Birçoğumuz birer tüketici olarak teknolojiyle iç içe yaşıyoruz. Teknoloji hayatımızı şekillendirip yön verirken, bizim için önemli fırsatlar da sunmuyor değil. Günümüzde tüketici olmanın ötesine geçip “Üreten kişi” olmaya giden yolda, teknoloji okuru olmanın kariyerine neler katabileceğini biliyor musun?
En temel tanımla hayatımızı kolaylaştıran imkanlar bütünü olarak tanımlayabileceğimiz teknoloji; bilim, sanat, mühendislik, felsefe ve sosyoloji gibi farklı disiplinlerin katkılarıyla ortaya çıkıyor. Multidisipliner bu alanda okur olmak, ilk olarak farklı konulara yenilikçi pencerelerden bakmanı sağlayacak. İçinde bulunduğumuz Endüstri 4.0 ve dijitalleşme çağında, teknoloji okuru olmak hem kişisel gelişimin hem de meslek hayatında başarılı olman için oldukça önemli.
Peki, teknoloji okuru olmak sana neler kazandırabilir?
Yenilikçi dokunuşlar yapabilirsin
Teknoloji okuru olup gündemi takip etmen, kendi işinde veya çalıştığın şirkette yapılacak bir projeyle ilgili sende yeni pencerelerin açılmasını sağlayacak. Bir projenin uygulanabilirliği konusunda daha net bir bilgiye sahip olabileceksin. Benzer nitelikte uluslararası uygulamalara da hakim olman sayesinde, projelere ufak dokunuşlarla büyük yenilikler katabileceksin.
İş hayatında eleştirel düşünme ve şüpheci yaklaşıma sahip olabilirsin
İyi bir teknoloji okuru olmanın en önemli gerekliliklerinden biri de eleştirel düşünebilme ve skeptik (şüpheci) yaklaşıma sahip olmak. Teknoloji okuru olarak kullandığın bu iki yaklaşımı iş hayatına da yansıtman, iş süreçlerinde doğru ve gerçekçi adımlar atmanı sağlayacak.
Diplomanla sınırlı değilsin
Bir mühendis olarak şunu rahatlıkla söyleyebilirim; artık diplomanda yazan bölümle sınırlı değilsin. Bundan 50 yıl önce çok popüler olan meslekler, artık eskisi gibi rağbet görmüyor. Hatta sosyal medya yöneticiliği, dijital marka danışmanlığı gibi çok farklı meslek dalları ortaya çıktı. Üstelik bu meslekleri freelance ve home office gibi çalışma sistemleriyle fiziksel çalışma ortamından uzak ve özgür bir şekilde yapabilirsin. Ancak tüm bu yetkinliklere sahip olabilmek için teknolojiyi takip etmen, kendini online eğitimlerle ve kurslarla geliştirmen ve ufak da olsa girişimlerde bulunup, tecrübe edinmen gerekiyor. Ancak istediğin başarıya ulaşabilmek için bu tecrübe edinme sürecinde birçok kez başarısız olabileceğin ihtimalini de unutmamalısın.
Öğrenme sürecini organize edebilirsin
Bugün iş hayatında başarılı olman için öğrenmen gereken bilgi eksponansiyel olarak artıyor, yani gün geçtikçe öğrenmen gerekenlere bir yenisi ekleniyor. Ancak “bilinmesi gerekenler” kısmında yaşanan bu artış, kariyer basamaklarını çıkarken gözünü korkutmasın. İyi bir teknoloji okuru olman, hangi iş sürecinde neleri öğrenmen gerektiğini kolaylaştıracak ve öğrenme sürecini organize etmene katkı sağlayacak. Öğrenme sürecini doğru ve verimli bir şekilde planlamanın, atacağın en önemli adım olduğunu unutmamalısın.
Konuk Yazar: Burak Kesayak / Köşe Yazarı, Dijital Medya Danışmanı, Elektrik Elektronik Mühendisi
Yorum yapmak ister misin?