Telafi çalışma süresi 2 aydan 4 aya çıkarıldı

Corona virüsü salgını hayatın tüm alanını etkilerken, devletler de bu kriz ortamının yarattığı olumsuz etkileri azaltmak için çeşitli önlemler almaya devam ediyor. Geçtiğimiz günlerde açıklanan ekonomik pakette istihdamın sürekliliği için alınan kararlardan biri de telafi çalışma süresinin 2 aydan 4 aya çıkarılmasıydı. Peki, telafi çalışma süresi nedir? Detaylar yazımızda…

Telafi çalışma süresi nedir?

Telafi çalışma süresi, çeşitli sebeplerle bir iş yerindeki normal çalışma süresi önemli ölçüde azalırsa veya iş yeri tamamen tatil edilirse, işverenin 2 ay süreyle çalışanına “Telafi çalışma” yaptırması anlamında geliyor. Kısacası; çalışanların ücretini aldığı, ancak çeşitli nedenlerle çalışmadığı bir süreyi sonradan çalışarak yerine getirmesine telafi çalışması deniliyor.

Telafi çalışması yaptırma şartları nelerdir?

Corona virüsü nedeniyle işlerine ara vermek zorunda kalan işverenler için yeniden gündeme gelen “Telafi çalışma” konusunda bahsi geçen 2 aylık süre 4 aya çıkarılmıştır ve uygulamadan yararlanma şartları şunlardır;

  • Telafi çalışması yaptıracak işveren; bu çalışmanın 4857 sayılı İş Kanununun 64. maddesindeki nedenlerden hangisine dayandığını açık olarak belirtmek, hangi tarihte çalışmaya başlanacağını, ilgili işçilere bildirmek zorundadır.
  • Telafi çalışmaları, raporlu olunan süreleri kapsamamakla birlikte, tatil günlerini içermemektedir. Ayrıca günlük telafi çalışma süresi 11 saatin üzerine çıkamamaktadır.
  • Her şeyin normale döndüğü yani işletmelerin yeniden aktif olduğu tarihten itibaren işverenin, iki ay içinde çalışılmayan süre için telafi çalışması yaptırması gerekmektedir. Eğer işveren bu süreyi aşarsa hakkını kaybetmektedir.
  • Telafi çalışması nedeniyle fazla mesai yapan çalışanlar mesai ücreti talep edememektedir; çünkü buradaki fazladan çalışılan her saat telafi çalışma amacıyladır. Bu nedenle çalışana ekstra ücret ödenmemektedir.
**İçeriklerimizle ilgili görüş ve önerilerinizi editor@kariyer.net adresinden bize iletebilirsiniz.