Vakıf Emeklilik 2003 yılından bu yana bireysel emeklilik sektöründeki çalışmalarını büyüterek sürdürüyor. Şirketin İnsan Kaynakları ve Eğitim Süreçlerinden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Özgür Obalı, şimdiden hazırladıkları 2016 stratejik hedefleri doğrultusunda önceliklerinin “Ve Gelişimin Gücü İnsan” projeleri olduğunu aktarıyor.
Türkiye’nin önemli yerel sermayelerinden biri olan Vakıfbank iştiraki olarak 1991 yılında hizmet vermeye başlayan Vakıf Emeklilik, 2003 yılında aldığı bireysel emeklilik lisansı ile sektöründe hızlı büyümesini sürdürüyor. Genel müdürlük ve dokuz bölge müdürlüğüyle beraber 750 kişilik bir ekipleri olduğunu belirten Vakıf Emeklilik İnsan Kaynakları ve Eğitim Süreçlerinden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Özgür Obalı, İnsan Kaynakları süreçlerini ise 10 kişilik İK ekibiyle sürdürdüklerini belirtiyor. Geçen yıldan itibaren şirket stratejileri ve çalışan memnuniyeti anlayışını bir araya getirerek “Ve Gelişimin Gücü İnsan” projesini hayata geçirdiklerini söyleyen Obalı, bu kapsamda iş yapış stillerini besleyecek bir performans ve ödüllendirme sistemi dizayn ettiklerini kaydediyor. Kendisi de Ocak 2012’den bu yana Vakıf Emeklilik bünyesinde görevine devam eden Obalı, İnsan Kaynakları stratejilerini ve 2016 hedeflerini anlattı.
Hedef çalışan sürekliliği ve memnuniyeti
İnsan Kaynakları departmanında işe alım ve performans yönetimi, eğitim & geliştirme ve yetenek yönetimi, ücret ve yan haklar ile bordro, özlük ve yasal süreçlerin yürütüldüğü 10 kişilik bir ekibimiz var. İnsan Kaynakları olarak temel amacımız, çalışan memnuniyetini en üst düzeye taşıyarak sürekliliği sağlamak ve çalışanlarımızın kendilerini geliştirebileceği bir organizasyonun yapısını oluşturmak. Vakıf Emeklilik, emeklilik sektörünün getirdiği dinamiklerin beraberinde en fazla satış alanında işe alım faaliyetlerini yürütüyor. Geçen yıldan bu yana da İnsan Kaynakları ve eğitim müdürlüğü şirketin bir iş ortağı olarak hedeflerini şirketin hedefleri doğrultusunda planlıyor.
Performans ve ödüllendirme sistemi yenilendi
Şirket hedeflerimiz doğrultusunda 2016 yılına kadar olan İK stratejimizi belirledik. Geçen yıldan bu yana şirket stratejilerimiz ve çalışan memnuniyetini beraber harmanlayıp yürüttüğümüz “Ve Gelişimin Gücü İnsan” projemizi hayata geçirdik. Bu proje adı altında sürdürdüğümüz kapsamlı değişim ve gelişim tüm hızıyla devam ediyor. Projemiz adıyla ve var oluşuyla, Vakıf Emeklilik’in gelişim ve değişim gücünü insan kaynağından alacağını vurguluyor. Projemiz kapsamında öncelikle organizasyon yapımızı ve ihtiyaçlarımızı analiz ederek bir yol haritası tasarladık. Ardından iş analizleri, yetkinlik belirleme çalışmalarını tamamladık. Tüm kadrolarımız için eğitim sistemleriyle desteklenmiş kariyer haritaları belirledik. Hedef ve sonuç odaklı iş yapış stilimizi besleyecek bir performans ve ödüllendirme sistemi dizayn ettik.
Yetenek yönetimi projeleri devam edecek
Gelecek dönemde Yetenek Yönetimi üzerine projelerimizi devam ettirmeyi hedefliyoruz. İç terfi süreçlerine önem veren ve bu doğrultuda çalışmalarına yön veren bir şirketiz. Yetenek havuzlarımı oluşturmak için değerlendirme merkezi uygulamasıyla çalışanlarımızı değerlendiriyor, onlarla gözlemlenebilir gelişim planları yapıyor, ihtiyaçlarımızı belirleyip eğitim, koçluk & mentorluk desteği veriyoruz. Bunun sonucunda aksiyon planlarının takibini gerçekleştiriyor ve kişilerin gelişim alanları doğrultusunda kariyer planlamaları yapıyoruz. Değerlendirme merkezi uygulamamızı sadece terfi süreçlerinden değil potansiyel olan adaylarımızı keşfetmekte ve geliştirmekte de kullanıyoruz.
Eğitim projelerinde Vakıf Emeklilik Akademi Programları
Eğitim ihtiyaçları analizleri sonrasında belirlenen ihtiyaçlar doğrultusunda, iç eğitimci kadromuz eğitimleri geliştirip verirken, bununla birlikte özel uzmanlık gerektiren alanlarda uzman eğitim ve danışmanlık firmalarından da destek alınıyor. Bu kapsamda Vakıf Emeklilik Akademi bünyesinde Liderlik Gelişim Programları, Yönetici Gelişim Programları ve Uzmanlık Gelişim Programları yer alıyor. Bu eğitimlerin içerisinde teknik eğitimlerde çalışanlarımızın mesleki gelişimlerini sağlamak, mevcut veya ileride sahip olacakları görevleri eksiksiz yerine getirebilmeleri için düzenlenen teknik yetkinlik geliştirme programları olması amaçlanıyor. Kişisel gelişim eğitimlerinde ise kurumun temel yetkinlikleri doğrultusunda ortak bir kültür oluşturmak amacıyla çalışanların kişisel gelişimleri sürekli eğitimlerle destekleniyor.
e-öğrenme eğitim platformu oluşturuldu
Vakıf Emeklilik, çalışanlarının eğitiminde 2011 yılı itibariyle e-öğrenme sistemlerini de kullanmaya başladı. Çalışanlar Vakıf Emeklilik Akademi e-öğrenme platformu üzerinden kendilerine atanmış eğitimlere erişebiliyor ve bunları tamamlayabiliyor. Vakıf Emeklilik Akademi e-öğrenme platformunu aramıza yeni katılacak satış danışmanı arkadaşlarımızın E–Beas Sınavlarına hazırlık öncesinde alması gereken eğitimlerin atamalarını gerçekleştiriyor, güncel soru bankalarına ulaşmalarını sağlıyor.
Üniversite ile ortaklaşa Executive MBA Programı
Vakıf Emeklilik 2016 vizyonuna ulaştıracak yöneticilerin hazırlanması için düzenlenen Gelişim Atölyesi programı, yöneticilerin bilgi ve becerilerini geliştirerek yönetim fonksiyonunun etkinliğini artırmayı amaçlıyor. Bunun yanı sıra emeklilik sektöründeki hızlı büyümenin beraberinde getirdiği yönetici ihtiyacını karşılayabilmek için Executive MBA programının ilk grubu 2012 yılında eğitimlere başladı. Bilgi Üniversitesi ile beraber yapmış olduğumuz bu programa ilerleyen yıllarda da devam etmeyi hedefliyoruz.
İşe alımlarda objektif metrikler kullanılıyor
Vakıf Emeklilik işe alma ve yerleştirme sürecinde, uygun insanın uygun işleri yapmak üzere, uygun yerde ve uygun zamanda bulunması amaçlanır. Özgeçmiş ön elemesinden başarılı olan adayları öncelikle pozisyonun niteliğine göre genel yetenek sınavları, kişilik envanterleri, vaka çalışmaları gibi aşamalar bekliyor. Mülakat süreçlerine katılmaya hak kazanan adaylarla yapılan görüşmelerde, envanter sonuçlarından da yararlanarak, Vakıf Emeklilik’te çalışan her bir bireyden sahip olmasını beklediğimiz temel yetkinliklere sahip olup olmadıklarını inceliyoruz. Vakıf Emeklilik’te işe alım süreci, şirketimiz değerlerine ve kurum kültürümüze uygun, pozisyonun gerektirdiği eğitim, tecrübe ve yetkinliklere sahip en uygun adayları şirketimize kazandırmayı amaçlıyor. Şirketimize yapılan tüm başvuruları gizlilik ilkesi kapsamında adalet ve fırsat eşitliğini gözeterek değerlendiriyoruz. Bunlarla birlikte, objektif metriklerle desteklediğimiz; şirketimizin vizyon ve misyonuna hizmet edecek değerleri ve yetkinlikleri ölçmeye yönelik bir mülakat sistematiği çalışıyor. İK’nın iç müşteri ile dirsek temasında oluşu ve sürecin öncesinde belirlenen ihtiyaçlar da yine mülakat sürecini etkileyen kritik faktörler arasında.
Yorum yapmak ister misin?