Sosyal medya hesabın iş görüşmesine hazır mı?

Her anımızı, hatta fikirlerimizi paylaştığımız sosyal medya hesapları, bu yönüyle bize dair pek çok bilgiye hızla ulaşılmasını sağlıyor. Öyle ki artık işe alım uzmanları bile, bir adayı görüşmeye çağırmadan ya da iş teklifi yapmadan önce adayın sosyal medya hesaplarını inceliyor.

Gezdiğimiz yerleri, yediğimiz yemekleri, katıldığımız etkinlikleri vb. pek çok şeyi paylaştığımız sosyal medya hesapları, adeta kişiliğimizin ipuçlarını yansıtıyor. İK uzmanları ise bu bilgilere hızla ulaşabildikleri için adayların sosyal medya hesaplarını işe alım sürecinde yakın markaja alıyor. Bu nedenle iş arama sürecinde bu konuya da dikkat etmek gerekiyor. Kariyer uzmanı Ashira Prossack, iş ararken sosyal medyada neler yapılması gerektiğini araştırdı ve adaylara şu 4 öneriyi sundu:

Detaylı ve genel bir kontrol yap

Öncelikle Instagram ve Facebook’taki tüm fotoğraf ve etiketlerini gözden geçirmelisin. Twitter yayınlarını kontrol etmeli, kaba veya uygunsuz sayılabilecek her türlü içeriği silmelisin. Saldırgan dili olan herhangi bir içerik varsa onu da kaldırmalısın. Bu içerik, gönderiler, retweet’ler ya da beğeniler bile olabilir.

Paylaşım geçmişini gözden geçir

Senin de bildiğin gibi internette olan sonsuza kadar orada kalıyor. Bu nedenle geçmişte paylaştığın ve senin için artık geçerliliğini yitiren bir içerik varsa, bu içeriği de hesabından kaldırmanda fayda var. Yıllar önce yaptığın bir paylaşımın, bugün iş bulma şansını tehlikeye atmasına izin vermemelisin.

Arkadaşlarınla temel kuralları belirle

Ne paylaştığını kontrol edebilirsin; ancak etiketlendiğin gönderileri her zaman kontrol etmen mümkün değil. Bu nedenle arkadaşlarınla konuş ve onlardan seni profesyonel olarak kabul görmeyecek bir şeyde etiketlememelerini iste. Birden fazla hesabın varsa, arkadaşlarının hangisinin özel, hangisinin genel hesabın olduğunu bildiğinden emin ol.

Uzmanlığını göster

Sosyal medya sadece anıları paylaşmak için yok. Sosyal medyayı kendi tanıtımını yapmak için kullanabilirsin. Uzmanlık alanınla ilgili içerikler paylaşarak sosyal medya platformlarını kendi yararına kullanabilirsin. Doğru içerik paylaşımı ise ağını büyütmene ve etkili insanlarla bağlantı kurmana yardımcı olabilir. Kendi içeriğini oluşturmak, kendini bir uzman olarak göstermek için oldukça önemli. Sektörünle ve pozisyonunla ilgili bilgilendirici paylaşımlar yapman sana her koşulda kazandırır unutma!

Kocaeli Üniversitesi İletişim Fakültesi mezunu olan Özden, Bilgi Üniversitesi’nde İnteraktif Pazarlama alanında yüksek lisans yapmıştır. Lisans öğreniminin ilk yıllarında TRT Haber’de asistan muhabirlik yaparak meslek hayatına başlamıştır. Mezun olduktan sonra farklı dönemlerde TV8 Haber ve Cem TV’de; yapımcı, yönetmen ve editör olarak görev almıştır. Dijital dünyadaki gelişmelerle birlikte editoryal deneyimini online platformlara taşımış, Markafoni’de ve Mudo’da içerik editörlüğü yapmıştır. Kurumsal markalar için freelance SEO editörlüğü de yapan Özden, 2018 yılı itibarıyla kariyerine, Kariyer.net içerik editörü olarak devam etmekte ve online/offline içerik üretmektedir.
**İçeriklerimizle ilgili görüş ve önerilerinizi editor@kariyer.net adresinden bize iletebilirsiniz.