Otomobil sektörünün hızlı yol aldığı 2010 yılında Toyota Pazarlama ve Satış İnsan Kaynakları departmanı da yeni ve Toyota’ya özgü İK uygulamalarını hayata geçirdi. İK Müdürü Tuğba Çörtelekoğlu, yenilenen İK süreçlerinin, Toyota Geleceğin Liderleri Programı ve Çevre ve Yenilikçi Fikirler Yarışması’nın detaylarını anlattı.
Toyota Pazarlama ve Satış A.Ş., Türkiye’de bayileriyle beraber toplam 59 Toyota Plaza’da Toyota araçların pazarlama, satış ve satış sonrası hizmetler faaliyetlerini yürütüyor. 182 kişilik kadroya sahip Toyota Pazarlama ve Satış’ın İnsan Kaynakları departmanında ise 5kişilik bir ekip görev yapıyor. İK ekibinden iki kişi ağırlıklı olarak özlük işleri ve çalışan hizmetleri konusunda çalışırken, iki kişi de işe alım, performans yönetimi, eğitim yönetimi, ücret yönetimi ve bütçe gibi diğer insan kaynakları süreçlerinin organizasyon içinde etkin ve verimli bir şekilde yürütülmesinden sorumlu. İnsan Kaynakları Müdürü Tuğba Çörtelekoğlu’ndan Toyota’nın 2010 yılındaki İK projeleri hakkında bilgi aldık.
İlk öncelik “iletişim” oldu
2009 yılında yaptığımız anket sonuçlarına yönelik olarak 2010 yılında birçok aksiyon aldık. İletişime her zamankinden daha çok önem verdik. Bu kapsamda tüm çalışanlarımız için İletişim ve Takım Olma eğitimi düzenledik. Şirket, direktörlük, bölümler bazında iletişim toplantıları organize ettik. Tüm paydaşlarımızla olan her türlü iletişimimizde dikkat etmemiz gerekenler bizzat CEO’muz tarafından kaleme alınıp paylaşıldı. Toyota kültürünün bir parçası olan Hoshin Kanri (Strategic Management) ve Teijo Kanri (Daily Management) çalışmalarını başlattık. Bu çalışmalarla hedeflerimizi, KPI’larımızı her ay yapılan toplantılarla sistemli olarak takip edebiliyoruz. Yine Toyota kültürünün bir parçası olan Problem Solving (PS) ve Quality Control Cycle (QCC) takımları oluşturduk. Bu takımlar tüm yıl boyunca belirledikleri konular üzerinde çalıştılar. Kasım başında PS ve QCC şampiyonlarımızı üst yönetimden oluşan jüri ile belirleyeceğiz.
2010’da İK hiç durmadı
Performans sistemimizi ve iş yapış biçimlerimizi revize ettik. Şirket hedefleriyle bölüm hedefleri uyumlu hale getirdik. Toyota Way yetkinlikleriyle somut örnekler üzerinden konuşulmasına olanak sağlayacak bir alt yapı oluşturduk. Çalışanlarımızdan gelen geri bildirimlerle mesai saatlerimizi değerlendirip İstanbul trafiğini dikkate alarak yeniden düzenledik. Sağlık hizmetlerimizde yeni düzenlemeler yaptık. Anlaşma yaptığımız laboratuar haftanın belli gününde şirketimizde hizmet vermeye başladı. Servis, yemek gibi konularda da çalışanlarımızın geri bildirimlerini dikkate alıp sürekli iyileştirmeler yapıyoruz. Daha önce sadece Cuma günü uyguladığımız serbest giyim uygulamasının kapsamını genişlettik. Yoğun ve başarılı bir ekip çalışması göstererek Temmuz ayında kırdığımız tarihi satış rekoru sonrasında da başarıyı tüm çalışanlarımızla birlikte kutladık.
Geleceğin liderleri seçiliyor
Şirketimizin gelecek hedeflerine ulaşması yönünde Toyota Way’in ışığında, bir takım olarak, mücadele ve sürekli gelişim gerektiren bir yolculuktayız. Bu yolda, hem yetenek ve yetkinlikleriyle hem de şirketimizin farklı fonksiyonlarında edinecekleri tecrübelerle mevcut takımımızı güçlendirecek yeni üyeleri aramıza katmak amacıyla bu yıl “Toyota Geleceğin Liderleri Programı”nı tasarladık. Farklı üniversitelerden mezun, 1-2 yıl tecrübeli adayları; yetkinlik bazlı mülakat, kişilik envanteri ve testler, assesment center uygulaması gibi araçlarla, çok detaylı bir değerlendirme süzgecinden geçirdik. Bu kapsamda beş kişiyi işe aldık. 2.5 yıllık bir oryantasyon programına tabi tutulacaklar ve bu sürede her altı ayda bir farklı bir departmanda çalışacaklar. Şirketin hemen hemen bütün departmanlarında görev alarak bu programı tamamlayacaklar. Program boyunca da kendilerini mesleki ve kişisel gelişim eğitimleriyle destekleyeceğiz.
Kapsamlı KSS bakış açısı
Kurum kültürümüzde yer alan kurumsal sosyal sorumluluk ilkeleri çerçevesinde kamuoyunda farkındalık, bilinçlendirme ve fayda yaratmayı hedefliyoruz. Kurumsal Sosyal Sorumluluk yaklaşımını, sadece topluma katkı projelerinden ibaret görmüyoruz. Topluma yönelik sorumluluklarımız çerçevesinde gerçekleştirdiğimiz projelerimizin ise, stratejik olarak ağırlıklı üç ana konuda olmasına özen gösteriyoruz: Trafik güvenliği, teknik eğitim ve çevre. Bu konulardaki projelerde ise, bir sponsorluğun ötesinde çalışanlarımız ve bayilerimizin de bilgi ve birikimleriyle katkıda bulunabilecekleri sürdürülebilir projelerde yer almaya gayret ediyoruz. Teknik eğitim sosyal sorumluluk çalışmalarımız çerçevesinde, 15 yıldır İstanbul Şişli Endüstri Meslek Lisesi’nde ve ikincisini Adana Motor Meslek Lisesi’nde açtığımız Toyota Teknik Eğitim laboratuvarlarında eğitimler vererek sektörün yetişmiş teknik eleman ihtiyacına ve istihdama katkı sağlıyoruz.
Eko-okullar projesi başlıyor
Toplumumuzun çeşitli kademelerine ulaşıp, çevre bilincinin artmasını amaçlıyoruz. Bu kapsamda Çevre ve Yenilikçi Fikirler Yarışması’nın haberini vermekten de memnuniyet duyuyoruz. Geçtiğimiz sene Avrupa birincisinin bir Türk okulu olduğu bu yarışma, 2010-2012 eğitim-öğretim döneminde yeniden başlıyor. TÜRÇEV (Türkiye Çevre Eğitim Vakfı) işbirliğiyle ağırlıklı eko-okullar kapsamında olmak üzere Toyota bayilerinin de katılımıyla gerçekleştireceğimiz yarışmanın yeni dönem teması: “Haydi, Atıkları Azaltalım! Az Tüket, Yeniden Kullan, Geri Kazandır.” Amacımız, öğrencilerimizi okullarında ve çevrelerinde atıkların azaltılması, yeniden kullanılması ve geri kazandırılması konusunda yaratıcı fikirler üretmeye teşvik etmek ve uygulanması konusunda destek olmak. Yarışmanın ilk yılında okullar fikirler ve projeler üreterek Türkiye birincisi olmak için yarışacaklar. İkinci yılda ise, seçilecek projelere fon verilecek ve projesini en iyi şekilde hayata geçiren ve uygulayan okul ülke birincisi olacak. Türkiye ile birlikte Danimarka, Letonya ve Slovenya’dan ülke birincilerinin arasından ise Avrupa birincisi seçilecek ve ödüllendirilecek.
Yorum yapmak ister misin?