gerçekleştirip, ürünlerimizi sınırlarından dünyaya ulaştırdığımız Eskişehir’in ekonomisine ve sosyo-kültürel hayatına katkıda bulunabilmek de bizim için son derece önemli. “Hacı Ahmet Kanatlı Lisesi” ve “ETİ Sosyal Bilimler Lisesi” bu anlayışla inşa ettiğimiz projeler oldu.
Türkiye’de özel sektör desteğiyle hayata geçirilen ilk müze olma özelliği taşıyan “Eskişehir ETİ Arkeoloji Müzesi”nin açılışını, geçtiğimiz Mayıs ayında törenle gerçekleştirdik.
Gazeteci olmak için yola çıkarak Eskişehir Anadolu Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde Basın Yayın eğitimi aldı. Sektörel yayınlarda tecrübe kazanan, 2007 yılında Kariyer’de Editör olarak çalışmaya başlayan Nogay, 2011’den bu yana Genel Yayın Yönetmeni olarak görev yapıyor.
**İçeriklerimizle ilgili görüş ve önerilerinizi editor@kariyer.net adresinden bize iletebilirsiniz.