Toyota Türkiye 10 yaşında!

Toyota Türkiye Genel Müdür Yardımcısı Vahap Çoymak, 1987 yılında ODTÜ Endüstri Mühendisliği Bölümünden mezun oldu. 1989-91 yılları arasında Mühendis ve Yönetici olarak Türk ve Yabancı sermayeli firmalarda çalıştıktan sonra, Toyota’daki iş hayatına 1991 yılı başında Toyotasa Yedek Parça Bölümü’nde başladı. 1996-2000 yılları arasında Yedek Parça Müdürü olarak görev yaptıktan sonra, Toyota ve Sabancı Holding arasında yapılan işbölümü sırasında Toyota Türkiye fabrikasına transfer olarak Satış ve Planlama Müdürü ve Kurumsal Planlama Müdürü görevlerini icra etti. 2002 yılından bu yana ise İnsan Kaynakları ve İdari İşler Genel Müdür Yardımcısı olarak Toyota Türkiye’de görev yapıyor.

Toyota, otomotiv sektöründe dünyadaki en büyük firmalardan biri ve büyümesini istikrarlı bir biçimde sürdürüyor. Toyota’nın Türkiye’deki fabrikası ise bu büyümede büyük bir role sahip. Bugün Toyota Türkiye’nin Adapazarı’ndaki fabrikası, Avrupa’da üretilen tüm Toyota taşıtlarının yüzde 23’ünün üretildiği nokta. Şirkette İnsan Kaynakları ve İdari İşler’den Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Vahap Çoymak, şirketin büyümesine, istihdamın artmasına, çalışan ve yöneticilerin yetiştirilmesine ve yönetim sistemlerinin geliştirilmesine katkıda bulunmaktan ve bunun da ötesinde Türk toplumuna yararlı olabilmek için çalışmaktan mutluluk duyduğunu söylüyor. Çoymak aynı zamanda Toyota çalışanlarının emeği ve alın teriyle üretilen Corolla’ların Avrupa pazarında ve Türkiye’de beğeniyle tercih edilmesinden gurur duyuyor.

Toyota’nın kurum kültürünü nasıl tarif edersiniz?
Toyota Türkiye, Japonya’da kurulu bulunan Toyota Motor Corporation’un Türkiye’deki bir tesisidir. 1930’larda büyük zorluklar içerisinde bir grubun çok iyi bir takım oluşturarak özverili çalışmaları sonucunda kuruldu. O yıllardan itibaren yaşanılan her olay, her gelişme, kurum kültürünün oluşumuna katkıda bulundu. Bu sayede öğrenen bir organizasyon haline gelen Toyota, Kaizen adını verdiğimiz ve çalışanlarının tümünün sürekli geliştirme çabaları ile dünyanın önde gelen otomotiv üreticilerinden birisi haline gelmiş bulunuyor. Kaynakların israf edilmeden, tam zamanında en verimli şekilde değerlendirilmesini amaç edinen Toyota Üretim Sistemi, üretim teknolojilerinde yeni bir kilometre taşı olarak tanımlanıyor. Toyota, bu kurum kültürünü “Toyota Way” adı altında özetliyor. Toyota Way, İnsana Saygı ve Sürekli Gelişim konularını içeriyor. İnsana saygı kavramının içerisinde, insanlara birey olarak saygı duymak ve takım çalışmasına değer vermek bulunuyor. Sürekli gelişim ise, Kaizen çalışmaları, konuları anlamak için “neden” soruları ile kökenine inmek ve yerinde inceleme yapmak, mücadeleden yılmadan başarıya konsantre olmak kavramlarını vurguluyor.

Marka olarak Toyota’yı diğer otomobillerden farklı kılan sizce nedir?
Dünyaca ünlü Toyota Üretim Sistemi ile üretilen Toyota marka otomobiller, kalite ve müşteri memnuniyeti açılarından oldukça başarılı bir konumda bulunuyor. Yolcu ve yaya güvenliği ile yeni teknolojiler geliştirmek, ve çevreye duyarlı otomobiller üretmek konusunda lider konumunda olan Toyota, dünyada seri üretime geçmiş ilk hibrit araç olan Prius’u üretiyor ve pazarlıyor.

Onuncu yıl kutlamaları sırasında ne gibi etkinliklerde bulundunuz?
Onuncu yılımızı, 9 Kasım 2004 tarihinde, şirketimizde düzenlediğimiz küçük bir törenle kutladık. Toyota üst düzey yöneticileri ve Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanımız Sn. Babacan’ın onurlandırdığı törende, bu günün anısına 3 tanesi eğitim amaçlı kullanılmak üzere bölgemizin teknik okullarına, bir adedi de toplum yararına kullanılmak üzere Adapazarı Büyükşehir Belediyesine, toplam 4 adet araç hibe ettik.

Toyota Türkiye’de İnsan Kaynakları departmanının rolü nedir?
Planlama, İşe Alma ve Eğitim, ve Endüstri İlişkileri bölümlerinden oluşan İnsan Kaynakları’ndan sorumlu grubumuz, Toyota Way’in insana verdiği önem ve saygı kavramları kapsamında çalışmalarını sürdürüyor. Hedefimiz, yüksek kaliteli ürünler üreterek topluma katkıda bulunmayı amaçlayan şirketimize yüksek nitelikli insan kaynağı sağlamak, eğitimlerin planlama ve uygulamasını gerçekleştirmek, çalışanların adil ve süreklilik taşıyan İnsan Kaynakları sistemleriyle gelişmelerine katkıda bulunmak, Toyota’nın dünyadaki diğer fabrikaları ile Toyota’nın Belçika’da bulunan Avrupa merkezinin yönetici ve mühendis ihtiyacına katkıda bulunmak, ve çalışan memnuniyetini korumak ve artırmak için çalışanlarla karşılıklı güvene ve huzura dayalı iletişim ve iş birliğini geliştirmek olarak özetlenebilir.

Toyota çalışanlarında ne gibi nitelikler arıyor?
Toyota, temel kriter olarak yeni takım arkadaşlarının, iyi bir takım elemanı olmalarını, yeniliklere açık olmalarını ve işlerine duygularını da katarak “kaizen” yöntemi ile geleceğimizi hep birlikte inşa etmemize destek olacak yapıda olmalarını bekliyoruz.

Çalışanlarınız ne gibi oryantasyon ve eğitim programlarından geçiyor?
Çalışanlar, iş öncesi eğitimlere alındıkları gibi, Toyota’da çalışma hayatları boyunca “OJT”-iş başında eğitimlerini sürdürüyorlar. Çalışanlarımız, görev aldıkları projelerde ihtiyaç duyulması durumunda, kısa veya uzun dönemli olmak üzere, Japonya ve Avrupa’da çeşitli eğitim imkanlarından yararlanıyorlar.

Motivasyonu artırmak için ne gibi çalışmalar yapılıyor?
Toyota ailesinin bir ferdi olan çalışanlarımız, kendi işlerini “kaizen” çalışmaları ile geliştirerek, önerilerini uygulayarak hem çalışma ortamlarını geliştiriyor, hem de Toyota’nın gelişimini sağlıyor. Her yıl seçilen bir grup geliştirme çalışmasını Japonya’da diğer Toyota fabrikaları mensupları ile paylaşıyor. Benzeri paylaşımlar, Avrupa çapında değişik ülkelerde düzenlenen “Ekiden” adı verilen ve aynı zamanda takım çalışmasını da geliştiren bayrak yarışlarında da sürdürülüyor. Avrupa Sürüşü, her yıl bir grup çalışanımızın Avrupa ülkelerindeki bayileri, tedarikçileri ve diğer Toyota tesislerini, ürettikleri araçları kullanarak ziyaret ettikleri başka bir motivasyon amaçlı aktivite.

2005 yılı için hedefleriniz neler?
2005 yılında yılda 150,000 adet araç üretim kapasitemizi sonuna kadar kullanmayı planlıyoruz. Geçen yıllarda olduğu gibi, üretimimizin çoğunu Avrupa’ya ihraç ederek sadece Türkiye pazarında değil, Avrupa pazarında da Toyota’nın iyi bir yer elde etmesine destek olmaya çalışıyoruz. Bütün bunları yaparken, çalışan memnuniyetimizi de çok daha yüksek seviyelere yükseltmeyi amaçlıyoruz. Üretim hedeflerimizi gerçekleştirirken, insan kaynakları ile ilgili sistemlerimizin daha da iyileştirilmesine, çalışan memnuniyetimizin artırılmasına ve onların gelişimlerine önem vermeyi sürdüreceğiz.
 

**İçeriklerimizle ilgili görüş ve önerilerinizi editor@kariyer.net adresinden bize iletebilirsiniz.