Üniversite sınavına hazırlanmak, sonucu beklemek ve ardından gelen tercih süreci stresli bir dönemdir. Kendini geliştirip gelecek planlarını yaparak bu dönemi kolay bir şekilde atlatabilirsin.
Seni hayallerine ulaştıran bu zorlu sürecin son adımlarından biri üniversite tercihi yapmaktır. Yanlış seçimlerin olumsuz sonuçlarını yaşamamak için sağlıklı bir şekilde düşünmen gerekir. YKS sonuçlarını iyi değerlendirip yardım almanda fayda var. Üniversite tercihi nasıl yapılır, sorusunun tüm detaylarını öğrenip doğru adımlar atarak, istediğin üniversite ve bölüme kavuşabilirsin. Gerekli bilgilere hakim olduktan sonra hem stresini azaltabilir hem de hayal kurmaya devam edebilirsin. Tercih sürecinde dikkat edilmesi gereken kriterler, tarih aralığı, nereden ve nasıl yapılıyor gibi birçok detay edinebileceğin bu rehber ile kolay ve rahat bir dönem geçirebilirsin. Üniversite tercihleri ile ilgili tüm soruların yanıtlarını senin için hazırladığımız bu rehberde bulabilirsin.
Üniversite tercihinde nelere dikkat edilmeli?
Üniversite tercih tarihleri ve süreç ile ilgili her detaya hakim olman işini kolaylaştırır. Üniversite senin kendi ideallerini gerçekleştirmeni sağlar. Sınav sonrası süreçte okumak istediğin üniversite ve bölümlerin listesini oluşturarak eğitim hayatının rotasını çizebilirsin. Gerekli bilgi için üniversite tercih fuarından destek alabilirsin. Kariyer.net’in üniversite rehberi sayfasında yer alan üniversiteler, meslekler, pozisyonlar ile işverenlerin ilgi endeksleri bölümleri detaylı bilgi sahibi olmanı sağlar.
Derslere göz atmak, bölümün avantaj ve dezavantajlarını öğrenmek, çalışma alanları hakkında bilgi sahibi olmak sana yön verir. Okumak istediğin bölümün iş olanakları, karar sürecine etki eder. Karar aşamasında şehir, aile desteği, puan analizi, alan içi veya dışı olması, bölüm özellikleri önemli bir rol oynar.
Üniversite tercih sonuçları açıklandıktan sonra kılavuzu incelemen gerekir. Ön lisans ve lisans programlarını inceleyerek tercihlerini oluşturman önemli. Adaylar, mezun oldukları puan ve okul türünü dikkate alarak hangi üniversite tercih listesini incelemeleri gerektiğini belirler. Program kodları ve adları ile bağlı oldukları üniversite ve fakülte isimlerini sıralayabilirsin. Programların vakıf ya da devlet üniversitelerinde yer alıp almadığını, sosyal faaliyetleri gibi birçok detayı öğrenerek kendi listeni oluşturabilirsin.
Kariyer.net’in tercih robotu şehir, üniversite ve bölümler hakkında bilgi sunar. Tercih tipi, burs, eğitim dili, türü ve süresi, bölüm, sıralama ve puan aralığı ile eğitim ücreti filtrelerini kullanabilirsin.
Okul türü, özel koşullar, kontenjan, alan ve yaş kriterleri varsa, bunlara da dikkat edilmesi gerekir.
Üniversite tercihi neye göre yapılır?
Üniversite tercihi neye göre yapılır, sorusuna yanıt olarak, uzun bir sürecin adımları verilebilir. Kazanma ihtimalinin olmadığı, okumak istemediğin ya da senin şartlarını karşılamadığını düşündüğün herhangi bir okul ya da bölümü listene almamaya dikkat ederek ilerleyebilirsin. Tercih listesinin tamamını doldurman zorunlu olmamakla birlikte isteklerini geniş bir yelpazede tutmak şansını arttırır. Verilen 24 tercih hakkını sonuna kadar kullanabilir ya da birkaç tanesini doldurabilirsin. Üniversite tercihi sırasında, pek çok faktörü göz önünde bulundurarak doğru adımlar atabilirsin. Bu süreç, geleceğini planlama aşamasında başrol oynar.
Üniversite tercih tarihleri
Sınav sonuçlarının ardından gelen tercih süreci için ön hazırlık yapıldıysa, geriye son kontroller ve listeyi doldurmak kalır. Öğrenciler hem tarihleri hem de sonuçları takip ederek yoğun bir dönem geçirir. Üniversite tercihi son günü hakkında kesin bir bilgi paylaşılmamakla birlikte sonuçlar açıklandıktan sonra heyecanlı bir dönem başlar. Üniversite tercihleri ne zaman bitiyor? sorusunun yanıtı, sonuçlar açıklandıktan sonra açıklanabilir. Tercih sonuçları için heyecanlı bir bekleyiş içerisinde olan adaylar, üniversite hayatına adım adım yaklaşmaya başlar. İstedikleri sonuca ulaştıktan sonra süreç okul kaydı ile devam eder.
Üniversite tercihi nereden yapılır?
Sınav başvurusu, sonuçların açıklanması, tercih listesi ve tercih sonuçlarının bildirilmesini kapsayan tüm süreç ÖSYM üzerinden gerçekleşir. Üniversite seçiminde bulunması gereken adaylar, T.C. kimlik numarası ve aday şifresi ile ÖSYM’nin Aday İşlemleri Sistemi’ne giriş yapar. Üniversite tercih robotu üzerinden gerekli bilgilendirmeyi aldıktan sonra listeyi doldurup kontrol eder. Sonrasında, kişiler onayla butonuna tıklayarak ÖSYM’ye gönderir. Tercih sayfasında, istediğin üniversite ve programın kodunu doğru bir şekilde doldurduğunu kontrol etmen gerekiyor. Tercih süresi her yıl ÖSYM tarafından belirlenir. Bu yüzden üniversite tercihi ne zaman açıklanacak, sorusunun yanıtı, henüz belli değildir.
Kılavuzu dikkatli bir şekilde inceleyen adayların, https://ais.osym.gov.tr adresinden işlemlerini uyarılara göre sonlandırması gerekir. Tercih ekranı üzerinde listenin ÖSYM’ye bildirildiğine dair bir uyarı görülür. Adayların listenin çıktısını alması ve saklaması gerektiği önerilir. Sonuç tarihleri belli olmadığı için üniversite ikinci tercihleri ne zaman sorusunun yanıtı da net değildir. Adaylar, süreç içerisinde etkili bir takip ve uygulama ile hayallerine kavuşabilir.