Kariyer.net Genel Müdürü Yusuf Azoz, stajlardan sonra o firmada kalmanın mümkün olduğunu, staj sürecini verimli kullanmak gerektiğini söylüyor. İşte Azoz’un staj üzerine sorularımıza verdiği yanıtlar…
Stajların iş dünyasındaki önemi artıyor. Sizin bu konudaki gözlemleriniz neler?
Staj, hem işveren hem de aday için çok önemli bir deneyim. Artık stajın fotokopi çekmekten ibaret olduğu dönem bitti. Yetenek savaşlarının hızlandığı günümüzde birçok seçkin firma, yetenekleri mezun olur olmaz bünyesine katabilmek için stajı da kapsayan özel programlar düzenliyor. Özel oyun ve yarışmalarla seçtiği gençleri şirketinde uzun süreli stajyer olarak istihdam ediyor ve bu gençlerin şirkette kalması için özel bir çaba gösteriyor. Bu durumda, karşılıklı bir kazan-kazan ilişkisi söz konusu. Şirket, genç yetenekleri kendi kurum kültürüne uygun bir şekilde, yüksek bağlılıkla yetiştiriyor. Gençler de kariyer basamaklarını henüz öğrenciyken tırmanmaya başlayarak kariyerinde önemli bir avantaj yakalıyor.
Öğrenciler staj imkanlarını nasıl araştırabilir?
Staj ödüllü yarışmalar ne yazık ki çoğu zaman ülke geneline yayılmayıp birkaç üniversite ile sınırlı kalabiliyor. Ancak hemen söyleyelim; firmaların stajyer ihtiyacı da asla tükenmiyor. Staj.kariyer.net sitemizde birçok seçkin firmanın yıl boyu stajyer ilanları verdiklerini görüyoruz. Bu ilanlara başvurarak da gençler stajyer olma şansını yakalayabilir. Artık yaz stajları kadar kış dönemi stajları da yaygın. Öğrenciler mutlaka bunları internetten, hedeflediği firmaların sitelerinden takip etmeli.
Staj sürecinde adayların dikkat etmesi gereken noktalar neler? Mutlaka yapın veya yapmayın diyeceğiniz şeyler var mı?
Mutlaka yapılması gerekenler:
· Daha fazla çalışmaya, projelerde yer almaya gönüllü olun. Ne kadar çok projede yer alırsanız, kazancınız da o kadar artacaktır. Bir süre kimsenin yapmak istemediği işlerle baş başa kalabilirsiniz. Ama bunun normal olduğunu, verilen işi en iyi şekile yapmanın size fayda sağlayacağını aklınızdan çıkarmayın.
· Yöneticinizle, iş arkadaşlarınızla ve İK departmanıyla iyi ilişkiler kurun. Dikkat çekmemeye çalışmak doğru bir davranış olmaz. Kendinizi tanıtın, sizi hatırlamalarını sağlayın. Bu ilişkilerin size gelecekte de faydalı olabileceğini unutmayın.
· Sabırlı olun. Daha ilk günden size sorumluluk ve inisiyatif verilmesini beklemeyin. Unutmayın, bu güveni sizin tutum ve davranışlarınızla kazanmanız gerekiyor. Fikirlerinizi paylaşırken de ölçülü olmakta her zaman fayda var. Birlikte çalıştığınız kişilerin sizden çok daha deneyimli olduğun unutmayın.
· Bolca gözlem yapın. İşlerin nasıl yürüdüğünü, hangi konuların kimlere söylenmesi gerektiğini anlamaya çalışın.
Kesinlikle yapılmaması gerekenler:
· Yapılan işleri veya kişileri eleştirmek.
· Verilen işlerden şikayet etmek.
· İlişki kurmamak, etrafındaki kişilerle ilgilenmemek.
· Verilen işle yetinmek, daha fazlası için çaba göstermemek.
· Stajı zorunluluk gibi görmek, bitmesi için gün saymak.
Staj da kişisel gelişimin bir parçası. Kişisel gelişimin önemi sizce artıyor mu?
Artık günümüzde “ben artık her şeyi öğrendim, işimde iyiyim” demek mümkün değil. Hep bir adım sonrası, yeni çıkan bir teknoloji olacaktır. Bu anlamda kişisel gelişim bitmeyen bir süreç. Staj da kariyer ve kişisel gelişim sürecinin çok önemli bir parçası. Eğitim denince ilk akla gelen, okullarda ve üniversitede geçirdiğimiz yıllar oluyor. Oysa eğitim kavramını, hayatımızın ilk 20 yılı ile sınırlandırmak doğru olmaz. Ama bu dönemin önemi de yadsınamaz. Çünkü bu süre zarfında yeni bilgiler ve yetkinliklerle donanırken, aslında en önemli bilgi olan “öğrenmeyi” öğreniyoruz. Bu bilgi, eğitim hayatımızın geri kalanında devam edecek gelişim sürecimizin başlangıcı oluyor ve altyapısını oluşturuyor. Eğer iyi bir temel aldıysak, eğitim ve gelişim ömür boyu devam ediyor.
Bazı stajların sonrasında o firmada kalmak mümkün olabiliyor mu? Bu fırsatlar daha çok hangi sektörlerde var?
Belirli bir iş alanıyla sınırlamak güç olsa da staj programlarının holdinglerde, bankalarda; hızlı tüketim, ilaç ve telekom sektörlerinde daha yaygın bir şekilde uygulandığını görüyoruz. Bu biraz da sektörden bağımsız olarak firmanın kurumsallaşma düzeyiyle ilgili. Bir firma kurumsallaşma sürecinde ne kadar ilerlemişse, yetenek yönetimi ve staj kavramına da o kadar ciddiyetle yaklaşacaktır.
Staj sürecini sonraki kariyeriniz için nasıl daha faydalı hale getirebilirsiniz?
Staj süresinde iyi ilişkiler kurmak, ileride faydalı olabilecek bağlantılar yaratmak çok önemli. İnternetle bunu başarmak çok kolay. Bu şekilde örneğin okulunuz bittiğinde veya kendinizi geliştirecek bir adım attığınızda bunu bağlantılarınızla paylaşarak kendinize tekrar bir şans yaratabilirsiniz. Bağlantılarınız, sadece o firmada değil, başka firmalarda da iş bulmanızda destek olabilir. İzinlerini isteyerek onları referans gösterebilirsiniz.
Staj süresi genellikle firma tarafından, firmanın ihtiyaçlarına göre belirlenecektir. Ancak bir şirkette herhangi bir işin nasıl yapıldığına dair sağlıklı bilgiler edinmek ve sağlıklı ilişiler kurmak için 3 – 6 ay arası bir dönemin sağlıklı olacağını düşünüyorum. Okul şart koşuyor diye yapılan 15-20 günlük stajlar çok da zengin deneyimler sağlamayacaktır.
Yorum yapmak ister misin?