Uzmanlaşmak mı uzmanlaşmamak mı?

Kariyerine yeni başlayanların akıllarını kurcalayan en önemli sorulardan biri: “Acaba mesleğimin bir dalında uzmanlaşmalı mıyım yoksa daha genel beceriler geliştirip kariyerime bu şekilde mi devam etmeliyim?” Hangisinin kariyerin için doğru karar olduğunu seçmeden önce cevaplaman gereken bazı sorular var.   

Gelecek yıllarda kariyerini hangi yöne doğru devam ettireceğin özellikle iş hayatının ilk başlarında en çok akla takılan soruların başında geliyor. Kafa karıştırıcı olmasının yanında, karar vermesi de son derece güç bir soru bu. İkisinin de çeşitli avantajları ve dezavantajları var. Bunları kariyer hedeflerin ve kişisel beklentilerin doğrultusunda değerlendirip doğru karar vermen gerekiyor. Aşağıda bu konuda karar vermeden önce kendine mutlaka sorman gereken soruları derledik.

Uzmanlık emek ister

Uzmanlık edinme tercihinde en önemli kriterlerden biri de elbette yapacağın meslek. Avukatlık, hekimlik, bankacılık gibi bir mesleğe sahip olacaksan uzmanlaşma senin için çok daha tatmin edici bir kariyer anlamına gelebilir. Öte yandan uzmanlaşmak için büyük efor sarf etmen de elbette şart olacak. Bu tür alanlarda uzmanlık sahibi olmak için yıllar süren ek eğitime ve finansal kaynağa ihtiyaç duyacaksın. Sonunda ödülü çabaya göre büyük olsa bile ödüle ulaşmanın meşakkatli bir süreç olacağını bilmelisin.

Uzmanlık zaman gerektirir

Hep verilen bir örneğe göre bir işte ustalaşmak ya da uzmanlaşmak için en az 10 bin saat harcamak gerekiyor. Yani herhangi bir alanda uzmanlaşmak için çok sıkı çalışmak ve eğitime çok fazla vakit ayırmak şart. Bu da elbette kendi sosyal yaşantında, ailenle olan ilişkilerinde ve hatta yaptığın işte bile zamanla ilgili sorunların olacak anlamına geliyor. Uzmanlaşmayla ilgili kararını vermeden önce bu fedakarlıkları yapabilecek misin, diye kendine sorman gerekiyor.

Karakterinizle uyuşuyor mu?

Elbette uzmanlaştığın konuya ilgin de önemli bir belirleyici. Eğer gerçekten meslek hayatın boyunca ilgi duyacağın ve sürekli öğrenip gelişebileceğin bir uzmanlık sahibi olursan hayatın boyunca daha mutlu olursun. Tabii bu karakter özelliklerinle de yakından ilişkili. İlgisini çabuk kaybeden sıkılan bir karakterin varsa, üstelik bir de ilginin çekmeyen bir konuda uzmanlaşmaya çalışmaya karar verirsen içinden çıkılması zor bir durumla karşı karşıya kalabilirsin.

Uzmanlığınız gelecek vadediyor mu?

Uzmanlaşacağın konunun gelecek vadedip etmediği de düşünülmesi gereken diğer bir konu. Gelecekte uzmanlığının saygınlığını ve popülerliğini etkileyecek gelişmeler olup olmayacağını iyi tartmalısın. Beklentilerini karşılamanı engelleyecek değişimler öngörüyorsan genel becerileri geliştirmek daha faydalı olabilir.

Bir alanda uzmanlaşma ya da mesleğinle ilgili genel becerilere sahip olma konusunda bir karar vermeden önce o alanda kariyer yapmış insanlarla konuşman, bölümünün eski mezunlarıyla konuşman ya da şirketindeki daha tecrübeli insanlardan tavsiye alman faydalı olabilir.

**İçeriklerimizle ilgili görüş ve önerilerinizi editor@kariyer.net adresinden bize iletebilirsiniz.