Bahar döneminin sonlarına yaklaşırken hayalini kurduğun meslek ile ilgili somut adımlar atman gerekebilir. Bu adımlardan ilki yaz stajıdır. Peki, yaz stajı nasıl bulunur, ilanlarında nelere dikkat etmek gerekir?
Yaz stajı kariyer yolculuğunda mesleğin ile ilgili nelerle karşılaşabileceğin konusunda deneyim elde edebilmen için bulunmaz bir fırsattır. Gelecek ile ilgili fikirlerinin belirginleşmeye başladığı son senelerde staj yaparak kariyer kapısını aralayabilirsin. Staj sayesinde mesleğinle ilgili ilgi duyduğun alanları daha iyi bir şekilde belirleyebilir, mesleğini uygulamalı olarak yakından tanıma şansı elde edebilirsin. Peki, yaz stajı nedir, çeşitleri nelerdir? Özgeçmişini öne çıkarmak ve mesleki deneyim kazanmak için yapacağın yaz stajı yerini nasıl bulabilirsin? Staj yaparken dikkat etmen gereken hususlar nelerdir? Sen de yaz stajı yapmadan önce detaylar konusunda bilgi sahibi olmak istiyorsan, senin için ayrıntılı bir yaz stajı rehberi hazırladık.
Yaz stajı ne demektir ve neden önemlidir?
Yaz stajı, genellikle eğitim süresinin son dört dönemi içerisinde üniversite öğrencilerinin bölümü ile ilgili olarak uygulama yapma imkânı edindiği bir süreçtir. Pek çok bölümde staj zorunlu tutulur. Bununla birlikte staj mecburiyeti olmayan bölümler de vardır. Staj için en uygun dönem tatil dönemleridir. Çoğunlukla sömestr ve yaz tatilleri staj uygulaması için tercih edilir. Staj uygulamasında öğrencilere okudukları alanla ilgili deneyim elde edebilecekleri görevler verilir, fırsatlar tanınır. Böylece öğrenciler eğitimini aldıkları bölümü uygulamalı olarak çok daha yakından öğrenme şansı elde ederler.
Staj, öğrencilerin eğitim ve kariyer yolculuklarında attıkları oldukça önemli bir adımdır. Pek çok açıdan öğrencilere katkısı bulunur. Bunlardan bazılarını şöyle sıralamak mümkündür:
- Staj sayesinde teorik olarak elde ettiğin bilgileri sahada uygulama şansı elde edebilirsin.
- Staj yerleri geniş çalışma ve personel ağı olan yerlerdir. Bu sayede staj sırasında mezun olduktan sonra iletişim kurabileceğin bir iletişim ağına sahip olabilirsin. Böylelikle yeni staj yeri ya da iş arama durumlarında danışabileceğin pek çok kişiyle tanışabilirsin.
- Staj sayesinde yeni arkadaşlıklar kurup sosyal çevreni genişletebilirsin.
- Staj direkt olarak kariyer planlarını ve gelecekteki iş yaşantısını şekillendirmeye yardımcı olur. Okumakta olduğun alanla ilgili uygulamalı olarak deneyim elde edebilirsin. Böylece kariyer seçiminin doğruluğu konusunda çok daha net bir şekilde fikir sahibi olabilirsin. Eğitim aldığın bölüme ait alt branşlar ve departmanlar arasında ilgi duyduğun alanı/alanları kolaylıkla belirleyebilirsin.
- Kariyerin konusunda hedef belirlemen kolaylaşır.
- Stajın öğrencilere maddi katkısı da olur. Staj süresi boyunca öğrencilere yaz stajı ücreti verilir.
- Yaz stajı, kariyer planlaması konusunda öngörü sağlar. Staj sayesinde okuduğun bölüme uygun olup olmadığını, çalışma koşullarını, işi ilgi ve şevkle yapıp yapmayacağını test etme imkanı elde edersin.
- Staj döneminde farklı alanlarda sahip olduğun pek çok beceri açığa çıkar. Problem çözme, ekip içerisinde çalışma, stres yönetimi, sunum, etkili iletişim, yaratıcılık gibi alanlarda yeteneklerini geliştirebilir, var olanları öne çıkarabilirsin.
- Staj yaptığın iş yerinde mezun olduktan sonra kariyer hayatına başlayabilirsin.
- Staj sayesinde mezun olduktan sonra yapacağın iş görüşmeleri için deneyim elede etmiş olursun.
Staj türleri nelerdir?
Yaz stajı üniversite ve branşa göre değişiklik göstermekle birlikte çoğu bölümde şart koşulan bir uygulamadır. Bununla birlikte isteğe bağlı olarak yapılan stajlar da vardır. Yani staj türleri zorunlu ve isteğe bağlı olarak ikiye ayrılır.
Zorunlu stajın bulunduğu bölüm ve üniversitelerde yaz stajı, mezuniyet şartı olarak sunulur. Öğrencilerin genellikle 20 iş günü staj yapmaları beklenir. Bununla birlikte üniversite tarafından talep edilen evrakları sunmak ve staj uygulamaları esnasında yaşananların özetlendiği staj defterini teslim etmeleri gerekir. Üniversitelerde stajdan sorumlu birim ve öğretim üyelerinin onayından geçtikten sonra yaz stajı resmi olarak yapılmış kabul edilir ve transkripte işlenir. Zorunlu stajın olduğu üniversite ve branşlarda öğrenciler eğitimi hayatları boyunca derslerinde başarılı olsalar dahi staj yapmadan mezun olamazlar.
Stajın zorunlu tutulmadığı durumlarda ise öğrenciler isteğe bağlı olarak staj uygulamasında bulunabilirler. Gönüllü staj da denilen isteğe bağlı stajlarda ise öğrenciler deneyim kazanmak istedikleri alanlarda uygulama yapabilirler. Öğrenciler staj öncesi çalışacakları kurumu belirlemeli ve fakültelerine dilekçe vermelidir. Ayrıca isteğe bağlı stajda zorunlu stajda şart koşulan staj defterinin doldurulması gerekmez.
Staj deneyimini yurt dışında yaşamak istiyorsan, çok daha farklı şartlarla karşılaşabilirsin. Bunlardan ilki yabancı dil bilgisidir. En az upper intermediate, yani orta düzeyde İngilizce biliyor olman staj uygulamalarına katılman için şarttır. Bunun yanı sıra staj yapacağın alanda deneyim sahibi olman beklenir. En az bir yıllık tecrüben ve en az iki referansın varsa yurt dışı stajı için ilgi duyduğun alanda faaliyet gösteren kurum ve şirketlere başvuru yapabilirsin.
Yaz stajı nasıl bulunur?
Çoğu üniversite yaz stajı için uygun şirket ya da kurum bulma işini öğrencilerine bırakır. Bu nedenle sen de yaz stajı yapmak istiyorsan ya da zorunlu yaz stajı uygulaman varsa son güne bırakmadan araştırmalara başlaman gerekir. Peki, yaz stajını nasıl bulunur? Staj yeri için hangi kaynaklardan yararlanman gerekir? Sen de staj yeri bulma konusunda işe nerden başlayacağını bilmiyorsan işte birkaç öneri:
Detaylı bir özgeçmiş hazırla
Staj yeri aramadan önce Kariyer.net üzerinden ayrıntılı bir özgeçmiş hazırlaman gerekir. Tüm okul bilgilerinin, başarılarının, tecrübelerinin, eğitim ve sertifika bilgilerinin, ilgi alanlarının; yabancı dil, bilgisayar gibi yetkinliklere yer verdiğin bir özgeçmiş kendini firmalara tanıtmanın en iyi ve etkili yollarından biridir.
Özgeçmişine mutlaka etkili bir ön yazı ekle
CV hazırlarken özgeçmişin ile ilgili öne çıkarmak istediğin noktaları etkili bir ön yazı ile belirtebilirsin. Böylece firmalar eğitim ve tecrübelerin ile ilgili hap bilgilere ön yazı ile kolayca ulaşabilirler.
Sektörde öne çıkan firmaları araştır
Eğitim aldığın alanla ilgili hizmet sunan ve sektörde öne çıkan firmaları araştırmalısın. Unutma ki iyi bir firmada staj yapmak ileride aynı firmada çalışma ve kariyer kapılarını çok daha kısa bir sürede aralama fırsatını sunabilir. Bu yüzden nerede faydalı ve istekli bir şekilde staj yapabileceğini düşünüyorsan, o alanlar üzerinden hemen araştırmalara başlamalısın.
Staj ilanlarını araştır
Kariyer ve iş arama siteleri hem iş bulma evresinde hem de staj yeri araştırırken oldukça yardımcı olabilir. Çünkü pek çok firma iş ilanlarının yanı sıra stajyer ilanlarını da internet üzerinden yayınlamayı tercih ediyor. Sen de kariyer.net‘e girip firma, bölüm, stajyer gibi filtreler seçerek ilgili ilanları belirleyerek başvurularını yapabilirsin.
Yaz stajı başvurusunda dikkat edilmesi gereken noktalar nelerdir?
Yaz stajı başvurusu yapmak kariyerin konusunda atacağın adımlardan ilki olabilir. Bu nedenle iyi bir başlangıç yapmak için bazı hususlara dikkat etmen önem taşır. Yaz stajı başvurusu yaparken göz önünde bulundurman gereken noktalardan bazılarını şöyle sıralayabiliriz:
Staj ilanlarını detaylı bir şekilde incele
Kariyer sitelerinin ve firmalarının staj ilanlarını dikkatli bir şekilde incelemelisin. Kendine en uygun olduğunu düşündüğün ilanlara başvurunu yapmalısın.
Özgeçmişine referans eklemeyi ihmal etme
İşverenlerin bir özgeçmişte en çok dikkat ettiği noktalardan biri referanstır. Özgeçmişine etki sahibi olacağını düşündüğün birkaç referans ekleyerek rakiplerin arasında öne çıkabilirsin.
Başvuruda bulunduğun şirketleri ve çalışma sahalarını iyi bir şekilde araştır
Yaz stajı başvurusunda bulunurken ilgilendiğin firmaların çalışma alanlarını ve prensiplerini araştırmalı, buna göre CV’ni göndermelisin.
İş ve kariyer fuarlarına katıl
Kariyer fuarları, işin yanı sıra staj yeri bulma konusunda da oldukça etkilidir. İşverenleri ve adayları bir araya getiren Kariyer Günleri fuarımız belli aralıklarla yapılmaktadır. Sen de duyuruları takip edip, fuara katılabilirsin. Böylece işverenlerle bire bir görüşebilir, iş ve staj fırsatlarından yaralanabilrsin.
Sosyal medyanın gücünden yararlan
Sosyal medya ağları artık pek çok sahada kullanılıyor. Sen de sosyal medyadan yararlanarak staj başvurusunda bulunabilirsin.
Yaz stajını verimli hale getirmek için neler yapılabilir?
Yaz stajını sadece bir zorunluluk olarak değerlendirmeyip, bir kariyer fırsatı olarak düşünüyorsan yaz stajını verimli geçirmek isteyebilirsin. Kısa olsa dahi staj dönemini etkili, verimli ve dopdolu bir şekilde değerlendirebilirsin. Böylelikle gelecekteki iş yaşantın için oldukça önemli bir adım atmış olursun. O halde yaz stajını verimli hale getirmen için neler yapman gerekir şimdi onları sıralayalım:
- Stajda geçirdiğin süreyi mümkün olduğunca etkili geçirmeye dikkat etmelisin. Bunun için eline geçen her fırsatı değerlendirmelisin.
- Staj yaptığın birimde çalışan, alanında tecrübe sahibi kişilerden yararlanmalısın. Onların yanında bulunarak, verdiği görevleri eksiksiz bir şekilde tamamlamaya çalışarak ve yönlendirmelerini dikkate alarak kendini geliştirmelisin.
- Yaz stajını gün eksiğin olmadan dolu dolu geçirmeye özen göstermelisin.
- Verilen her bir görevi ciddiye alarak yüksek sorumluluk bilinciyle hareket etmelisin.
- Yaptığın stajı ciddiye almalı, staja zamanında gitmeli, yaptığın işi önemsemelisin.
- İş ve okul hayatında olduğu gibi yaz stajı döneminde de düzenli olmak oldukça önemlidir ve işlerini zaman kaybetmeden yapmana yardımcı olur. Bu nedenle her zaman notlarını almaya ve düzenli olmaya özen göstermelisin.
- Staj yerin konferans, toplantı, eğitim, seminer gibi imkanlar sunuyorsa, bunları bir fırsat olarak değerlendirmeli ve mutlaka katılımalısın. Burada edindiğin bilgileri not alarak kalıcı olmasını sağlayabilirsin.
- Her anını dolu dolu geçirmeye özen göstermelisin. Oluşan herhangi bir boşlukta görevini tamamlasan dahi neler yapabileceğini sormalı, kendine yeni çalışma alanları yaratmalısın.
Kaynak: 1