TEKNOSA, teknoloji perakendeciliği okul şirketi

teknosaTeknosa’nın kurulduğu 2000’den 2005’e kadar Teknosa Yönetim Kurulu başkan vekilliği yapan Mehmet Nane, Nisan 2005’ten bu yana Teknosa’nın en tepesindeki isim. Lisans eğitimini Boğaziçi Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü’nde tamamlayan Mehmet Nane, 1993’te İskoçya Heriot Watt Üniversitesi Uluslararası Bankacılık ve Finans Bölümü’nde yüksek lisans yaptı. Türkiye Emlak Bankası, Demirbank ve Demir Yatırım’da çeşitli birimlerde görev almış olan Mehmet Nane, Sabancı Grubu bünyesinde planlama, iş geliştirme dairesi başkan yardımcılığı, perakendecilik grubu direktörlüğü, Sabancı Holding genel sekreterliği görevlerinde bulundu. Alışveriş Merkezleri ve Perakendeciler Derneği (AMPD) Yönetim Kurulu Başkanı olan Mehmet Nane aynı zamanda TOBB Perakendecilik Meclisi Başkanı. 71 ildeki mağazasıyla hizmet veren Teknosa’nın Genel Müdürü Mehmet Nane, “71 ildeki mağazalarımızın en önemli iki aktifi var. Birincisi İnsan Kaynakları, ikincisi ise bilgisayar altyapımız. Bunların bizim için önemli olmasının sebebi perakendeci olmamızdır; ne mağazalarımızda satılan markaların ne de içinde bulunduğumuz lokasyonların sahibiyiz” diyerek İnsan Kaynakları’na yapılan yatırımın önemini vurguluyor.

Türkiye’de perakende sektöründeki istihdam rakamlarını nasıl değerlendiriyorsunuz?
Organize perakende sektörü firmaları 2010 yılsonu itibariyle 520 bin kişi istihdam ederken, 2011 yılı Haziran ayı itibari ile bu sayı 560 bin kişiye ulaştı. Diğer hizmet sektörleri gibi emek-yoğun bir yapıda olan perakende sektörü, istihdamda sağladığı kayıtlılık ile çalışanının özlük haklarını koruyor, firmaların yaptığı eğitim yatırımları ile bir “kariyer hedefi” sağlayabiliyor. Organize perakende sektörü istihdamı, kriz dönemlerinde de artışını sürdürdü,  uzun vadeli istihdam politikası sayesinde Türkiye’de işsizliğin en yüksek olduğu dönemlerde bile istihdam yaratmayı başardı.

İŞ DÜNYASI İLE EĞİTİM DÜNYASI ARASINDAKİ BAĞLAR KUVVENTLENMELİ


Sizce, sektörde çalışanların en temel problemleri neler?

Sektörünün ihtiyaç duyduğu işgücünü yetiştirmede mevcut okullarımız yetersiz kalıyor. Bu alanda kendini iyi yetiştirmiş, kişisel gelişimine öncelik veren adaylar daha avantajlı konumda. Çalışanların yabancı dil ve bilgisayar bilgisi gibi nitelikler, günümüzde olmazsa olmaz özelliklerin başında geliyor. Bu alanlarda kendilerini geliştirmeleri gerekiyor. Sektör de yaptığı anlaşmalar ve girişimler ile bu yönde eğitim almak isteyen kişilere destek oluyor.

Bu problemler hangi yollarla aşılabilir?

Teknik okullarda ve üniversitelerde müfredatın iş dünyasının ihtiyaçlarına göre yeniden düzenlenmesi, staj gibi uygulamalarla iş dünyasıyla eğitim dünyası arasında köprüler kurulması; bu alandaki nitelikli çalışan ihtiyacını karşılama noktasında önem kazanıyor. Özel sektör nitelikli personel açığından şikayet ediyor. Bu noktada, eğitim politikalarıyla özel sektörün ihtiyaçlarının birleştirilmesi çok önemli.

SEKTÖR ÇALIŞANLARININ EN BÜYÜK EKSİĞİ EĞİTİM

Çalışanlarınıza ne gibi kariyer fırsatları yaratıyorsunuz?

Hem teknoloji perakendeciliği alanında kariyer yapmak isteyen gençleri eğitmek hem de Teknosa’nın ve sektörün hızla artan nitelikli işgücü ihtiyacını karşılamak amacıyla Ekim 2005’te Teknosa Akademi’yi kurduk. Teknosa’da satış danışmanlığından satış müdürlüğüne veya merkez kadrolarda çeşitli pozisyonlar için farklı eğitimler veriyoruz.

Teknosa Akademi’deki eğitimler nasıl planlanıyor?

Teknosa Akademi, tüm Teknosa personeline açık bir eğitim merkezi. Akademi’nin eğitimlerinin içeriğini ve eğitim programlarını 28 kişilik uzman eğitim kadrosu oluşturuyor. Sabancı Üniversitesi Yönetici Geliştirme Birimi ve bağımsız eğitim şirketlerinden de destek alınıyor.  Eğitimlerin süresi, kişilerin istihdam edildikleri veya yetiştirildikleri pozisyona göre değişiklik gösteriyor. Kişisel, mesleki ve yönetsel gelişim alanlarında, bir günden üç aya kadar süreli eğitimlerimiz var. Teknosa Akademi’de, tüm çalışanların internet üzerinden istenilen her yerde, istenilen her zamanda; doğru ve güncel bilgiye eşzamanlı olarak ulaşabilmeleri için 2007’de e-öğrenme platformunu da kurduk.

Teknosa için akademinin önemi nedir?

Okul şirket olarak tanımlanan şirketlerin faaliyet gösterdikleri sektöre kalifiye insan gücü kazandıran, çalışanlarına yatırım yapan, onların kişisel ve mesleki becerilerini sürekli olarak geliştirmeyi hedefleyen çalışmaları hayata geçirmeleri esastır. Teknosa kurulduğu 2000 yılından bugüne kadar liderliğin getirmiş olduğu sorumlulukla hareket ederek, pek çok alanda olduğu gibi insan kaynağına yatırım ve bunun bir alt kırılımı olarak eğitim konusunda sektöre öncülük etti.  Teknosa Akademi bu yatırımlar içerisinde en fark yaratan çalışmalarımızdan biri oldu.

TATİLLERİMİ MARMARA EREĞLİSİ’NDE GEÇİRİYOR

Satın aldığınız ilk elektronik ürün neydi?

Çocukluğumda satın aldığım pilli araba.

İş özel hayat dengesini kurabiliyor musunuz?

Güne erken başlamayı seviyorum. Sabah saat 06.00-06.30 arasında kalkıyorum. Özellikle saat 07.30 gibi iş başı yapıyorum. Gün içerisinde yoğun bir tempomuz oluyor. Mesaim ise şayet bir toplantı, iş yemeği yoksa genelde saat 19.00-19.30 arasında bitiyor. Eğer eve gidiyorsam, bilgisayarımı yanıma alırım. Evde ailece akşam yemeği yedikten sonra çocuklarım ile ilgileniyorum. Saat 21.30 gibi çocuklar uyuduktan sonra evde çalışmaya devam ediyorum. Bu da genelde saat 24.00’a kadar devam ediyor.

Ailenizle nasıl vakit geçiriyorsunuz?

Kızım (13) ve oğlum (7) ile zaman geçirmeyi çok seviyorum. Birlikte sinemada, alışveriş merkezlerindeki eğlence alanlarında vakit geçiriyoruz. Evde kaldığımız zamanlarda ise birlikte film izliyor, kitap okuyor, bilgisayarda oyun oynuyoruz. Ayrıca fırsat buldukça birlikte tatile çıkıyoruz. Yaz tatillerimizde birlikte yüzmek en büyük zevklerimiz arasında yer alıyor.

Tatil tercihlerinizi nasıl yapıyorsunuz?

Yaz aylarını Marmara Ereğlisi’ndeki yazlığımızda geçiriyoruz. Ayrıca her yaz ailem ve yakın dostlarımla mavi yolculuk yapıyoruz.

Türkiye’de ve dünyada favori şehirleriniz hangileri? 

İstanbul başımızın tacı elbette. Dünyada bir yere benzemez, değişilmez. İstanbul dışında master eğitimim için bulunduğum Edinburgh’u, New York’u, Londra’yı, San Francisco’yu severim. Bali ve Rio da önceden gittiğim ama tekrar gitmeyi istediğim yerler arasında yer alıyor.
Kadıköy Anadolu Lisesi’nin ardından diplomat olma hayaliyle girdiği Marmara Üniversitesi Fransızca Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü’nde eğitimine devam ederken gazetecilik mesleğine gönlünü kaptırdı. “Türkiye’de ve Fransa’da Gazeteci Kimliği Sorunu” konulu tezini yazarken çalışmaya başladığı ajansta gazeteciliğe adım attı.
**İçeriklerimizle ilgili görüş ve önerilerinizi editor@kariyer.net adresinden bize iletebilirsiniz.