İş görüşmesi stresli, öngörülemeyen ve ürkütücü bir süreç gibi görünebilir. Başımıza gelecek sorunlarla başa çıkma yöntemlerimiz, her şeyden önce olumsuz olan durumları hızlıca lehimize çevirebilme becerimiz, görüşmenin kötü giden seyrini tamamen değiştirebilir. Sık yaşanan mülakat sorunlarının üstesinden gelebilme yöntemlerini senin için bir araya getirdik.
İş görüşmesinde başına birçok sorun gelebilir. Ancak bu sorunların üstesinden nasıl geldiğin önemli olandır. Mülakat esnasındaki hızlı ve pratik yaklaşımın, dürüst tavrın ve serinkanlı duruşun seni başarıya ulaştıracak en önemli faktörler arasında yer alır.
İşte, sık yaşanan mülakat sorunları ve onları karşılama yolları:
Geç kaldın
Bir iş görüşmesine geç kalmanın daha en baştan kötü bir izlenim yaratmanın garantisi olduğunu elbette sen de biliyorsun. Bunu önlemek için mutlaka planlama yapmak, trafik olan bir yerde yaşıyorsan, mülakat saatinden çok daha önce yola koyulmak şart. Ama işler bazen böyle yürümüyor. Çok erken yola çıkmana ve planlamana rağmen birden çok ciddi bir trafiğe hapsolabilir, acil bir durum yüzünden geç kalabilirsin.
Ne yapmalısın?
Mutlaka insan kaynakları uzmanını ara ve durumu bildir. Dürüst ol ve farklı bahaneler yerine gerçekten ne yaşadığını anlat. Unutma ki samimiyet ve dürüstlük karşı tarafa geçen duygulardır. Yalan ise kolaylıkla anlaşılabilir. Son ana kadar beklememek de önemlidir. Geç kalacağını anladığın an İK uzmanını arayarak karşı tarafın seni beklemeden yeni bir program yapabilmesini sağlayabilirsin.
Bir soru karşısında afalladın
Mülakat soruları iş arama sürecini belirleyen en önemli araçlardır. Bazen seni afallatan, hiç bilmediğin ve üzerine düşünmediğin bir soruyla karşılaşabilirsin.
Ne yapmalısın?
Ağzından hemen “Bilmiyorum” çıkmadan önce düşünmende fayda var. Eğer yeterince hazırlık yaptıysan, başvurduğun işe ve sektöre dair yeterli bilgin varsa genelde bu sorunun cevabı zihninde bir yerlerde gizlidir. Bu nedenle önce düşün ve bilmiyorum demeden önce verebileceğin mantıklı bir cevabın olup olmadığını iyice tara. İyi bir cevap için soruyu daha iyi anlamayı da seçebilirsin. Bu durumda, uzmandan soruyu açmasını ve örneklendirmesini isteyerek “Bilmiyorum”an daha iyi bir cevap vermeyi başarabilirsin. Eğer yeterince hızlı olamadıysan ve İK uzmanı diğer soruya geçtiyse endişelenme, her zaman geriye dönebilir ve iyi bir cevap verebilirsin.
Telefonun çaldı
Telefonunu kapadığını sanmıştın, ama kapamamışsın. Birden mülakatın ortasında “Hayalet Avcıları” melodin yüksek sesle çalmaya başladı. Titreşime almıştın, ama masanın üstündeki telefonun yüksek titreşim sesiyle mülakatı sekteye uğratmaya yetti. Bu durumlar mülakatın seyri açısından çok parlak değil. Mutlaka mülakat öncesi telefonunun tamamen kapalı olduğundan emin olmalısın.
Ne yapmalısın?
Mutlaka özür dile, dürüst ol ve heyecandan telefonunu kapatmayı unuttuğunu söyle. Eğer sadece telefonunu kapatıp hiç bir şey olmamış gibi görüşmeye devam edersen, negatif etkinin büyümesine neden olursun.
Yanlış cevap verdin
Mülakat bitti ve yolda bir hata yapmış olabileceğini ya da bir şekilde yanlış anlaşıldığını fark ettin. Kendine tekrar tekrar soruyorsun, “İş arkadaşlarıma kötü davranıyormuş gibi mi anlaşıldım?” “Pozisyon hakkında heyecansız mı göründüm?” Bu soruların cevabını vermediğin sürece rahat bir uyku çekemeyeceğini biliyorsun.
Ne yapmalısın?
Önce gerçekten ortada bir hata olup olmadığını iyice değerlendir. Her soruya mükemmel bir cevap vermek mümkün değildir. Ama eğer bir duruma açıklık getirmek istediğine karar verirsen bir teşekkür maili eşliğinde içine sinmeyen durumu karşı tarafa yazabilir, düzeltmeni de bu şekilde iletebilirsin. Uzmanlar bunun her zaman hoş karşılanacak bir davranış olduğunu belirtiyor. Eğer yeterince heyecanlı olmadığını düşünüyorsan da, eski bir yöneticiden referans mektubu alarak insan kaynakları uzmanına yeniden iletebilirsin.
Yorum yapmak ister misin?