Vize nasıl alınır?

Vize, en sade tanımıyla farklı ülkelere seyahat ederken alınması şart olan bir izindir. Nasıl ve nereden vize alabileceğinle birlikte gerekli evraklar hakkında ayrıntıları merak ediyorsan; içeriğimizin devamında tüm soru işaretlerini ortadan kaldırabilirsin! 

Vize, yurt dışına yapılacak yolculuklar için oldukça önemlidir. Her ne kadar ülkelerden bazıları yalnızca pasaportla geçişe izin veriyor olsa da çok sayıda ülke, farklı koşullara bağlı olarak vize şartı koyar. Bu aşamada tüm ayrıntıların önceden biliniyor olması, ortaya çıkabilecek problemlerin engellenmesini sağlar. Uluslararası seyahat planlamadan önce gerekli şartları incelemen daha keyifli bir süreç yaşamana katkıda bulunur. Ayrıca standart prosedürlerden ayrı olarak davet mektubu ile vize almak konusuna da hâkim olarak önüne çıkan fırsatları değerlendirebilirsin.

Vize nedir?

Farklı ülkelere giriş ve çıkış yaparken yetkili kurumlardan alınması gereken izin belgesine vize adı verilir. Gideceğin ülkeye göre belirlenen yükümlülükleri yerine getirirsen sorunsuz bir şekilde izin alabilirsin. Bu noktada klasik gerekliliklerin yanı sıra ülkelere özel isteklerin karşılanması son derece önemlidir. Vize almak isteyenlerin tüm işlemleri resmî makamlar aracılığıyla sürdürmesi ise ileride meydana gelebilecek aksilikleri ortadan kaldırır.

Gerçekleştirilecek işlemler, öncelikle evrakların hazırlanmasıyla başlar. Daha sonra mülakat benzeri süreçlerden geçildikten sonra yetkili kurumlar başvuruyu değerlendirmeye alır. Koşulların uygun olması durumunda çok geçmeden onay alabilirsin. Bazı eksiklikler sebebiyle ret alma ihtimali de vardır. Herhangi bir şekilde başvuruna onay alamadığın takdirde yasal olarak ilgili ülkeye giriş yapma şansın yoktur. Öte yandan işlemleri sorunsuz biçimde tamamlamak, ülkenin sınır kapısına ulaşmanı sağlar. Nadiren yaşanmakla birlikte sınır kapılarında yapılacak kontrollerin ardından giriş yapmana izin verilmeme durumuyla da karşılaşabilirsin.

Vize nasıl alınır?

Vize almak için gerekenler, her ülke özelinde farklılık gösterebilir. Gereklilikler hakkında resmî kaynak bilgilendirmelerinin takip edilmesi sayesinde daha hazırlıklı bir şekilde işlemler tamamlanabilir. Aynı zamanda aracı kuruluşlardan destek alarak süreçlerin hızlandırılması mümkündür. Genel olarak vize başvurusunda izlenmesi gereken yol ise aşağıdaki gibi sıralanır:

  • İlk olarak geri dönüş tarihinden başlamak üzere minimum 6 ay süreyle geçerli olacak biçimde pasaport edinmen gerekir.
  • Başvuru sırasında konsolosluk tarafından talep edilen belgelerin tamamının mutlaka hazır olması ve eksiksiz şekilde teslim edilmesi çok önemlidir. Evrak eksikliği, başvurulara doğrudan olumsuz yanıt alınmasına yol açabilir.
  • Belgelerin hazırlanmasını takiben ilk başvuru için randevu alınmalıdır. İşlemlerin uzayabileceğini göz önünde bulundurarak seyahatten en az 1 ay önce randevu alman daha doğru olur.
  • Bazı ülkeler, online e-vize başvurularını tıpkı şahsen gerçekleştirilen başvuru gibi değerlendirebilir. Konsolosluğa gidilmesine gerek kalmadan sistem üzerinden işlemlerin tamamlanması, hızlı bir şekilde sonuç alınmasına olanak tanır.
  • Randevuya giderken tam saatinde ilgili kurumda bulunman gerekir. Randevu sırasında başvuru dosyası, eksiksiz biçimde konsolosluğa verilmelidir. Evraklar arasında müracaat formu, dilekçeler, uçak bileti veya konaklama belgeleri bulunabilir.
  • İlk kez vize almak için ne gerekli konusunda öne çıkan bir diğer unsur, parmak izi verilmesidir. Mülakatın ardından parmak izinin taranması şarttır.
  • Son aşamada başvuru ücretinin yatırılması gerekir. Ücret ödemeleri belirlenen banka hesaplarına yatırılabileceği gibi konsolosluklara veya aracı firmalara ödenebilir.
  • Yaptığın başvuru için takip süreçlerini göz ardı etmemelisin. Başvurunun sağlıklı şekilde ilerlemesi adına istenebilecek belgeleri hızlıca tamamlaman avantaj kazandırır.

Vize sonucunu öğrenmek için bizzat konsolosluklara gitme fırsatın bulunur. Bununla beraber adına yetki verdiğin kişi veya kurumlar aracılığıyla başvuru sonucunu alman mümkündür.

Vize nereden alınır?

Vize alma gereklilikleri arasında başvurunun doğru makamlara iletilmesi son derece önemlidir. İlk olarak seyahat etmek istediğin ülkenin prosedürlerine göre hareket etmen gerekir. Vize almak için nereye başvurulur sorusu için konsolosluk veya başkonsolosluklara müracaat edilebileceği şeklinde yanıt verilebilir. Ayrıca gitmek istediğin ülkenin vize anlaşmalı olduğu vize aracı firmalara da gidebilirsin.

Aynı şekilde fahri konsolosluklar aracılığıyla işlem gerçekleştirilmesi mümkündür. İzin belgesi türüne göre aracı firmalardan destek alarak hızlıca sonuca ulaşabilirsin. Öte yandan gezi amacıyla tur şirketi aracılığıyla vize almak fırsatı, değerlendirebileceğin yöntemler arasında yer alır. Eğer firmanın tur operatörü pozisyonunda çalışan kişiye gerekli evraklarını iletirsen tur firması senin için vize başvurusu yapabilir. Ancak istenen belgelerde bir değişiklik olmayacağı için tüm evraklarını hazırlaman gerekir.

Vize için gerekli evraklar nelerdir?

Vize alırken başvuru aşamaları kadar gerekli evraklar büyük önem arz eder. Tıpkı müracaat koşulları gibi ülkelere göre istenen belgeler de değişiklik gösterebilir. Genellikle tüm ülkelerin ortak şekilde talep ettiği bazı evraklar ise şu şekildedir:

  • Başvuru formu
  • Seyahat bitiş tarihi sonrasında en az 6 ay geçerli olan ve 2 sayfası boş durumdaki pasaport
  • Yolculuk yapılacak ülkeye özel başvuru dilekçesi
  • Son 6 ay içerisinde çekilmiş biyometrik fotoğraf
  • İkametgâh
  • Banka hesap dökümü
  • Evlilik cüzdanı
  • Tam vukuatlı nüfus kayıt örneği
  • Mesleki durum belgesi
  • Seyahat sağlık sigortası
  • Uçak rezervasyonu ve konaklama bilgileri

Vize almak için şartlar meslek grupları, seyahat amacı ve pasaport türü doğrultusunda da değişikliğe sahiptir. Bu yüzden başvuru aşamasına geçmeden hemen önce ülkelerin konsolosluklarından bilgi alınması en ideal yoldur.

Vize türleri nelerdir?

Vize türleri, ihtiyaçlara özel olarak farklı gruplara ayrılır. Bu aşamada uygun olan türe başvurulması, avantajlı bir deneyim yaşanmasına olanak tanır. Bazı izin türlerini ise aşağıda görebilirsin:

  • Turistik
  • Öğrenci
  • Schengen
  • Çalışma
  • Transit
  • Uluslararası ticaret
  • Sınır kapısı

Yukarıda yer alan türlere başvurmak için yine ülkeler arasında farklılıklarla karşılaşabilirsin. Geçerlilik süresine uyulması başta olmak üzere diğer koşulları yerine getirdiğin takdirde amacın fark etmeksizin yurt dışına çıkman mümkündür. Ayrıca vize almak için hesapta ne kadar para olmalı konusunda detaylar, seyahat süresi gibi etkenlerle doğru orantılı olarak farklıdır. Genel olarak bu şartın nedeni seyahatin sırasında ihtiyacın olan harcamaları karşılamak içindir. Bu nedenle süreye göre değişebilir.

Davetiye ile vize almak için gerekli evraklar

Yurt dışından alınan davet mektubu aracılığıyla ülkelere giriş izni almak için belirli prosedürlerin karşılanması çok önemlidir. Farklı bir ülkede yaşayan aile üyesi, akraba veya arkadaş bulunması durumunda bu yöntem kullanılabilir. Yazılan davet mektubu, vize başvurusu sırasında evrakların arasına eklenmelidir. Özellikle aile üyelerini ziyaret etmek isteyenlerin mektup sunmaları bir zorunluluktur. Davet mektubu sayesinde müracaat süreçleri çok daha hızlı biçimde sonuçlanabilir.

İlgili mektubun yurt dışında bulunana kişiler tarafından yazılması şarttır. Kişilere ait bilgileri içeren mektuplar, mutlaka anlaşılır ve net biçimde olmalıdır. Aynı zamanda yazılan mektuplar, kesinlikle onay alabilmenizi sağlamaz. Ancak işlemleri kolaylaştırma konusunda önemli ayrıcalıklar sunar. Davetiyenin en önemli avantajı ise gidilecek ülkeye barınma ve ekonomik anlamda oldukça etkili bir güvence sunulmuş olmasıdır. Yani davetiye mektupları sahip oldukları tamamlayıcı etkiyle pozitif sonuç alınmasının önünü açar. Ayrıca davetiye ile vize almak için gerekli evraklar da tıpkı standart başvurularda olduğu gibidir. Ülkelerin politikaları gereği değişen başvuru evraklarıyla beraber davetiyenin ilgili kurumlara sunulması son derece önemlidir.

Vize ne kadar sürede çıkar?

Vize almak ne kadar sürer sorusunun cevabı, özellikle seyahat planlamasını bir an önce tamamlamak isteyenler için oldukça önemlidir. Ülkeler arasında başvurunun olumlu bir şekilde sonuçlanması için prosedür değişiklikleri bulunur. Genel olarak başvuru aşamalarının sorunsuz biçimde tamamlanmasının akabinde 3 ila 15 iş günü içerisinde sonuç alınabilir. Bu aşamada kurumların iş yoğunluğu doğrultusunda süre değişiklik gösterebilir. Müracaat edilen izin belgesi türü de zaman konusunda farklılıklara yol açabilir. Tam anlamıyla sorun yaşamamak adına evrakların eksiksiz hazırlanması, randevu alınması ve seyahatlerin aksamaması için 1 ay önceden başvuruda bulunulması sayesinde yurt dışı yolculuğunu kolaylaştırabilirsin.

**İçeriklerimizle ilgili görüş ve önerilerinizi editor@kariyer.net adresinden bize iletebilirsiniz.