Yeni mezunların iş ararken dikkat etmesi gereken 6 madde

irçok genç, okuldan mezun olur olmaz iş bulmak, iş hayatına hızlı ve emin adımlarla başlamak ister. Ancak bu sürecin hedeflendiği şekilde tamamlanması için atılması gereken birkaç adım bulunuyor. İşte yeni mezunların iş arama sürecinde dikkat etmesi gereken 6 madde.

Onca yıl okudunuz ve sonunda hayalini kurduğunuz iş için başvurularda bulunmaya başladınız. Amacınız kariyer basamaklarını hayal ettiğiniz şekilde tırmanmak ve kariyerinize hedeflendiğiniz yerden başlamak ise iş arama ve mülakat sürecinde dikkat etmeniz gereken birkaç adım bulunuyor.

İşte yeni mezunların dikkat etmesi gereken 6 madde:

Özgeçmişinize özen gösterin

Birçok yeni mezun, özgeçmişin iş başvurusundaki önemini bildiği halde özgeçmişini eksiksiz hale getirmeyi atlar. Ancak üniversite yıllarında görev alınan okul kulüpleri ve gönüllü projeler aslında yeni mezunlar için birer deneyim olup iş arama sürecinde adaylara katkı sağlar. Bu nedenle özgeçmişinizi hazırlarken görev aldığınız projelerinizi ve tüm yetkinliklerinizi özgeçmişinize ekleyerek özgeçmişinizi daha da görünür ve eksiksiz hale getirin.

Bilinçli başvuru yapın

İş başvurusu yaparken alanınızla ilgili bölümlere başvurun. İş bulamama korkusu nedeniyle panikle gördüğünüz her ilana başvurmak yerine kriterleri, sizi CV’nizle ve yetkinliklerinizle uyuşan ilanlara başvuruda bulunun. İleride hangi işte başarılı olacağınıza inanıyorsanız o alana odaklanın ve yaptığınız her başvuru için ön yazı yazarak, o işi neden istediğinizi kısa ve net ancak etkili ifadelerle anlatın. Böylelikle iş arama sürecindeki hem diğer adaylara fark atın hem de görünülüğüüzü artırın.

Sorumlu davranın

İş görüşmesi davetini kabul ettiğiniz halde randevunuza geç kalma ya da gidememe durumunuz olduğunda firmadaki yetkiliyi arayarak geç kalacağınızı ya da görüşmeye gidemeyeceğinizi belirtin. Görüşmeye gidememe nedeninizi profesyonel bir biçimde açıklayın ve eğer başka bir güne randevuyu erteleme isteğiniz varsa bunun mümkün olup olmayacağını sorun. Bu tavrınızla hem pozisyon için istekli olduğunuzu hem de sorumluluk sahibi olduğunuzu gösterin.

İş görüşmesine uygun giyinin

İş görüşmesine giderken başvurduğunuz şirkete ve pozisyona göre kıyafet tercihinde bulunun. Kurumsal hayata ve şirket kültürüne uyan kıyafetler giymeye, temiz ve bakımlı görünmeye dikkat edin. Özgeçmişiniz kadar görünüşünüzün de işe alım için önemli olduğunu unutmayın ve karşı tarafa da bu işi ne kadar ciddiye aldığınızı ve o pozisyona ne kadar uygun olduğunuzu gösterin.

shutterstock_323928830

Hazırlık yapın

İş görüşmesine davet edildiğinizde, görüşmeye gitmeden önce firma ve pozisyon hakkında araştırma yapın. Yapacağınız pratiğin mülakat esnasında size sağlayacağı yararı göz ardı etmeyin ve size sorulacak olan sorulara hazırlıksız yakalanmamak için vereceğiniz cevaplara ilişkin çalışın. Ancak bunu yaparken cevapları ezberleme yoluna gitmeyin. Cevapları ezberlemeniz, mülakat sırasında heyecanlanmanıza ve panikle yanlış cevaplar vermenize neden olabilir.

Profesyonel olun

Görüşmeye vaktinde gidin ve İK uzmanına o işi neden istediğinizi vereceğiniz profesyonel cevaplarla anlatın. Aşırı samimi davranmaktan, isteksiz görünmekten ya da kibirli görünmekten kaçının. Özgeçmişinizin ve yetkinliklerinizin, başvurduğunuz pozisyonla ne derece uyuştuğunu İK uzmanına anlatın.

**İçeriklerimizle ilgili görüş ve önerilerinizi editor@kariyer.net adresinden bize iletebilirsiniz.