Soyak Holding CEO Vekili Emre Çamlıbel

Soyak Holding CEO Vekili Emre Çamlıbel, çalıştığı şirketin büyüme azmi taşıyan, çok sayıda ve çeşitli sorumluluklar veren ve uluslararası olma vizyonuna sahip olması gerektiğini belirtiyor. 2001 yılında Soyak İnşaat’ta çalışmaya başlayan Çamlıbel’in Soyak’ı tercih etmesinin sebebi de Soyak’ın bu özelliklerin hepsine sahip olması. Çamlıbel, stratejik bir karar alınması gerektiğinde, her zaman birlikte çalıştığı kişilerin fikirlerinin çok önemli olduğunu düşünüyor. Şirketlerin, çalışan ve çalışan memnuniyetine dönük çalışmaların sonuçlarıyla ilgilenerek şirketin ortak akılla düşünüp, harekete geçen takımdaş anlayışını sağlamaları gerektiğini vurguluyor. Soyak Holding CEO Vekili Emre Çamlıbel sorularımızı yanıtladı.
Soyak’ta çalışma kararınızda ne etkili oldu? Bugünkü başarınızı yakalamak için neler yaptınız?
Başarılı olmak için öncelikle çok çalışmanızın, disiplinli olmanızın, sorumluluklarınızın takipçisi olmanızın ve çalışırken de zamanınızı verimli kullanmanızın büyük önemi olduğunu söyleyebilirim. Fakat tüm bunların yanısıra çalıştığınızın şirketin de büyüme azmi taşıyan, size çok sayıda ve çeşitli sorumluluklar veren ve uluslararası olma vizyonuna sahip olması da başarılı olmanızda büyük bir etken olduğunu belirtebilirim. Bu yüzden çalışma ve kariyer tercihimi Soyak’tan yana kullandım. Genel olarak stratejik bir karar alınması durumunda, her zaman birlikte çalıştığım kişilerin fikirlerinin çok önemli olduğunu düşünürüm. Bu nedenle, şirketin kriz dönemini en az hasarla atlatabilmesi için yönetim kurulu başkanımızın desteğini ve mentorluğunu alarak, vizyoner bakış açısını tüm çalışma arkadaşlarımla paylaşmaya çalıştım. Ayrıca, Soyak’ın istikrarlı bir büyüme politikasıyla yoluna devam etmesi için sürekli olarak değişim politikaları geliştirdim ve yöneticilerin bu değişim içerisinde aktif rol almalarını teşvik ettim.  Bugün gayrimenkul sektöründe “Ulusal Kalite Başarı Ödülü”ne sahip tek şirket Soyak Yapı. Bunu da başarılı yönetim stratejileri ve doğru çalışma arkadaşları sayesinde elde ettik.
Büyük bir grubun liderlik görevini üstlenmenin zorlukları nelerdir?
 
Bugün liderlik, bir topluluğun, bir amacı gerçekleştirmesini, hedeflere ulaşmasını, birlik ve uyum sağlayıcı roller üstlenmesini sağlamak anlamına geliyor. Kısaca tüm bu faktörleri gerçekleştirebilmek için bir liderin ekibini motive edebilecek değerlere sahip olması ve bunları doğru yöntemlerle yapması gerekiyor. Sonuç olarak bir şirketin başarısında belirleyici olan ekibin başarısı. Dünya çapındaki şirketlere baktığımızda da hiçbir şirketin sadece bir lider tarafından idare edildiğini göremezsiniz. Başarılı olmanın en önemli etkeni ekip başarısı. Bugün önemli olan sadece ürün ya da hizmet kalitesi değil, aynı zamanda kaynakların verimli yönetimi ve sektöre getirilen yenilikçiliktir. Liderliği ve başarıyı sürekli kılmak için, dürüst davranmanın, adil olmanın ve inandığınız yolda araştırma yaparak çok çalışmanın önemli olduğuna inanıyorum. 2001 yılı başında atandığım Soyak Yapı Genel Müdürlüğü görevime başladıktan tam bir ay sonra tarihin en önemli krizlerinden biri yaşandı. Ekonominin lokomotif sektörü sayılan gayrimenkulün de bu durumdan fazlasıyla etkilendiğini söyleyebilirim. Böyle bir durumda yaşayarak öğrendiğim şey, öncelikle yöneticinin kendi kendisini motive etmesi ve motiveyi elden bırakmayarak, tüm çalışanlarına bunu yansıtması gerektiğiydi.
Kriz söylemleri hakkında neler düşünüyorsunuz? Soyak Holding olarak ne gibi önlemler aldınız?
Küresel kriz nedeniyle yaşanan durgunluğun etkileri dünya piyasalarında hissediliyor. Küresel ekonominin girdiği durgunluk ortamında Türkiye’nin dış finansman açısından sıkıntıyla karşılaşacağı, dış ticaret ortaklarında yaşanan ekonomik krizin ihracatı azaltacağıve ekonomik büyümenin düşeceği riskleri mevcut. Kriz gibi olağandışı karşılanan durumlarda; önce “önlemlerin alınmasının zamanlaması” konusuna dikkat edilmesi gerekiyor. Bu tip durumlar hangi sektörde faaliyet gösterirse göstersin, kurumların da bir kez daha öz değerlendirme yapmaları için bir fırsat. Bunları, iş yapış şekillerinin yeniden gözden geçirilmesi, süreçlerin yeniden tariflenmesi gibi uygulamaları içeren bir kurumsal optimizasyon süreci olarak düşünebiliriz. Bu dönemde alınacak klasik kriz tedbirlerinin yeterli olmayacağını düşünüyoruz. Önümüzdeki dönemin bir fırsat olarak görülmesi, yeni stratejiler, yeni yapılanmalar ve yeni iş yapış tarzlarının geliştirilmesi gerektiği görüşündeyiz. Bu noktaları da dikkate alarak; kurumlar nakit akış yönetimine dikkat etmeli. Çünkü birçok şirketin krizleri atlatamama nedeni karlı olmadığı için değil, nakit akışını iyi yönetemediği içindir. Bu yüzden alacak ve borçlanma, vade ve döviz yapısına uygun olarak işletme sermayesi yönetimi yapılmalı. Soyak Holding olarak bütçe ve hedefleri gözden geçirip ekonomik verilere göre yeniden bir değerlendirme yapacağız. Bununla birlikte finansal risklerin ve yatırımların yeniden değerlendirilmesi ile araç, ekipman ve malzeme kullanımında da tüm topluluk şirket ihtiyaçlarını gözden geçirerek optimizasyona gidiyoruz.
Kişisel ve Soyak Holding için yakın dönemdeki hedefleriniz neler?
 
Soyak Holding olarak belirli dönemlerde yönetim şeklimizi gözden geçiriyoruz. Bu durum da bize geleceği yönetmek adına esneklik, dinamizm ve hızlı hareket imkanı sağlayacak. İş hayatının gerektirdiği değişimlere açık olmak bize her zaman stratejik rekabet üstünlüğü de getiriyor. Soyak Holding yönetimi olarak belirlediğimiz en önemli hedeflerden biri, sadece emlak sektöründe değil aynı zamanda faaliyet gösterdiğimiz enerji, çimento ve döküm sektörlerinde de lider olmak. Hedeflerimize de ticari başarımızın yanısıra, profesyonelliğimiz ve insan odaklı yaklaşımlarımızla elde edeceğimizi düşünüyorum. Bu nedenle de Soyak Holding bünyesinde çeşitli kademelerde gerçekleştirilen görev değişimlerinin, Soyak’ın dinamik yapısını daha da güçlendirdiğini söyleyebilirim.
Çocukken ne olmak isterdiniz? Mühendis olmayıp yönetici kariyeri yapmasaydınız ne yapardınız?
 
 
Dedem, amcalarım, babam ve diğer bir çok yakın akrabamız subay olduğu için ben de subay olmak isterdim. Mühendis olmasaydım subay olurdum sanırım.
 
Sizce nasıl bir yöneticisiniz?
CEO’nun görevi, sorumluluğu sadece yeni iş yapış şekilleri ve finansal sonuçları takip etmek olmamalı. Çalışan ve çalışan memnuniyetine dönük çalışmaların sonuçlarıyla ilgilenerek şirketin ortak akılla düşünüp harekete geçen, ortak dille konuşan takımdaş anlayışını sağlamak yönünde geliştirici faaliyetleri yönetmeli. Özellikle şirkette yönetim kademesinde yer alan çalışanları kurumsal değerler doğrultusunda hedeflere yönlendirmek şirketin başarısı için çok önemli. Soyak’ta kurumsal değerler için de yer alan “İnsana Saygı” zaten bu konuda kurum olarak bu konuya verdiğimiz değeri açık olarak ortaya koyuyor. Çalışanlarımızın özel günlerinde kendilerini farklı hissetmelerini sağlayacak jestler yapmak; aile sorunlarıyla ilgili destek olmak, çocuğunun okula başlaması ve okulda kazandığı başarılarıyla ilgili çalışanı takdir etmek, ödüllendirmek, yakınlarının vefatı durumunda yanlarında olmak gibi davranışların motivasyon ve çalışan bağlılığı açısından çok önemli olduğunu düşünüyorum. Tüm bu kurumsal uygulamalar kapsamında da CEO olarak diğer yöneticilere de örnek model olmaya gayret ediyorum.
Liderlik sizce hangi anlama geliyor?
Stratejik düşünme, planlama, organizasyon-koordinasyon ve insanları motive etme özellikleri liderden bekleniyor. Toplam kalite ve mükemmellik kültürü, kurumsal yönetim ilkeleriyle birlikte liderlik anlayışının gelişmesi ve şirket yönetimindeki hedeflere ulaşılmasının kılavuzu oldu. Ancak sadece sistematiği kurmak liderlik için yeterli olmuyor. Liderin, bu modeli uygulaması, örnek olması, olayları analiz edip doğru kararlar vermesi ve en önemlisi bunu başta yönetim ekibi olmak üzere tüm şirkete inandırmış olması çok önemli.
Haftada yaklaşık kaç saat çalışıyorsunuz?
Yaklaşık 80 saat
İş- özel yaşam arasında denge kurabildiğinize inanıyor musunuz?
Kaliteli zaman geçirmeye gayret ediyorum. Tüm sosyal ve özel zamanlarımı planlı ve düzenli şekilde yaşamaya ve bu saatler içerisinde iş yaşamıma ait çalışmalar yapmamaya özen gösteriyorum.
Çalışan seçiminizde ne gibi kriterlere önem veriyorsunuz? Çalışlarınızdan beklentileriniz neler?
Yüksek vasıflı iş gücünü optimum performanslı seviyede kullanabilen, verimli ve sonuç odaklı, stratejik düşünebilen, yaratıcı ve çalışırken keyif alan veren kişiler olmasına önem veriyoruz.
İşinizin en sevdiğiniz özelliği ne?
Dinamizmi. Hızlı büyüyen, genç ve dinamik bir şirkette çok farklı disiplinlerle ilgilenmek.
Hangi sporlarla ilgileniyorsunuz?
Kayak. Geçmişte lisanslı voleybol da oynadım.
Kısa Kısa
Hangi takım taraftarısınız?
Oğlum hangi takımı tutarsa onu tutuyorum.
En son hangi filmi izlediniz?
Çocuklarımla birlikte Madagaskar 2’yi izledim.  
En son okuduğunuz kitap?
Peter Droege’nin “The Renewable City: A Comprehensive Guide to Urban Revolution” kitabı
En sevdiğiniz yemek?
Patlıcan kızartma
Favori tatil mekanınız?
Çeşme
 
Emre Çamlıbel’in özgeçmişi
İstanbul Yıldız Teknik Üniversitesi’nin İnşaat Mühendisliği bölümünden mezun olduktan sonra inşaat mühendisliği yüksek lisansını ABD Boston’daki Massachusetts Institute of Technology’de tamamladı. Şu anda Boğaziçi Üniversitesi İnşaat Mühendisliği bölümünde doktora yapmaya devam ediyor. Kariyer hayatına, 1992 yılında STFA’da inşaat mühendisi olarak başladı ve daha sonra ABD Boston’da Kennedy & Rossi Inc. ve Walsh Brothers Inc. şirketlerinde proje mühendisliği ve müdürlük görevlerini üstlendi. 1998’den itibaren Soyak İnşaat şirketinde Genel Müdür Asistanı olarak, ardından Soyak Holding’de Proje Geliştirme Koordinatörü olarak çalıştı. 2001 – 2008 yılları arasında ise Soyak Yapı’da Genel Müdür ve Yönetim Kurulu Üyesi olarak görev yaptıktan sonra 2008 Haziran ayında Soyak Holding CEO Vekilliği görevine atandı.
 

Gazeteci olmak için yola çıkarak Eskişehir Anadolu Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde Basın Yayın eğitimi aldı. Sektörel yayınlarda tecrübe kazanan, 2007 yılında Kariyer’de Editör olarak çalışmaya başlayan Nogay, 2011’den bu yana Genel Yayın Yönetmeni olarak görev yapıyor.
**İçeriklerimizle ilgili görüş ve önerilerinizi editor@kariyer.net adresinden bize iletebilirsiniz.