Vaillant Isı Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti. IT Bölüm Sorumlusu ‘Gürdal Ergüven’

 

Kendinizle ilgili kısaca bilgi verir misiniz ?

1972 Ankara doğumluyum. TED Ankara Koleji’nden sonra Gazi Üniversitesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümünü bitirdim. Daha ilk okul yıllarımda ailemin bana almış olduğu Sinclair 48K bilgisayar ile bilgi işlem dünyasına ilk adımlarımı attım diyebilirim. Çünkü ondan sonra merak asla bitmedi ve hala da yeni teknolojilere, gelişmelere ve bunların iş hayatında getirdiği kolaylıklara büyük bir ilgi ile sarıldım. Üniversite yıllarında part-time olarak farklı yabancı kökenli şirketlerde bilgi işlem ve benzer konularda çalıştım. Daha sonra bir inşaat firmasında 2 yıl boyunca bilgi işlem sorumlusu olarak görevime devam ettim. 2,5 yıl önce de Vaillant Isı Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti.’ne Bilgi İşlem Sorumlusu olarak girdim.

Vaillant Isı Sanayi’nin ve sektörünün geleceği hakkındaki görüşleriniz nelerdir?

Sektörde ilkleri yaratmayı ilke edinmiş olan Vaillant, yine geleceğe yönelik olarak çalışmalarına devam etmekte ve müşteri memnuniyetini artırmak için çeşitli projeleri eşgüdümlü olarak yürütmektedir. Çalışanlarımızdan yetkili satıcılarımıza kadar Vaillant ailesinin her bireyi müşteri memnuniyetini artırmak için devamlı olarak eğitimlerden geçmekte ve auditing uygulanmaktadır.

Dünya genelinde sektöre baktığınızda, firmaların birleşme ve diğer firmaları satın alma yoluna gittiklerini, ileride sektörde sadece 2-3 büyük oyuncunun kalacağını söyleyebiliriz. Böyle bir dinamik içerisinde Vaillant da Hepworth şirketini satın alarak Avrupa’da 1 numaralı ısıtma grubu haline gelmiştir. Şu anda Vaillant ismi altına katılmış olan birçok markayı da Türk tüketicisine uygunlukları göz önünde bulundurularak ülkemizde de satışa sunmaya çalışıyoruz.

Vaillant Isı Sanayi’de kurumsal eğitim uyguluyor musunuz? Uyguluyorsanız içerikleri ve yapıları ile ilgili bilgi alabilir miyiz?

Şirketimiz bünyesinde çok çeşitli eğitimler verilmektedir. Ancak bunların en önemlilerinden biri Vaillant Akademi Projesi’nin hayata geçmesi ile başladı diyebiliriz. Vaillant kendi bünyesinde çalıştırmak üzere seçtiği servis elemanlarını ve bayilerinde görev alabilecek teknik kişileri bir ön eleme sınavı sonrasında Akademi’ye kabul ediyor ve Akademi’de başarı gösterenleri işe alıyor. Vaillant Akademi’de teorik eğitimin hemen ardından pratik eğitimi de verildiğinden yapılan eğitim daha kalıcı ve sağlıklı olarak potansiyel çalışanlarımıza ulaşıyor. Ayrıca eğitim sadece teknik konuları değil, müşteriye karşı yaklaşım, disiplin gibi oldukça önemli konuları da kapsıyor.

Akademi dışında da işe yeni giren elemanlarımız Vaillant Exzellenz Sistemi adı verdiğimiz toplam kalite sisteminin eğitimini almaktadırlar. Bunun dışında da her bölümün kendi iş akışlarına ve ihtiyaçlarına yönelik eğitimleri extern eğitim firmaları, Almanya merkezden gelen eğitmenler ve kendi eğitim bölümümüzdeki eğitmenler tarafından verilmektedir. Ayrıca kişisel gelişimi ölçen ve kariyer planlamasına yönelik assesment center ve outdoor eğitim uygulamaları da periyodik yapılmaktadır.

 Şirketinizde uyguladığınız Performans Yönetim Sistemi var mıdır? Genel ilkeleri nedir ve çalışanlarınızın kariyer planları için nasıl bir imkan sağlamaktadır?

Şirketimizde çalışanların verimliliği yaptıkları işlerin ölçüm noktaları tespit edilerek çıkartılmaktadır. Bu işlem her departman için ayrı ölçüm noktaları gerektirdiğinden dolayı kriterler bölüm müdürlerince belirlenmektedir. Daha sonra yapılan çalışmaların ölçüm sonuçları da hem çalışanlara hem de bölüm müdürlerine iletilmektedir. Ayrıca, bunların dışında özellikle orta kademe yöneticilerin hem eğitimi hem de değerlendirilmesi için outdoor eğitimleri uygulanmakta ve sonra feedback verilmektedir. Ayrıca çalışanlar ile yapılan hedef anlaşmaları ve assesment center sonuçları da değerlendirilerek kariyer planlaması yapılmaktadır. Bunun dışında da yöneticilerimizi kendi içimizdeki elemanları yetiştirerek seçmeye çalışıyoruz.

Yeni mezunlara yönelik İK politikanız ve firmanızda staj imkanları hakkında bilgi verebilir misiniz? Yeni mezunlara neler tavsiye edersiniz?

Şirketimizin içinde bulunduğu sektör devamlılık gerektirdiğinden birçok bölüm içinde yapılan işler hem yoğun eğitimler gerektirmekte hem de uzun soluklu, müşteri ile karşılıklı güvene dayanan işler olduklarından staj imkanı fazla yoktur.

Yeni mezun arkadaşlara bence yapılabilecek en iyi öneri hemen çok gelirli bir iş aramak yerine kendilerini çok hızlı geliştirebilecekleri, iş hayatında tabiri caizse “pişecekleri” türde işlere öncelik vermeleridir. Aldıkları teorik eğitimlerin pratik olarak iş hayatında nasıl uygulandığını iyi bir şekilde oturtmuş olan kişilerin kariyerleri daha güvenli temeller üzerinde durmaktadır.

Dünyadaki yeni yönetim trendleri nedir? Bunlar Türkiye’ye nasıl yansımakta?

Global ekonominin etkileri, bilgi işlem ve telekomünikasyon alanlarındaki gelişmelerin hızlanması ile birlikte yeni bir yönetici tipi ortaya çıkmıştır. Artık bir yöneticiden sadece altındaki insanları iyi yönetmesi değil, birçok yeniliği takip ederek kendi iş koluna entegre etmesi, proaktif bir yönetim şeklini benimsemesi ve çok hızlı bir şekilde karar almasını gerektirmektedir. Bu etkilerin Türkiye’de de aynı şekilde hissedilmesi ile orta boy işletmelerdeki ve büyük çaplı şirketlerdeki yöneticiler de bu akım içerisinde yer almak zorunda kalmıştır. Ancak Türkiye’de teknoloji penetrasyonunun düşük olması daha küçük işletmelerde ve de alt ve orta düzey yöneticilerde böyle bir değişikliğin olmasını geciktirmektedir.

İyi bir yöneticinin özellikleri sizce nasıl olmalı?

Bir yöneticinin en önemli özellikleri vizyon sahibi olması, çalışanlarının motivasyonunu sağlaması, orta ve uzun vadeli stratejilere ve hedeflere sahip olması, şirket kaynaklarını hedef ve stratejilere uygun olarak en verimli şekilde kullanabilmesi, yeniliklere ve değişime açık olması, iyi insan ilişkilerine sahip olması, hızlı bir şekilde problem çözümleri üretebilmesi ve hedefe yönelik başarı sağlamak için kendini ve çalışanlarını yönlendirebilmesi olarak sıralayabiliriz. Yönetimdeki en önemli unsurun insan olduğunu bilen bir yönetici, çalışanların gittiği yönü görmek ve problemlerini anlayabilmek için yapılan işe hakim olmalı ve de çalışanlarının arasına karışarak problemleri çözümlemeye ve gidişi yönlendirmeye çalışmalıdır.

**İçeriklerimizle ilgili görüş ve önerilerinizi editor@kariyer.net adresinden bize iletebilirsiniz.