Kötümserlik, özgüven eksikliği, stres veya başarılı olamama korkusu… Bu veya benzeri birçok olumsuz duygu nedeniyle pek çok kişi, iyi bir özgeçmişe sahip olmasına ve pozisyona uygun olmasına karşın yaşadığı olumsuz duygulara yenik düşerek iş fırsatını kaçırıyor.Oysaki iş görüşmesinde başarılı olmanızı sağlayacak bazı psikolojik detayları kullanarak kendi kendinizi sabote etmekten kurtulabilir ve uzmanların verdiği tüyoları uygulayarak istediğiniz başarıyı elde edebilirsiniz.
Her şeyi olumsuza yoran bir zihniyet, özgüven eksikliği, daha öncesinde yaşanan kötü tecrübelerin akıldan çıkmaması ve/veya yaşanan yoğun stres nedeniyle pek çok kişi başarmayı ne kadar istese de hedefine bir türlü ulaşamaz. Ancak başarmak için öncelikle kişinin o işi ne kadar çok istediğini aklından çıkarmaması ve kendine inanması gerekiyor. Aşağıda yer alan dört psikolojik detayı uygulayarak gerek iş görüşmelerinde gerekse de farklı alanlarda başarıyı yakalayabilirsiniz.
Düşüncelerinize dikkat edin
Gergin olunan zamanlarda hemen herkesin aklından olumsuz senaryolar geçer. Hele ki bu gerginlik iş görüşmesinden kaynaklanıyorsa iç sesimiz bize başarısız olacağımızı bile fısıldayabilir. İş psikolojisi uzmanı Sarah Connell, iş görüşmesine gitmeden önce adayların düşüncelerine dikkat etmeleri gerektiğini; olumsuz düşüncelerin olumlularıyla değiştirmeleri gerektiğini söylüyor. Connell, olumlu düşüncelerin ise adaylara özgüven verdiğini vurguluyor. İş görüşmesine girmeden önce kişinin olumlu bir zihniyet oluşturması ve kendisi hakkında düşündüğü olumlu düşüncelere ve güçlü yönlerine odaklanması mülakatın da iyi yönde geçmesine yarar sağlıyor.
Zihinsel prova yapın
Zihinsel prova olarak da adlandırılabilen görselleştirme yöntemi güçlü psikolojik stratejiler arasında yer alır. Bu yöntemde kişiler başarmak istedikleri konunun provasını zihinlerinde gerçekleştirirler. Siz de bu yöntemi kullanarak iş görüşmesinde başarılı olabilirsiniz. Bunun için öncelikle görüşmeye gitmeden önce aklınızda mülakatla ilgili tüm detayları görselleştirin. O gün giyeceğiniz kıyafetten mülakatın yapılacağı odaya, İK uzmanının size soracağı sorulardan o sorulara nasıl cevap verebileceğinize dek her ayrıntıyı zihninizde canlandırın. Ancak bunu yaparken de aklınızdan geçirdiğiniz her ayrıntının mutlaka “olumlu” olmasına dikkat edin ve başarıya ulaştığınızı hayal edin. İş görüşmesine gittiğinizde de hedeflediğiniz biçimde görüşmeyi yapın.
Doğru nefes alın
Pek çok aday iş görüşmelerinde beden dilini doğru kullanmanın öneminin farkında. Ancak kişinin doğru nefes alması ve rahatlaması da önemli. Psikolog Dr. Gary Wood, iş görüşmesine girecek olan adayların beden dilinin doğru kullanımıyla çok fazla meşgul olduğunu, ancak gevşemenin ve doğru nefes almanın daha önemli olduğuna dikkat çekiyor. Derin nefes alıp vermenin iş görüşmesindeki adayların sinirlerini yatıştıracağını söyleyen Wood, böylelikle kişinin gergin ruh halinden kurtulacağını ifade ediyor. İş görüşmeleri, bir anlamda kişinin duygularını ve sinirini doğru yönetmesi anlamına geldiği için hızlı nefes alıp vermek ve gergin olmak, adayda “başarısız olunacağı” düşüncesinin oluşmasına neden olabiliyor. Bu nedenle iş görüşmesinde doğru nefes alıp vererek ve bunu bir alışkanlık haline getirmeniz oldukça önemli. Görüşme esnasında çok gerildiğinizi düşünüyorsanız, sakinleşmek için kendinize süre tanıyın.
Görüşmeyi yaptığınız uzmanın ismini öğrenin
“How to Win Friends and Influence People” kitabının yazarı Dale Carnegie, iş görüşmesi yaptığınız İK uzmanının dikkatini çekebilmek için uzmanın ismini öğrenmenin ve uzmana “….. Hanım” veya “…… Bey” şeklinde hitap etmenin çok etkili olduğunu belirtiyor. Carnegie, iş görüşmesinde, bilhassa da görüşme sona ererken birkaç kere uzmanın ismiyle hitap etmenin kalıcı bir iz bırakmak açısından çok önemli olduğunu vurguluyor.
Yorum yapmak ister misin?