Eskiden üniversite diploması iyi bir iş garantisi verebilirdi, ancak günümüzde bu tek başına yeterli değil. Artık zorunlu staj sürecini tamamlamış olmak ve kendini hangi alanda geliştirmek istediğine karar vermek de önemli. Eğer sen de staj sürecine dair bilgi edinmek istiyorsan, bu yazımız staj başvurusu yapmadan önce sana yön gösterecek.
İlk adımı atarken niteliklerini düşün
Staj başvurusu nasıl yapılır sorusuna cevap vermeden önce yaygın bir hataya dikkat çekmek gerek. Bu da öğrencilerin başvuru yaparken şanslarını arttırmak için gözlerine çarpan tüm staj ilanlarına başvuru yapmalarıdır. Bunun yerine öncelikle becerilerini ve deneyimlerini düşünmelisin ve çemberi daraltmalısın.
İster yaz stajı olsun, ister zorunlu, ister gönüllü, isterse lise staj başvurusu yapmadan önce şunları düşünmende fayda var:
- Dereceni düşün ve başvuru yaptığın yerdeki kariyer olanaklarını iyi incele,
- Deneyimlerini düşün ve bu iş yerinin seni hangi rollere hazırlayabileceğini iyice araştır,
- Hangi alanlarda aktarılabilir becerilere sahip olduğunu ve stajın sana hangi becerileri katabileceğini iyi bir şekilde belirle,
- İlgi alanlarını keşfet. Başvuracağın firmada ilgi alanlarına yönelik çalışmalar yapılmasını önemse,
- Deneyimin yoksa küçük yerlerde başlamayı düşün.
Doğru yere bak
Staj kaçıncı sınıfta başlar sorusunun cevabı öğrencilerin eğitim durumuna göre değişir. Anadolu meslek ve teknik liselerde dördüncü sınıfta zorunlu staj programı vardır. Üniversitelerde de staj dördüncü sınıfta yapılır. Meslek yüksekokullarında ise ikinci yılda staj vardır. Staj yapmadan önce, somut bir fikre sahip olmak için nereye bakacağını bilmen gerekir. Bunun için;
- Kariyer.net’in staj ilanı sayfalarını ziyaret et. İlgilendiğin alanlarda staj başlıklarını incele,
- Üniversitenin kariyer kaynaklarını kullan,
- İlgilendiğin firma stajyer aramıyorsa dahi bir niyet mektubu yaz. Böylece uygun bir pozisyon açıldığında seninle iletişime geçebilirler.
- Kariyer.net‘te düzenli olarak gerçekleştirdiğimiz Kariyer Günleri etkinliklerini de yakından takip et.
Kariyer fuarı nedir?
Kariyer fuarları, işverenlerin mevcut pozisyonlar ve şirketleri hakkında bilgi aktarımı yapmak amacıyla adaylarla bir araya geldikleri etkinliklerdir. Bu fuarlar bilgi edinmek ve adım atmak için iyi bir fırsat yaratabilir.
Kariyer fuarları işverenler açısından potansiyel başvuru sahipleriyle tanışmak ve uygun adaylar bulmak için önemlidir. Bu sebeple kariyer fuarı etkinliklerine kesinlikle katılmanı öneririz. Kariyer.net Kariyer Günleri fuarından haberdar olmak için bizi takipte kalman yeterli.
Başvuru için gerekli materyalleri hazırla
Özgeçmiş belgeleri (CV) eğitim durumunu ve profesyonel geçmişini gösteren kısa belgelerdir. Bu belgeler tipik olarak kişisel bilgilerini, iletişim bilgilerini, iş deneyimlerini ve becerilerini içerir. Eğer daha önce hiç özgeçmiş hazırlamadıysan, endişelenme! Kariyer.net’te hızla profesyonel bir özgeçmiş oluşturman mümkün. Oluşturacağın özgeçmişinle istersen iş ilanlarına kolayca başvurabilir, istersen de bu özgeçmişini işverenlerle e-posta olarak hızla paylaşabilirsin.
Özgeçmişine önyazı eklemen her zaman elini güçlendirecektir. Bu önyazı, neden o firmada çalışmak istediğinle ve geçmişteki tecrübelerinle ilgili ayrıntılar içerebilir. Banka staj başvuruları gibi girişimlerinde önyazı hazırlaman, genellikle beklenir ve olumlu karşılanır.
Tüm bu materyallerle birlikte tabii ki zorunlu staj belgesini de unutmamalısın.
Zorunlu staj belgesi nedir?
Zorunlu staj belgesi üniversite öğrencilerinin staj yapacakları yerle ilgili, okullarına teslim etmek zorunda oldukları belgedir. Bu belgeler genellikle üniversitelerin internet sayfalarından indirilebilir. Kimi zaman bunun için okullara e-posta atmak da gerekebilir. Belge, staj yapılacak olan firmanın imzasını ve mührünü taşımak zorundadır.
Gönüllü staj için gerekenler
Gönüllü staj, öğrencilerin bireysel olarak kendilerini geliştirmek ve deneyim kazanmak için yaptıkları çalışmalardır. Üniversite öğrencileri staja başlamadan önce işverenden ‘staja kabul belgesi’ almalılar. Gönüllü stajlarda, staj defteri tutulması zorunlu değildir. Bununla birlikte fakültelere dilekçe verilmesi gerekir. Staj süresi ise 20 iş günüdür.
Gönüllü stajlarda her fakülte için ayrı bir süreç işleyebilir. Özellikle hastane staj başvurusu için tıp öğrencilerin prosedürleri çok farklı olabilir. Yaz stajı başvuruları doğrudan eğitim alınan üniversite tarafından sıkı sıkıya denetlenir.
Yurt dışında staj yapmak için gerekenler
Yurt dışında staj yapmak isteyen öğrencileri bir takım zorunluluklar bekler. Yurt dışında staj yapmak için öncelikle 18 yaşını doldurmuş olmalısın. Bu programların şartlarından bir diğeri ise en az orta düzeyde İngilizce bilmektir. Staj programlarına katılmak için genellikle upper – intermediate düzeyde İngilizce bilgisi istenir.
Yurt dışında staj programına katılmak için bir başka gereklilik ise ilgili alanda en az 1 yıllık deneyim ve en az 2 adet referans sunmaktır. Eğer ilgili olduğun alan dışında bir başvuru yapmak istiyorsan, daha fazla referans sunman ve daha uzun süreli iş deneyimine sahip olman beklenir.
Staj nerelerde yapılır?
Staj yapabilmek için yurt içinde ve yurt dışında binlerce farklı firma vardır. Günümüzde özellikle kurumsal firmaların tamamı stajyer alımı yapar. Bununla birlikte staj yapacağın yerin seçiminin nasıl yapılması gerektiğinden yazının başlarında bahsettik.
Kurumsal bir firmaya staj başvurusu yaparken portfolyo hazırlamak olumlu olacaktır. Örneğin; kurumsal bir firmaya mimarlık staj başvurusu yaparken daha önce yaptığın işleri gösteren bir portfolyo hazırlaman, staj kabulünde önemli bir rol oynar.
Başvurabileceğin firmaları bulmak için online staj ilanları sayfalarını düzenli olarak takip etmen, pozitif sonuç elde etmeni sağlar.
Staj ilanlarını takip et
Zorunlu ya da gönüllü staj vaktin yaklaşmadan önce ilanları incelemeye başlamalısın. Ne kadar erken başlarsan olumlu sonuçlar alma ihtimalin o kadar artacaktır. Kariyer.net‘te binlerce farklı staj ilanını bir arada bulabilirsin. Dilersen bilgisayar mühendisliği staj ilanları ya da sadece mühendislik staj ilanları gibi yüzlerce farklı arama yapabilir, dilediğin bir staj programının ilanını bulabilirsin.
Kaynaklar: