Üç liderin yeni mezunlarda aradığı üç beceri

Sence liderler ilk bakışta adayların hangi becerilerinin öne çıkmasını ister? Dünyaca ünlü ve başarılı bir lider bir adaydan hangi yumuşak becerileri bekler? İşte başarılarıyla iş dünyasına yön vermiş 3 liderin yeni mezun adaylardan beklediği öncelikli beceriler… 

Google‘ın işe alımda sorun yaşadığını düşünmek oldukça zor, ama 2000’li yılların başında CEO Eric Schmidt süreçte bir sıkıntı olduğunu fark etti: Google olarak  şirketi geleceğe taşıyabilecek insanları işe almıyorlardı. Google “tutkulu” insanları işe alıyordu. Bunlar yetkin ve yardımsever insanlardı, ama şirkete çok fazla değer katmıyorlardı. 

Bunun üzerine Schmidt, işe alım yöntemlerini revize etmeleri gerektiğini fark etti ve şirket, öncelikli aday özelliklerinin belirlendiği bir inovasyon sürecine girdi. Adayların şirkette fark yaratmasını sağlayan yumuşak beceriler de bu şekilde ortaya çıkmış oldu. 

İşte Eric Schmidt başta olmak üzere bazı liderlere göre adaylarda aranması gereken bazı yumuşak beceriler: 

Google CEO’su Eric Schmidt: Israrcılık ve merak 

Google, zorlu bulmacaları ve işe alım testleriyle ünlü, ancak eski CEO Eric Schmidt, bir adayın sahip olabileceği en önemli yumuşak yeteneklerin ısrarcılık ve merak olduğuna inanıyor. Schmidt, “Bu pek çok çalışma tarafından onaylandı, ısrarcılık gelecekte başarının tek ve en büyük göstergesi olacak. Israr, dünyaya ve işlerin nasıl yürüdüğüne dair gerçek bir merakla eşleştiğinde en güçlü beceri haline geliyor” diyor. 

Solemates kurucsu Becca Brown: İletişim ve pratiklik 

Brown, “Yılda 20 ila 30 adayla görüşüyorum ve her adayda aradığım tek özellik: Güçlü iletişim becerileri” diyor. Becca’ya göre açık iletişim kurma yeteneği kendi şirketindeki başarının temeli ve bu, pratik zekayla çabuk hareket edebilme becerisi ile birleştiğinde şirketin iş süreçlerine kalite ve hız olarak yansıyor. Becca, bu konuda yalnız değil. Araştırmalara göre, işverenlerin %73’ünden fazlası işe alım sürecinde iletişim becerilerini mutlaka dikkate alıyor. Bu yumuşak becerilerin taranması oldukça zor, ama işe yarayacak bazı stratejiler var. Örneğin, yazılı iletişim için adayın e-postaları bazı ipuçları sunsa da, adaydan istenecek bir yazı örneği genellikle en işe yarayan yöntemi oluşturuyor. Yine adayların görüşme sırasında sözlü iletişimi ve beden dili de bu anlamda ölçülüyor. 

Yatırımcı ve TV Yapımcısı Marcus Lemonis: Egosunu törpüleyebilen takım oyuncuları 

Yatırımcı Marcus Lemonis, kendi başarılarına odaklanmış adayları tercih etmiyor. Aksine, en iyi performans gösterenlerin, çevrelerindeki herkesin başarısını en üst seviyede tutan takım oyuncuları olduğuna inanıyor. Marcus, “Çoğu insan iş dünyasının kazanmaları gereken bir yarış olduğunu düşünüyor, oysa gerçekte kazanan ya da kaybeden yok. Kazanç sadece şirketlere ait, bu da takım çalışmasının önemini gösteriyor. Egoist çalışanlar şirketi başarısızlığa götürüyor. Kendilerini başarısızlığa mahkûm ediyorlar ve potansiyel olarak diğer insanları etkileyecek yanlış kararlar alabiliyorlar “diyor. Bu nedenle işe alımda adayın yer aldığı projelerdeki rolü, takım çalışmasına bakışı, bireysel iş yapış biçimini anlamak, hatta bunun için bazı testler uygulamak şart. Adayların takım çalışmasına yatkın olduklarını gösterecek örneklere sahip olması da oldukça fazla önemseniyor. 

**İçeriklerimizle ilgili görüş ve önerilerinizi editor@kariyer.net adresinden bize iletebilirsiniz.