Türkiye’nin lider zincir teknoloji marketlerinden Teknosa, 62 ilde 222 mağazası ve 3000’i aşkın çalışanıyla hizmet veriyor. Bu dev aileyi bir arada tutan, verimli bir şekilde çalışmasını sağlayan en önemli unsursa Teknosa Akademi. Her Teknosa çalışanı, Akademide yılda ortalama 58 saat eğitim alıyor.
Teknosa İç ve Dış Ticaret A.Ş., teknoloji ürünlerini en uygun fiyat ve en iyi hizmet kalitesiyle tüketicilere sunmayı amaçlayan bir teknoloji perakende zinciri. Mağaza adedi ve bulunduğu il sayısı bakımından Türkiye’de bir ilki temsil ediyor. 2000 yılında 5 mağaza ile faaliyete başlayan Teknosa, bugün Türkiye’nin 62 ilinde 220’den fazla mağazasıyla hizmet veriyor. 2001’de “Türkiye’nin İklimlendirme Merkezi” İklimsa’yı bünyesine kattı. Teknosa, sekiz yıl gibi kısa bir zamanda istikrarlı bir şekilde büyüdü; yaygınlığı, hizmet kalitesi, güvenilirliği, hızı ve ürün çeşitliliği sayesinde Türkiye’nin en yaygın teknoloji perakendecisi konumuna ulaştı. 163 kişilik bir ekiple faaliyete başlayan Teknosa bugün, konusunda uzman 3000’i aşkın çalışanıyla hizmet kalitesini ve ürün çeşitliliğini artırmaya devam ediyor. İnsan Kaynakları Direktörü Asena Yalınız, Teknosa İK’sı hakkındaki sorularımızı yanıtladı.
İşe alım süreciniz nasıl işliyor? Yeni mezun işe alımlarınızda izlediğiniz farklı bir süreç var mı?
Teknosa’ya iş başvurusunda bulunan kişilerin özgeçmişleri pozisyon için önceden belirlenmiş ve görev tanımında yer alan kriterlere göre ön elemeden geçiyor. Açık pozisyon için uygun olabileceği düşünülen adaylarla ilk görüşmeyi İnsan Kaynakları gerçekleştiriyor. İlk görüşmeye gelen tüm adaylara kurumsal iş başvuru formu doldurtuluyor. Sonrasında kişilik envanteri, gerekli durumlarda İngilizce testi uygulanıyor ve yetkinlik bazlı mülakat yapılıyor. Ayrıca Genç Yetenek Adayları olarak adlandırdığımız yeni mezun işe alımlarımızda, grup çalışmaları ve vaka çalışmalarını da içeren Değerlendirme Merkezi Uygulaması’nı da kullanıyoruz. Daha sonra İK’nın olumlu bulduğu adaylarla ilgili kısa liste hazırlanarak, bölüm yöneticiyle paylaşılıyor. İkinci görüşme bölüm yöneticisiyle gerçekleştiriliyor. Bölüm Yöneticisinin olumlu bulduğu adaya iş teklifi yapıyoruz.
Detaylı bir oryantasyon eğitim süreciniz olduğunu biliyoruz. Bu süreçten bahseder misiniz?
Teknosa’ da oryantasyon programları Teknosa Akademi tarafından yürütülüyor. Teknosa Akademi ile Teknosa’nın kariyer gelişimi ve yedekleme sistemleri çerçevesindeki eğitim ihtiyaçları belirleniyor. Bu ihtiyaçlara cevap verecek eğitim programları, içerikleri ve uygulama şekilleri oluşturuluyor. Bu eğitim programları içersinde oryantasyon programları hizmet ettiği katılımcı profiline göre çeşitlilik gösteriyor. Tüm Teknosa çalışanları göreve başladıklarında, e-öğrenme ortamında Sabancı Oryantasyon Programını alıyorlar. Teknosa Oryantasyon Programı ise Nisan 2009 tarihi itibariyle e-öğrenme ortamında tüm Teknosa çalışanlarına açılacak. Teknosa Akademi’nin mağaza grubuna verdiği ve takibini yaptığı Oryantasyon Programlarının karşılığı ise “Aday Eğitim Programları”. Teknosa mağazalarında çalışmak üzere işe alınan her personel önce akademide aday eğitim programlarına katılarak mesleki anlamda temel bilgi ve becerileri geliştirici eğitimler alıyorlar. Mağazada göreve başlaması planlanan satış danışmanı, müşteri ilişkileri elemanı-teknoasistan, operasyon elemanı, kasiyer ve depo elemanları süreleri ve eğitim içerikleri farklı olan aday eğitim programlarına katılıyorlar. Bu programlar içersinde katılımcı sayısı en fazla olan ve program bitiminde sertifika almaya hak kazanılanı, “ Aday Satış Danışmanı Eğitim Programı” Bu program 3 hafta sürüyor. İlk haftası mağaza stajı olarak değerlendiriliyor. İkinci ve üçüncü haftalardaysa; aday satış danışmanları, akademi de mesleğe yönelik hem teorik hem de uygulamalı dersleri alıyorlar. Aday Satış Danışmanları, programı başarıyla tamamlamaları durumunda Kartal Mesleki Eğitim Merkezi tarafından verilen Milli Eğitim Bakanlığı onaylı belgeyi almaya hak kazanıyorlar
Nasıl bir performans değerlendirme sistemi uyguluyorsunuz?
Teknosa’da iki farklı performans sistemi uygulanıyor. Merkez kadrolarımız için Sabancı Holding bünyesinde yer alan pek çok şirketle ortak bir Performans Değerlendirme Sistemi kullanıyoruz. Bu sistemde iş hedeflerine ek olarak yetkinlik hedeflerini de değerlendiriyoruz. Teknosa’da bulunan her görev için daha önce belirlenmiş ve seviyelendirilmiş yetkinliklerimiz bulunuyor. Değerlendirmelerimiz de buna göre yapılıyor. İş hedeflerimiz yıllık şirket stratejilerine göre yukarıdan aşağıya doğru yayılıyor. Yıllık iş hedefleri ve yetkinlikler, yönetici ve çalışanın yüz yüze gerçekleştirdiği toplantılar ile belirlenip, yıl içerisinde sürekli takip ediliyor. Yöneticiler çalışanlarıyla yıl boyunca belli aralıklarla birebir toplantılar yaparak geri bildirimlerini paylaşıyor, yönlendirme ve koçluk yapıyorlar. Mağazalarımızdaysa, sistem üzerinden günlük olarak takip edilen ve mağaza yöneticisini tüm çalışanlarına haftalık koçluk uygulamasını sağlayan bir performans uygulaması yapılıyor. Her iki performans sistemimiz de eğitim, ücretlendirme ve kariyer gelişimi gibi İK süreçleriyle entegre bir şekilde yürütülüyor.
Çalışanlarınızın eğitim ihtiyaçlarını nasıl tespit ediliyorsunuz?
Teknosa Akademi, Teknosa’ya standartlar ve hedeflerle yönetim kültürünü getirmek ve Teknosa’nın Dünya standartlarında organize perakende zinciri yapısına sahip olması için geliştirilen özel bir proje sonucunda kuruldu. Amaç, çalışanlarımızın eğitim ihtiyaçlarını ve gelişim alanlarını doğru tespit ederek kişisel, mesleki ve yönetsel gelişimlerini sağlamak, bu sayede Teknosa standartlarına uygun personel yetiştirerek perakende sektörüne, alanında yetkin, hizmet anlayışı gelişmiş, başarılı çalışanlar kazandırıyor. Akademiyle Teknosa’nın kariyer gelişimi ve yedekleme sistemleri çerçevesindeki eğitim ihtiyaçları belirlenerek bu ihtiyaçlara cevap verecek eğitim programları, içerikleri ve uygulama şekilleri oluşturuluyor. Teknosa Akademi; çalışanların eğitim ihtiyaçlarını tespit ederken pek çok farklı araç kullanılıyor. Eğitim ihtiyacını belirlemekte öncelikle şirket hedef ve stratejileri alınıyor. Çalışanın eğitim ihtiyacını belirlemekte hem çalışana hem de Yöneticisine “Eğitim İhtiyaç Anketi” atanıyor. Buradan toplanan talepler yıl sonunda yapılan performans değerlendirme sürecinden çıkan eğitim ve gelişim talepleriyle beraber değerlendiriliyor. Eğitim taleplerinin toplanmasından sonra ilgili fonksiyon yöneticileri ile beraber eğitim taleplerinin üzerinden geçiliyor. Eğitim talebini yıllık eğitim planına aktarırken, yıl boyunca yapılan gözlemler, eğitim değerlendirme formu sonuçları, kişi ve görev analizleri de akademiye yön veriyor.
Çalışanlarınız her yıl ortalama kaç saat eğitim alıyor?
Teknosa Akademi’de 2007 yılı kişi başına düşen eğitim saati 33’ken 2008’de bu sayı 58’e ulaştı.
En çok hangi alanlarda eğitimler gerçekleştiriyorsunuz?
Teknosa Akademi’de her çalışanın eşit şartlarda eğitim alma hakkına sahip olması ve hızla gelişen teknoloji ile birlikte eğitimin, öğrenmenin sürekliliğinin sağlanması adına çalışmalar dört farklı grupta yürütülüyor:
I. Aday Eğitim Programları
II. Merkez Eğitim Programları
III. Saha Eğitim Programları
IV. E-Öğrenme (www.teknosaakademi.com)
Bu eğitimler, eğitim konularına göre yönetsel gelişim, mesleki gelişim ve kişisel gelişim olmak üzere üç kategoriye ayrılır. Teknosa Akademi’de 2008 yılında çalışanlara verilen eğitim programlarının yüzde 62’ si çalışanın mesleki gelişimine, yüzde 32’ si yönetsel gelişimine, yüzde 16’ sı ise kişisel gelişimine destek veriliyor. Çalışan personele verilen eğitimlerin yüzde70’ i mağaza grubuna veriliyor. Mağaza grubuna verilen eğitimlere, mağaza aday eğitimleri de dahil edilirse bu oran yüzde 90’ a ulaşıyor.
Ücret araştırmalarından faydalanıyor musunuz?
Evet, ücret ve yan menfaatlerimizi gözden geçirirken çeşitli ücret araştırmalarını da dikkate alıyoruz.
Kurum kültürünüzü nasıl tanımlıyorsunuz?
Teknosa, sunduğu ürün gamı ve hizmetlerle, müşteri memnuniyetini ön planda tutan, çalışanlarının gelişimine önem veren, tedarikçilerle ilişkilerini sürekli geliştiren bir şirket.
Krize yönelik İK olarak aldığınız önemler var mı?
Krize yönelik özel bir uygulamamız yok. Ancak, 2008 yılında olduğu gibi 2009’da da genel giderlerimizi azaltma, norm kadrolarımızı yeniden gözden geçirme, verimlilik kriterlerine göre mağazaların ve diğer departmanların iş süreçlerini revize etme çalışmalarımızı sürdürüyoruz. 2008 yılında yeni karolarımızın büyük bölümünü dondurduk, işten ayrılan personelin yerine de çok gerekli olmadıkça istihdam yapmamaya çalıştık.
“Bugün Kadın İçin Teknoloji”ve “Zamana Direnen Eserler” sosyal sorumluluk projelerinizden bahseder misiniz?2000 yılında Türkiye’ye zincir teknoloji marketi konseptini getiren Teknosa, sosyal sorumluluk çalışmalarında da öncü bir tavır sergiliyor. “Bugün Kadın İçin Teknoloji” ve “Zamana Direnen Eserler” başlıkları altında iki ana sosyal sorumluluk projemiz var. Kadın İçin Teknoloji’de bugüne kadar Türkiye’nin farklı bölgelerinden 2 bin 500’ü aşkın kadına bilgisayar eğitimi verildi. Bu eğitimler halen devam ediyor. Zamana Direnen Eserler kapsamında ise İstanbul Üniversitesi Nadir Eserler Kütüphanesi’ndeki 100 bini aşkın eser dijital ortama aktarılıyor. Projeyle 2010 yılında tüm eserler dijital ortama aktarılmış olacak ve binlerce yıllık yüz binlerce eserin tarihe daha uzun süre meydan okumasına katkı sağlanacak. Zamana Direnen Eserler konusunda olmasa da Kadın İçin Teknoloji kapsamında çalışanlarımız kadınların eğitimleri konusunda destek veriyor.
Asena Yalınız Hakkında
Siz ne zamandır Teknosa’da görev yapıyorsunuz? Ağustos 2002’den itibaren Teknosa’da çalışıyorum.
Göreve başladığınızda ilk ilgilendiğiniz, öncelik verdiğiniz konu veya konular ne oldu?
Teknosa’ya, İnsan Kaynakları departmanını kurmak üzere katıldım. Bu nedenle önceliklerim başında, Teknosa’nın kısa ve uzun vadeli hedefleri doğrultusunda ihtiyaç duyacağı İnsan Kaynakları yapısı üzerinde çalışmak ve tüm şirket çalışanlarını yakından tanımaya çalışmak oldu. Bunun için de tüm mağazaları ziyaret ederek çalışan tüm personelle birebir görüşmeler yaptım, dünyadaki benzer elektronik perakendecilerinin yapılarını inceledim.
Yakın dönemdeki İK’ya yönelik projelerinizden bahseder misiniz?
Önümüzdeki yıl içinde İnsan Kaynakları olarak önceliğimiz, çalışanlarımızın gelişimlerini sağlamak, yapılan işlerin verimliliğine ve etkin performans yönetimine odaklanmak ve kriz dönemini olabilecek en az düzeyde etkilenecek şekilde tüm çalışanlarımızla birlikte atlatmak olacak.
Neden İK alanında çalışmayı seçtiniz?
Aslında 16 yıl önce tamamen rastlantısal olarak İnsan Kaynakları alanına girdim. Ama o günden itibaren büyük bir keyifle bu alanda çalıştım. Bunda en önemli etken, ana işinizin insanla ilgili olması nedeniyle her gün yeni bir olayla karşılaşmak ve yeni bir şeyler öğrenmek fırsatını bulmak.
İşinizin en sevdiğiniz özelliği nedir?
Şu anda yaptığım işin en sevdiğim yanı çok genç ve dinamik bir sektör olmasından dolayı gençlerin gelişimine olumlu etki edebilmek fırsatını bana sunuyor olması. Sektörün yapısı gereği, aldığınız kararların olumlu ve olumsuz etkilerini hemen görebiliyorsunuz.
Not Defteri
Şirketiniz kaç kişiden oluşuyor?
Şirketimizde mağaza ve merkez çalışanları olmak üzere toplam 3070 kişi çalışıyor.
Şirketinizin merkez dışında yapılanmaları var mı?
Teknosa İç ve Dış Ticaret A.Ş., Teknosa ve İklimsa olmak üzere iki ayrı markayı çatısı altında barındırıyor. Teknosa’nın 62 ilde 222 mağazası bulunuyor. Teknosa mağazaları coğrafi olarak 20 Bölge Yöneticiliğine ayrılmış. Mağazalarımızda çalışanların tamamı kendi personelimiz. İklimsa tarafıysa bayilik sistemiyle yönetiliyor. Teknosa kadrosundaki Bayi Satış ekibi, İstanbul, Ankara, Antalya ve Adana’da yapılanmış durumda. Merkez ofis dışında işe alım çalışmalarımızı lokasyon bazlı olarak daha etkin yönetebilmek adına İzmir ve Ankara’da Bölge İşe Alım Ekiplerimiz ve her personelimize Teknosa Akademi’de verilen eğitimlerin yanı sıra iş başında da gelişim sağlamak amacıyla Saha Eğitim Ekibimiz bulunuyor.
İK departmanınızda kaç kişi çalışıyor?
İnsan Kaynakları departmanımızda 85 kişi çalışıyor.
Departmanın kendi içinde görev ayrımları var mı?
Teknosa’da İnsan Kaynakları Direktörlüğü, dört farklı bölümde faaliyetlerini yürütüyor. İşe alım, kariyer ve organizasyon geliştirme çalışmalarından sorumlu Yönetim Organizasyon Müdürlüğü, Teknosa Akademi’de ve mağazalarımızda sürdürülen eğitim ve gelişim çalışmalarını yöneten Eğitim ve Geliştirme Müdürlüğü, ücretlendirme ve özlük çalışmalarından sorumlu Ücretlendirme ve Çalışma İlişkileri Müdürlüğü ile operasyonel ve idari destek çalışmalarından sorumlu İdari İşler Şefliği.
İK danışmanlığı alıyor musunuz?
Toplu alım gerçekleştirdiğimiz dönemlerde seçme yerleştirme alanında danışmanlık firmalarından destek aldık. Bazı eğitimlerimiz için de danışmanlık hizmeti alabiliyoruz.
Headhunter firmalarla çalışıyor musunuz?
Açık pozisyonlarımız arasında, belli pozisyonlar için çok spesifik olarak aradığımız sektöre özel nitelikler olabiliyor. Bu tür durumlarda farklı headhunter firmalarla çalışabiliyoruz.
Geçtiğimiz sene kaç kişi işe aldınız? Ağırlıklı olarak hangi pozisyonlarda? 2008 yılında 1150’nin üzerinde personel istihdamı gerçekleştirdik. Ağırlıklı olarak Satış Danışmanı, Kasiyer, Operasyon Elemanı ve Tekno Asistan gibi mağaza pozisyonları için alım gerçekleştirildi. Bunun yanı sıra Genel Müdürlüğümüzdeki çeşitli bölümlerdeki açık pozisyonlar için yaklaşık 80 kişiyi işe aldık.
Yorum yapmak ister misin?