Çalışanlar ve insan kaynakları profesyonellerinin katılımıyla gerçekleşen yeni bir araştırma ofisteki yaş farklılıklarını mercek altına aldı. Araştırmanın sonuçları her geçen gün genç çalışanların kendisinden yaşça büyük çalışanları yönetmeye başladığı ortaya konuyor.
CareerBuilder, yaptığı bir araştırması ofislerdeki yaş farklarını mercek altına aldı. Araştırmanın sonuçları arasında her geçen gün genç çalışanların kendisinden yaşça büyük çalışanları yönetmeye başladığı ortaya konuyor. 3800 çalışan ve 2200 insan kaynakları profesyoneli arasında yapılan çalışmada, katılımcıların yüzde 34’ü kendinden yaşça daha genç bir yöneticiyle çalıştığını söyledi. Yüzde 15’i ise en az 10 yaş genç bir yöneticisi var. 25-34 ile 55 ve üstü iki gruba iletişim, çalışma sistemleri ve kariyer avantajları ile ilgili sorular soruldu. Uzmanlar iş hayatında yaş farkı ilk bakışta sorun kaynağı gibi gözükse de aslında birbirini tamamlayan önemli bir unsur olarak yorumluyor.
İlk yöneticilik deneyiminde sorun olabiliyor
“Kendinden yaşça büyük birini yönetmek genelde genç çalışanların kariyerlerinin ilk yöneticilik aşamasında yaşadığı bir problem. Yaş ve bitirilen okul aslında çalışma hayatının ilk 8-10 yılında önemli. Ya da en azından insanlar ve şirketler bu tecrübe ve 30-35 yaş eşiğinden sonra çalışanın yaşına ve okuluna takılmıyor” diyen Mehmet Erkan, 8-10 yıllık tecrübe sonrasında ilk sırada kişinin kimliği ve referansının geldiğini belirtiyor. Mehmet Erkan’a göre, kimse bugün yeni bir yönetici atandığında o kişinin yaşına, okuluna takılmıyor. Önemli olan daha önce çalıştığı yerler ve başarıları oluyor. Mehmet Erkan, genç yöneticilerin sıklıkla düştüğü hatanın kendinden yaşı büyük çalışanına “abi-abla” üslubunda yaklaşıp “tecrübelerine saygı duyuyorum, sana yöneticilik yapmak istemiyorum” mesajı vermek olduğunu belirtiyor.
Yaş farkını avantaja dönüştürün
Araştırma hem 25-34 yaş grubunun hem de 55 ve üstü yaş grubunun yüz yüze iletişimi tercih ettiğini ancak katılımcıların yüzde 35’inin mail ile iletişime de sıcak baktığını ortaya koyuyor. 25-34 yaş arası grup iş yapış noktasında daha hızlı, pratik, kontrolsüz, teknolojiye güvenen, rahat iken; 55 yaş ve üstü grup daha manuel, aşırı kontrolcü, gergin ve kendinden emin olabiliyor. Mehmet Erkan, iş hayatında yaş farkını, sorun kaynağı gibi gözükse de aslında birbirini tamamlayan önemli bir unsur olarak yorumluyor. Erkan’a göre yaş farkı gerçekte işe iki farklı bakış açısının katılması, zenginlik demek.
Kıdem her şey değil
Manpower Türkiye Genel Müdürü Reha Hatipoğlu, “Yeni nesil yöneticiler de jenerasyonlar arası farklılıkları ve benzerlikleri iyi anlamalı ve esnek yönetim metodolojileri uygulayarak değişik jenerasyonları yönetmeyi bir avantaja çevirebilmelidirler” yorumunu yapıyor. Önyargılardan uzak bir iletişim ortamı yönetimdeki yaş veya kuşak farkından doğabilecek sorunları ortadan kaldıracağını savunan Hatipoğlu, önemli olanın ortak hedeflere yürürken kimin nasıl bir katkıda bulunabileceğinin belirlenmesi ve adil, şeffaf bir şekilde uygulanması olduğunu savunuyor.
Genç yönetici, yeni yöntemleri öğrenmek için fırsat!
· Destek verin, açık iletişim kurun.
· Ters davranarak işleri zorlaştırmayın.
· Duygusal tepkiler yerine mantığınız ile hareket edin
· Sizden bekleneni sorun, farz etmeyin.
· Yöneticinizin yeni yöntemleri, iş yapış tarzlarını gözlemleyin.
**İçeriklerimizle ilgili görüş ve önerilerinizi editor@kariyer.net adresinden bize iletebilirsiniz.
Yorum yapmak ister misin?