Son yılların yükselen meslekleri arasında yer alan yazılımcılık popülerliğini her geçen gün arttırıyor. Peki, yazılımcı olmak için ne yapmalı, hangi eğitimleri almalı? Bu soruların cevabını ve daha fazlasını senin için bu yazımızda paylaştık.
Seyahat tutkunu bir yazılımcı adayıysan, bu meslek sana mükemmel bir alternatif sunar. Bir dizüstü bilgisayar eşliğinde internet bağlantısı olan her yerden iş yapmana imkân tanır. Bu sebeple özellikle son yıllarda giderek yaygınlaşan uzaktan, evden çalışma seçenekleri içinde yazılımcılık önemli bir konuma sahip. Bir restorandan ya da bir kafeden kısacası bulunduğun her yerden bu mesleği yapabileceğin imkanlarla karşılaşabilirsin.
Zaman ve mekân özgürlüğü olan bir yazılımcı olmak, bilgisayar bilimi ve programlamada güçlü bir temel gerektiriyor. Bu temele, farklı eğitimler alarak sahip olman mümkün. Üniversitede alacağın lisans eğitiminin dışında, bazı kamplar, kurslar, çevrimiçi platformlar sana bu konuda yol gösterebilir.
Üniversite okumadan yazılımcı olmak mümkün mü?
Evet, üniversite eğitimi almadan da yazılımcı olman mümkün. Yazılımcı olmak için hangi bölüm okunmalı diye düşünüyorsan, Bilgisayar Mühendisliği ya da Yazılım Mühendisliğinde bir üniversite eğitimi güçlü bir temel sağlayabilir. Genellikle işverenler tarafından da bu tercih edilebilir; ama programlamayı öğrenmenin ve gerekli becerileri geliştirmenin alternatif yolları da var. Bu alternatiflerden biri, bir kodlama eğitim programına veya başka bir yoğun programlama kursuna katılmak olabilir. Bu programlar, nispeten kısa bir süre içinde, genellikle de birkaç ay içinde bir yazılım geliştiricisi olman için gereken becerileri sana öğretmek üzere tasarlanıyor. Birçok kodlama eğitim kampı, işe yerleştirme yardımı da sunabiliyor. Alaylı yazılımcı olmak için başka bir seçenek de çevrimiçi kaynaklar, kitaplar ve öğreticiler aracılığıyla programlamayı kendi başına öğrenebilmek. Sana programlama dillerini ve geliştirme çerçevelerini öğretebilecek çok sayıda ücretsiz çevrimiçi kaynağa erişebilirsin. Kendi kendine öğrenen bir yazılımcıysan, program mezunlarına sosyal medya hesaplarından ulaşarak onlara deneyimlerini sorman senin için faydalı olabilir. Üniversite diploması olmadan bir yazılım geliştiricisi olmak istiyorsan, becerilerini kanıtlaman ve deneyim kazanmak için daha fazla çaba ve zaman harcaman gerektiğini unutmamalısın. Ancak farklı eğitim seçeneklerini değerlendirerek ve deneyimin doğru birleşimi ile yazılım okumadan yazılımcı olmak istiyorsan, bu da mümkün…
Yazılımcı olmak için nereden başlamalıyım?
Yazılımcı olmak için üniversite şart mı sorusuna, bu mesleğe sahip olmak için izlenen adımları yazarak cevap verebiliriz. O halde sıfırdan yazılımcı olmak için atabileceğin şu adımlardan bahsedelim:
- Programlamanın temellerini öğren: Java, Python, C++ veya JavaScript gibi programlama dillerinin temellerini öğrenerek ilk adımı atabilirsin. Başlamak için çevrimiçi olarak birçok ücretsiz kaynak bulabilirsin.
- Bir uzmanlık alanı seç: Ne tür bir yazılım geliştirmeye odaklanmak istediğine karar ver. Örneğin, web geliştirme, mobil geliştirme veya oyun geliştirme ile ilgilenebilirsin.
- Bir kursa katıl veya temel bir eğitim kampına katıl: Daha derinlemesine beceriler öğrenmek ve uygulamalı deneyim kazanmak için bir kurs almayı veya temel bir eğitim kampına katılmayı düşün. İlgilendiğin uzmanlık alanına odaklanan programları ara. Bu noktada Techcareer.net ‘in etkinliklerini takip ederek sana uygun eğitim programları için başvuru yapabileceğini de hatırlatalım…
- Kendi projelerini oluştur: Kendi projelerini oluşturarak öğrendiklerini uygula. Bu, basit bir web sitesi oluşturmayı, bir oyun oluşturmayı veya bir uygulama geliştirmeyi içerebilir.
- Bir kodlama topluluğuna katıl: Diğer geliştiricilerle bağlantı kurmak, çalışmaların hakkında geri bildirim almak ve başkalarından öğrenmek için çevrimiçi kodlama topluluklarına katıl veya yerel kodlama buluşmalarına katıl.
- Staj veya giriş seviyesi pozisyonlar için başvuru yap: Yazılımcı olmak istiyorum diyorsan, kariyerini oluşturmaya başlamak için yazılım geliştirmede staj veya giriş seviyesi pozisyonları ara. Bir yazılım geliştiricisi olmanın sürekli öğrenmeyi ve en son teknoloji trendlerine ayak uydurmayı gerektirdiğini unutma. Alan sürekli gelişiyor… Bu nedenle yeni diller, çerçeveler ve araçlarla güncel kalman önemli. Güncel iş ilanlarını görmek için buraya tıklayabilirsin.
Yazılım mesleğindeki farklı uzmanlık alanları neler?
Her biri kendine özgü uzmanlık gerektiren yazılım mühendisliği rollerinin uzmanlık alanlarını tam anlamıyla öğren ve hangisinde uzmanlaşmak istediğine karar ver.
- Front-end Developer: Ön uç geliştiriciler, HTML, CSS ve JavaScript kullanarak kullanıcı arayüzleri ve kullanıcı deneyimleri oluşturma konusunda uzmanlaşmıştır. Web sitesinin veya uygulamanın görsel olarak çekici, kullanıcı dostu ve performans için optimize edilmiş olmasını sağlamak için tasarımcılarla yakın iş birliği içinde çalışırlar.
- Back-end Developer: Arka uç geliştiriciler, bir uygulamanın veya web sitesinin sunucu tarafını oluşturmaktan ve sürdürmekten sorumludur. Uygulamanın hızlı, güvenilir ve güvenli olmasını sağlamak için veri tabanları, API’lar ve Python, Ruby ve PHP gibi sunucu tarafı komut dosyası dilleri ile çalışırlar.
- Full-stack Developer: Tam yığın geliştiriciler, hem ön uç hem de arka uç geliştirme becerilerine sahiptir ve bu da onların bir uygulamanın veya web sitesinin tüm yönleri üzerinde çalışmasına olanak tanır.
- DevOps Engineer: DevOps mühendisleri, yazılım geliştirme ve dağıtım sürecini otomatikleştirmek ve kolaylaştırmak için çalışır. Geliştirme, test etme ve devreye alma süreçlerinin verimli ve güvenilir olmasını sağlamak için çalışırlar.
- Mobile Developer: Mobil geliştiriciler, akıllı telefonlar ve tabletler gibi mobil cihazlar için uygulama geliştirme konusunda uzmanlaşmıştır. iOS, Android veya diğer mobil platformlarla çalışabilirler.
- Quality Assurance Engineer: Kalite güvence mühendisleri, istenen kalite düzeyini karşıladığından emin olmak için yazılımı test etmekten sorumludur. Otomatik testler yazıp yürütebilir, manuel testler yapabilir ve hataları rapor edip izleyebilirler.
- Data Scientist: Veri bilimcileri, istatistiksel ve makine öğrenimi tekniklerini kullanarak büyük miktarda veriyi analiz etme ve yorumlama konusunda uzmanlaşmıştır. Veri tabanları, veri ambarları ve Hadoop ve Spark gibi büyük veri teknolojileriyle çalışabilirler.
- Software Architect: Yazılım mimarları, hangi teknolojilerin kullanılacağına ve kodun en iyi nasıl organize edileceğine karar vererek bir uygulamanın veya sistemin genel yapısını tasarlar.
- Cloud Architect: Bulut sunucularına taşınan uygulamalar ve platformlarla, bulut tabanlı altyapıyı ve operasyonlarını yönetmede çok önemli bir rol oynar. Bulut yönetimi ve geçişten izlemeye kadar her şeyle bulut mimarları ilgilenir. Bunlar, var olan birçok yazılım mühendisliği rolünden yalnızca birkaç örnektir. Her rol, benzersiz bir dizi beceri ve uzmanlık gerektirir. Sorumluluklar ise belirli şirkete veya projeye bağlı olarak değişebilir.
Yazılımcı eğitimi alabileceğin alanlar nelerdir?
Yazılımcılık mesleğini icra etmek konusunda idealistsen bunun için alman gereken bazı eğitim türleri var:
- Lisans derecesi: Çoğu yazılım geliştirme işi, bilgisayar bilimi, yazılım mühendisliği veya ilgili bir alanda lisans derecesi gerektiriyor ve bir lisans derecesinin tamamlanması genellikle dört yıl sürüyor. Bu süreç sana programlama dilleri, yazılım geliştirme metodolojileri ve algoritmalar hakkında temel bilgiler sağlıyor. Veri mühendisliği ve makine öğrenimi gibi alanlarda uzmanlık düşünüyorsan, üniversite düzeyinde bir derece alman yüksek kariyer hedeflerine ulaşman için daha faydalı bir seçenek olabilir. Birçok üniversite, bilgisayar bilimi veya yazılım mühendisliği alanında, yazılım geliştirmede geniş bir bilgi ve beceri temeli sağlayan derece programları sunuyor.
- Kodlama eğitim kampları: Alternatif olarak, kodlama eğitim kampları da yazılım geliştiricisi olman için gerekli eğitimi sağlayabiliyor. Bu programlar genellikle birkaç ay sürüyor ve sana programlama dillerini ve geliştirme çerçevelerini öğreten yoğun kurs programlarını içeriyor. Kodlama eğitim kampları, yazılım geliştirmede kullanılan belirli becerileri ve teknolojileri yoğun bir biçimde öğretmeye odaklanıyor.
- Çevrimiçi kurslar ve eğitimler: Yazılım geliştirmeye yönelik kendi hızında alabileceğin birçok çevrimiçi kurs ve öğretici var. Bunlar, temel programlama becerilerinden web geliştirme veya yapay zekâ gibi daha ileri konulara kadar çok çeşitli konuları kapsayabilir. Bazı yazılımcılar çevrimiçi kaynaklar ve kitaplar aracılığıyla kodlamayı öğreniyor. Bu, çok fazla öz disiplin ve özveri gerektiriyor; ancak programlamayı öğrenebilmen için çevrimiçi olarak birçok ücretsiz kaynağa erişmen artık mümkün. Nasıl öğrendiğinden bağımsız olarak, teknoloji hızla değiştiğinden ve yazılım geliştiricilerin yeni diller ve çerçevelerle güncel kalması gerektiğinden, öğrenmeyi sürekli hâle getirmen gerekiyor. Disiplinli ve planlı bir şekilde çalışırsan sen de bu mesleğe adım atabilirsin. Python, Java, web geliştirme gibi programları kapsayan, interaktif eğitim veren bir çevrimiçi öğrenme platformuna kayıt yaptırarak becerilerini geliştirebilirsin.
- İş başında eğitim: Bazı şirketler, gerçek dünya projeleri üzerinde çalışırken becerilerini öğrenebileceğin ve geliştirebileceğin yazılım geliştiriciler için iş başında eğitim programları sunuyor.
- Konferanslar ve çalıştaylar: Yazılım geliştirme konferanslarına ve çalıştaylarına katılman, yeni beceriler öğrenmen ve alandaki en son trendler ve teknolojilerle güncel kalman için harika bir yol olabilir. Ayrıca bu tarz etkinlikler yardımıyla konunun uzmanlarıyla iletişim kurabilirsin. Hangi eğitim türünü seçersen seç, pratik beceriler geliştirmeye, bir iş portföyü oluşturmaya, yeni teknolojiler ve trendlere ayak uydurmaya odaklanman önemli. Sürekli öğrenme ve uygulama, başarılı bir yazılım geliştiricisi olmanın anahtarı. Bu eğitimlerden birini aldıktan sonra, veri ve algortimalar hakkında bilgi sahibi olabilirsin, birden fazla programlama dilini öğrenmiş olursun, problem tanımlama, değerlendirme, analiz ve çözümleme gibi yazılım operasyon süreçlerini yönetebilirsin, sistem analizi yaparak verimsiz prosedürler ve politikalar için önerilerde bulunabilirsin.
Türkiye’de yazılımcı kursları hangileridir?
Türkiye’de yazılımcı olmak, son dönemlerde birçok üniversitenin açtığı lisans ve yüksek lisans seviyesindeki eğitimlerle yaygın bir hâle geldi. Özel kursların da alana ilişkin temel, orta ve üst düzey bir eğitim sunması yazılımcılık mesleğine ilgi duyan genç adaylara kolaylık sağlıyor. Hem yüz yüze hem de çevrimiçi olarak birçok yazılım kursu bulunuyor. Göz önünde bulundurman gereken bazı seçenekler:
- İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ): İTÜ, Bilgisayar Mühendisliği ve Yazılım Mühendisliği alanlarında lisans ve yüksek lisans derecelerinin yanı sıra profesyoneller ve meraklılar için çeşitli kısa süreli kurslar ve atölye çalışmaları sunuyor.
- Bilgi Üniversitesi: Bilgi Üniversitesi, Bilgisayar Mühendisliği alanında lisans ve yüksek lisans derecelerinin yanı sıra programlama, web geliştirme ve diğer konularda kısa süreli kurslar ve atölye çalışmaları sunuyor.
- Bahçeşehir Üniversitesi: Bahçeşehir Üniversitesi, Bilgisayar Mühendisliği ve Yazılım Mühendisliği alanlarında lisans ve yüksek lisans programları ile web geliştirme, mobil uygulama geliştirme ve oyun tasarımı gibi alanlarda sertifika programları sunuyor.
Yazılım sertifikası tüm dünyada geçerli mi?
Bir yazılım sertifikasının geçerliliği; veren kuruluş, sertifika programının niteliği ve sertifikanın değerlendirildiği bölge veya ülke dahil olmak üzere çeşitli faktörlere bağlı. Büyük teknoloji şirketleri tarafından sunulan bazı yazılım sertifikaları dünya çapında geniş çapta tanınıyor ve değer görüyor. Bu şirketler küresel bir varlığa sahip ve sertifikaları genellikle dünya çapındaki işverenler tarafından aranıyor. Diğer yazılım sertifikaları bölgesel olarak daha fazla tanınabilir veya belirli sektörlere veya teknolojilere odaklanabilir. Bazı durumlarda, bir yazılım sertifikası bir ülkede yüksek kabul görürken başka bir ülkede daha az tanınabiliyor. Ek olarak, bir yazılım sertifikasının belirli bir alandaki bilgi ve becerileri gösterebilmesine rağmen, genellikle pratik deneyimin veya üniversite diplomasının yerine geçmediğini belirtmekte fayda var. İşverenler, bir adayın niteliklerini değerlendirirken eğitim sertifika ve uygulamalı deneyimin bir kombinasyonuna değer verebilir. Yazılımcı olmak için gerekenler başvurulan kurum ya da kuruluşun beklentilerine göre değişiklik gösterebilir.