Sözel bölümler neler?

Ağırlıklı olarak Türkçe, Tarih, Psikoloji, Coğrafya, Edebiyat gibi sözel bölümler dersleri ile aran iyiyse ve sayısal dersler fazla ilgini çekmiyorsa üniversitede sözel bir bölüm okumak senin için daha uygun olabilir. Sözel bölümler ile ilgili pek çok bilgiyi bu yazımızda bulabilirsin.

Mesleki alandaki rekabetin ve çözümlenmeye hazır yeni problemlerin ve yeni mesleklerin ortaya çıkmasıyla sayısal, eşit ağırlık ve sözel bölümler de çeşitlik gösterir olmuştur. Sen de ortaokul, lise veya üniversite öğrencisiysen hangi alanda profesyonelleşmek istediğini daha tam olarak kesinleştirmemiş olabilirsin. Önemli olanın yeteneğinin ve ilginin olduğu bir bölümü tercih etmek olduğunu unutma!

Önü açık sözel bölümler nelerdir?

Diğer bölümlerde olduğu gibi sözel bölümlerden bazıları diğer bölümlere göre daha ön plana çıkar. Her şeyden önce, önü açık bir sözel bölüm tercih etmek sana daha geniş ve özgür bir çalışma alanı sunar. Geniş ve özgür bir çalışma ortamında kendini daha rahat bir şekilde geliştirebilirsin. Okul öncesi öğretmenliği öne çıkan bölümlerden biridir. Bu meslekte özel sektörde geniş bir iş alanına sahip olabilirsin. Ayrıca KPSS puanıyla kamuya da atanabilirsin. Özel eğitim öğretmenliği de yine önü açık sözel bölümler arasında yer alır. Bu bölümü tercih ettiğinde yine özel sektörde ve kamuda özel çocukların eğitimiyle ilgilenebilirsin. Eğer branş öğretmen olmak istiyorsan Ts bölümler arasında yer alan Tarih, Edebiyat, Sosyal Bilgiler, Türkçe, Coğrafya Öğretmenliğinden birini tercih edebilirsin. Eğer kamuda çalışmak istiyorsan KPSS’ye girip yeterli bir puan alıp atanman gerek. Eğer iletişim yeteneğine güveniyorsan ve bu alanda üretkenliğini sergilemek istiyorsan Halkla İlişkiler ve Reklamcılık bölümünü de tercih edebilirsin. Bu bölüm ağırlıklı olarak özel sektörde iş imkanı sunduğu için kendini her alanda geliştirmen oldukça önemli. Özellikle yabancı dil bilgisi özel sektörde önemli oluyor. Donanımlı bir birey olduğunda özel sektörde iş bulma şansın da yükselir.

Eğer sözel zekana güveniyorsan sana pek çok farklı şey katacak, okuması keyifli sözel bölümlere yönelebilirsin. Bu bölümlerin keyifli olarak nitelendirilmesi göreceli bir kavram olsa da genel yargılara bakıldığında kişisel gelişime katkı sağlayan keyifli olarak tanımlanacak sözel bölümler arasında Animasyon ve Oyun Tasarımı, Arkeoloji ve Sanat Tarihi, Coğrafya, Gastronomi, Gastronomi ve Mutfak Sanatları, Gazetecilik, Medya ve Görsel Sanatlar ve Radyo ve Televizyon yer alabilir. Oyun tasarlamaya ilgin varsa ve ekonomik kaygılara sahip değilsen Animasyon ve Oyun Tasarımı bölümüne veya tarih araştırmacılığına ilgi duyuyorsan ve aynı zamanda arkeolog olma gibi bir hayalin varsa üniversitelerin Arkeoloji ve Sanat Tarihi bölümlerini tercih edebilirsin. Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümü ise sana mutfak sanatlarıyla ilgili bir eğitim alma imkanı sunar. Farklı kültürlerin mutfakları hakkında bilgi sahibi olursun. Gastronomi bölümü; bilgili, yetenekli, bilinçli ve kültürlü niteliklere sahip gastronom yetiştirmeyi amaçlar. Haber yapma hayaline sahipsen, insanlarla olan iletişimine güveniyorsan ve medya alanında çalışmak istiyorsan Gazetecilik veya Halkla İlişkiler ve Reklamcılık bölümlerinden birini tercih edebilirsin. Bu bölümlerde de diğer sözel bölümlerde olduğu gibi sıralama oldukça önemli. Sözel bölümler sıralama üniversitenin kalitesine, şehre, sözel bölümün iş olanaklarına, sözel bölümün popülerliğine göre değişiklik gösterir.

Sözel bölümlerde öne çıkmanın ipuçları

Sözel bölümlerin daha kısıtlı bir çalışma sahası olduğu söylenir. Evet, sözel bölümlerin diğer bölümlere göre daha kısıtlı bir çalışma alanı var. Ancak eğer sözel zekan ön plandaysa ve kendini bu alanda geliştirmek istiyorsan nitelikli bir üniversiteden mezun olup kendini her alanda geliştirmen mümkün. Bunun için gerek TYT gerek AYT netlerini olabildiğince yüksek tutman gerek. TYT’de tüm bölümler için ortak olan Temel Matematik, Türkçe, Fen Bilimleri ve Sosyal Bilimler gibi derslerle ilgili bilgilerin ölçülür. AYT ise alan sınavıdır. Dolayısıyla Edebiyat, Tarih, Coğrafya, Psikoloji ve Sosyoloji alanlarındaki başarına bakılır. Yapabileceğin en yüksek netleri TYT ve AYT için yaptıktan sonra sıra kendine uygun olan sözel bölümü seçmeye geliyor. Sözel bölümde okuduktan sonra başarıya ulaşmak için gelecek vadeden, sana özgür bir çalışma ortamı sunan, kendini geliştirebileceğin bir sözel bölüme yönelmelisin. Seçeceğin bölüm eğer sana daha çok özel sektörde iş imkanları sunuyorsa, bu bölümü bitirdiğinde her açıdan donanımlı olmalısın. Özel sektörde rekabet çoktur. Bu rekabet içerisinde başarılı olmak ve öne çıkmak için kendini sürekli geliştirmelisin. Bir yabancı dile hakim olmak ve bu yabancı dilin yanına başka diller eklemek istediğin sözel bölümü bitirdiğinde seni avantajlı kılar. Seçtiğin sözel bölümle ilgili seminerlere, sempozyumlara katılmak ve sertifikalar elde etmek ve bunun yanında staj imkanlarını da en iyi şekilde değerlendirmek de yine pek çok avantaj sağlar.

Sözel bölümler taban puanları nasıl?

Sözel bölümler taban puanları Yök Atlas’ta yer alıyor. Taban puanlara ve sıralamalara dair en doğru verilere Yök Atlas’tan ulaşabilirsin. Taban puanları en iyi sözel bölümler Yök Atlas’ta son verilere göre şöyle sıralanmış: İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi İlahiyat, Koç Üniversitesi Tarih, Koç üniversitesi Medya ve Görsel Sanatlar, Koç Üniversitesi Arkeoloji ve Sanat Tarihi, Özyeğin Üniversitesi İletişim ve Sanat Tasarımı, Yeditepe Üniversitesi Tarih, Özyeğin Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları… Burada yer alanların çoğu 4 yıllık sözel bölümler. Sözel bölümlerde sıralamanın diğer bölümlerde olduğu gibi üniversitenin kalitesine, bölümün popülerliğine, üniversitedeki akademik kadroya veya bölümün iş olanaklarına bağlı olduğunu da unutma!

2 yıllık sözel bölümler neler?

2 yıllık sözel bölümler, TYT puanıyla alım yapar. Dolayısıyla TYT’de aldığın puan, seçimini belirler. Sözel puanla öğrenci alan 2 yıllık bölümler; adalet, aşçılık, büro yönetimi ve yönetici asistanlığı, çağrı merkezi hizmetleri, çocuk gelişimi, fotoğrafçılık ve kameramanlık, kültürel miras ve turizm, marka iletişimi, turizm animasyonu, turist rehberliği, uygulamalı İngilizce ve çevirmenlik, yerel yönetimler yer alır. TYT puanıyla alım yapıldığı için lise 9. ve 10. sınıf derslerine hakim olman gerekir. 2 yıllık bölümü bitirdikten sonra işinde profesyonelleşmek içinse önlisans eğitimini lisans seviyesine çıkarman sana pek çok avantaj sunabilir. Peki 2 yıllık bir bölümden sonra 4 yıllık bir sözel bölüme nasıl geçiş yapılabilir?

2 yıllık söz bölüme DGS sınavıyla geçiş yapabilirsin. DGS sınavına girebilmek için iki yıllık ön lisans eğitiminin tamamlanması gerekiyor. Bunun için ÖSYM’nin kendi sayfasından başvurunu yapabilirsin.

Tüm 4 ve 2 yıllık sözel bölümlerle ilgili detaylı bilgi almak için bölümler sayfamızı inceleyebilirsin.

Kaynaklar: 1234

**İçeriklerimizle ilgili görüş ve önerilerinizi editor@kariyer.net adresinden bize iletebilirsiniz.