Belki de aylar süren işe alım sürecinin sonunda teklifi kabul ettin ve yeni şirketinde görevine başlayacaksın. Peki, şirketin kültürünün sana ne kadar uygun olduğunu nasıl anlarsın?
İş değişikliği yaptıktan sonra yeni rolünde/şirketinde başarılı olman, etki bırakman, öğrenerek ve gelişerek ilerlemen için önemli bir geçiş dönemi seni bekliyor demektir.
Tabii işe alım sürecinde katılacağın şirket ile ilgili araştırma yaptın, açık kaynakları inceledin, atanacağın görev ile ilgili içeriden bilgiler aldın… Yeni müdürün ile iletişimini olabildiğince netleştirmeye gayret ettin, buraya kadar harika… Ancak biliyorsun ki şirketin bir çalışanı olarak ofise adım atmadan tam olarak anlamanın zor olduğu bir özellik var, o şirketin kültürü… Bununla ilgili bazı izlenimler edinmiş olabilirsin, bu yazıda 6 boyutta bir şirketin kültürünü nasıl anlayabilirsin, kendini bu 6 boyutta nasıl konumlayabilirsin, bu konuda yardımcı olmaya çalışacağım.
Etki
Çözmen gereken önemli bir bilmece… İnsanlar fikirlerine, proje önerilerine, kritik itirazlarına desteği nasıl alıyorlar? Üst düzey yöneticilerin desteğini almak mı önemli yoksa yataylardan ve ekipten destek almak iyi bir fikir gibi mi görünüyor? Orta kademe yöneticiler bir projeyi, bir fikri, bir isteği sunma becerisine ve alışkanlığına sahipler mi? Sen de benzer durumda olsan güçlü yanlarını en fazla gösterecek biçimde nasıl bir yol izlemen uygun olurdu?
Çoğunlukla üst yönetimin desteği ile ilerleme oluyorsa, bunu iyi kavrayıp ilerlemen uygun olur. Yataylarını ve ekibini yok saymadan, onların da iş birliğini alarak doğru üst düzey yöneticilere ulaşmanın planlarını yapabilirsin. Eğer durum tersine ise daha özgür hissetmen olasıdır. Bu durumda daha fazla sorumluluk ve hesap verebilirliğin olduğu bir yerde olabilirsin. Bu da kendini göstermen, fikirlerini hayata geçirmen ve sorumluluk alman için sana bazı imkanlar sunabilir.
Toplantılar
Gireceğin ilk toplantılarda şirketin kültürüne ait altın değerinde gözlemler yapabilirsin. Örneğin; toplantılarda “tartışma” yoğunluğu ne kadar? Bir karar alınacağı zaman toplantıda farklı görüşler seslendiriliyor ve tartışılıyor mu? Dinleme ve tartışma adabı ne durumda? Diğer uçta, toplantılar perde arkasında alınmış kararların seslendirildiği, farklı seslerin duyulmadığı platformlar mı acaba? Bu sorunun cevabına göre seni ilgilendiren konularda nasıl hareket edeceğini de planlayabilirsin.
Eğer açık tartışma ve uzlaşma kültürü ağırlıkta ise toplantılara hazırlanmak, doğru ve derinleştirici sorular sormak, kendi bakış açını verilerle ve etkili şekilde sunmak değer taşıyacaktır. Aksi durumda, toplantı dışında etki ve ikna gücün üzerine çalışman gerekecek.
İş bitirme
Şirkette işler nasıl hallediliyor? Acaba süreçleri bilen ve uygulayan ekip liderleri mi var, yoksa bir işin yürümesi için doğru kişileri tanımak, bilmek mi gerekiyor? Süreçler ne kadar önemli, karar alınırken ve işler yürürken o işin başındaki kişiye mi bağımlıyız? İş sahibinin ağzından çıkan kanun mu yoksa işler insandan bağımsız süreçlere mi paylaştırılmış durumda?
Bunu bilmen çok işine yarayacak, zira bu şirketin kurumsallaşma yolculuğunda nerede olduğunu gösteriyor ve senin katkınla ilgili de sana ilham verebilir.
Çatışmalar
İnsanlar kendilerine olumsuz bir etki olacağından korkmadan ve endişelenmeden fikirlerini söyleyebiliyorlar mı? Ekip liderleri çatışmadan kaçınıyorlar mı? Yoksa çatışmalar en alt seviyede çalışanlara doğru yansıtılıyor mu?
Sağlıklı bir çatışma ortamı var mı, yani taraflar unvandan ve pozisyonlarından bağımsız olarak ihtiyaçlar üzerine konuşarak uzlaşmacı bir yaklaşım gösterebiliyorlar mı? Bu soruların cevapları, senin kendi davranış stratejinin ötesinde kurumsal kültür ile ilgili büyük ipuçları barındırıyor.
Takdir
Şirkette kimler ne şekilde takdir alıyorlar? Takdir yaygın mı? İşi yapan, spot ışıklarının altında olan ve olmayı sevenler mi takdir alıyorlar? Görünen sürükleyen liderler mi takdire şayan görülüyorlar ya da çok önde görünmese de ekibini belli bir disiplin içinde sonuca götüren, iş birliğini teşvik eden ve takım oyunu oynayan çalışanlar mı takdir görüyor?
Bu hem senin takdir yaklaşımına ışık tutacak hem de yeni şirketinin kültürünü anlamana yardımcı olacak.
Amaca ulaşmak için her yol mübah mı?
Bir işi başarmakla ilgili çizilmiş net sınırlar var mı? Şirketin değerleri belirlenmiş, herkese duyurulmuş ve davranışlara yansıması isteniyor mu? “Bu şirkette bu değerler etrafında en iyiyi yaparız” gibi bir motto var mı? Yoksa “nasıl” başarıldığı değil, “neyin” başarıldığı mı önemli ve öne çıkarılıyor?
Bu 6 boyut bir arada sana yeni katılmakta olduğun şirketin kültürü ile ilgili önemli ipuçları verecek. Bunları gördükçe hem kendi davranışlarını planlayacak hem de hangi değişim isteklerinle ilgili nasıl hareket etmen gerektiğini sana gösterecek.
Kolay gelsin!
Konuk Yazar: Bertay Fişekçi / Çalışan Bağlılığı Danışmanı
Yazara ait diğer yazıları okumak için buraya tıklayabilirsiniz!