Zaman zaman keyifli ve eğlenceli, zaman zaman stresli ve zor zamanlar geçirdiğiniz üniversite hayatı bitiyor, içinizde buruk bir sevinçle sona yaklaşıyorsunuz. Umut ve zorluklarla dolu yepyeni bir sayfa açılırken elbette endişe ve merak duygusu da yükseliyor. Hemen iş mi aramalı? Yüksek lisansa başvurmak mı lazım? Şimdi ne yapmak gerek?
Üniversite stresli ve zorlu geçse de mezun olduktan yıllar sonra hatırlanan en belirgin duygu özlem. Sorumluğun iş hayatına nazaran daha az olduğu, bu bol bol sosyalleşme, gezme ve elbette öğrenme sürecinin bitişi çoğu yeni mezunda endişe çanlarının çalmaya başlamasına neden oluyor. İşsizlik, ne istediğini bilememe, gelecek kaygıları ve az ötede bekleyen yeni hayatın verdiği stres ister istemez “Şimdi ne yapacağım?” sorusunu sorduruyor. Öncelikle şunu kabul etmek şart. Bu durum herkesin deneyimlediği son derece normal bir süreç. Kaygılanmak, merak etmek çok doğal. İşe bir durum tespiti yaparak başlamak süreci kolaylaştırıyor.
Sakin kalmak önemli
Herhangi bir karar vermeden önce panik yapmamak, sakin olmak ve detayları etraflıca düşünmek mezuniyet sonrası hayata adapte olmak ve sağlıklı kararlar vermek açısından çok önemli. Eğer maddi durumunuz birkaç ay sabretmeyi elveriyorsa sıkı bir tatil yapıp durum değerlendirmesi yapılabilir. Kişinin kendisine nasıl bir iş istediğini sorması, nasıl bir kariyer hayal ettiğini sorgulaması önemli. Eğer hemen çalışmaya başlamak gerekiyorsa işe daha soft, part-time bir iş yaparak başlanabilir. Bu şekilde hem para kazanmaya başlar, hem de düşünmek için zaman yaratmış olursunuz.
Yüksek lisans mı, iş mi?
Elbette zor da olsa ikisini bir arada yapmak da mümkün. Hem okuyan hem de çalışan bir sürü kişi var. Ama bunun için her zaman koşullar uygun olmayabilir. Bu nedenle koşullara ve önceliklere uygun bir karar vermek gerekiyor. Eğer akademik kariyer yapma hevesiniz varsa mezun olur olmaz yüksek lisans yapmak daha faydalı. Sürece erken başlamak bu anlamda çok önemli. Eğer bu konuda kararsızlık yaşanıyorsa önce iş hayatına adım atmak, belki staj, belki de junior bir pozisyonda kurumsal hayatı görmek faydalı olabilir. Deneyim, karar alma sürecini çok kolaylaştırıyor.
Sınavlar bitti mi?
Okulun bitmesi maalesef tüm sınavlardan kurtulmak anlamına gelmiyor. Size tavsiyemiz öğrencilik psikolojisinden çok da uzaklaşmadan bazı sınavlara girmeniz yönünde. Eğer er ya da geç yüksek lisans yapmayı düşünüyorsanız bilgileriniz tazeyken ALES ve YDS’ye girmek önemli. Bu şekilde yüksek puan alma şansınız artar. Yurt dışı yüksek lisans için de hangi sınavlara girmek gerektiğini takip etmeyi unutmayın, özellikle Toefl’ı kaçırmayın. Bir diğer uyarımız da KPSS ile ilgili. Devlet memuru olmak için bu sınava girmek şart. Senede bir kere ve Haziran ayında gerçekleşen sınavdan özellikle üst düzey bir memur olabilmek için yüksek puan almak gerekiyor.
Mezun olmaya yakın nasıl aksiyonlar alabilirsin?
Mart – Nisan ayından itibaren
– KPSS ve ALES’e çalışmaya başlamak
– İş başvuruları yapmak
– ALES sınavına girmek (Mayıs – Haziran)
– Hocalardan tavsiye mektubu almak
– Hocalardan iş başvuruları için referans olmalarını istemek
Haziran ayından itibaren
– Yüksek lisans başvurularını kontrol etmek
– İş başvurularına devam etmek
– Temmuz sonu gibi belli olan KPSS ardından devlet kurumlarına başvurmak
Yorum yapmak ister misin?