Artık her işin temelinde yer alan yazılım; iyi bir kariyer, yüksek maaşlar ve esnek çalışma olanakları sunuyor. Peki, kariyerini yazılım üzerine inşa etmek için ne yapman gerekiyor?
Günümüzün ideal çalışma alanlarından yazılımda kariyer yapmayı cazip kılan başlıca unsur, iş bulmayı kolaylaştıran ”nitelikli eleman ihtiyacı” olarak karşımıza çıkıyor. 2023’te Türkiye’deki yazılımcı sayısının 500 bine ulaşılması hedeflenirken, giderek artan yazılımcı ihtiyacı ücretlere de yansıyor. Kariyer.net verilerine göre ortalaması 7.020 TL olan 0-2 sene deneyimli yazılım uzmanı maaşları, 11.740 TL’ye kadar çıkabiliyor. Ayrıca yazılım geliştiriciler, işlerini uzaktan çalışma modeliyle ve esnek çalışma saatleriyle yapabiliyorlar. Üstelik bu imkânlar yurt içiyle de sınırlı kalmıyor. Yazılım geliştiriciler, birçok ülkede aranan uzmanlar haline gelmiş durumdalar.
Sayısal bölüm mezunları yazılıma yatkın
Yazılımda kariyer konusunda, 25 yıldır teknoloji eğitimleri veren BilgeAdam Akademi’nin Direktörü Bahadır Özütam şunları söylüyor:
“Türkiye’de her sene 30 binin üzerinde yeni mühendis iş hayatına atılıyor ve yapılan araştırmalara göre her 3 mühendisten biri işsiz. Kalan 3’te 2 de hak ettiği koşullara kavuşamıyor. Diğer tarafta ise hem Türkiye’de hem de dünya genelinde ciddi bir yetişmiş yazılımcı açığı var. Yurt içinde ve yurt dışında daha yüksek maaşlı, daha iyi çalışma koşullarına sahip bir iş için gençlerin yazılım alanında kariyer yapmaları gerektiğini düşüyorum. Sayısal bölüm mezunları, özellikle de mühendislik bölümlerinden mezun olan gençler, yazılımcı olmak için en iyi adaylar. İyi bir matematik bilgisi, yazılımın temeli olan algoritmaların kavranması açısından çok önemli. Mühendislik fakültesi mezunları bu sebeple Yıldız Yazılımcı Yetiştirme Programımıza çok kolay adapte oluyor ve kariyerlerine bu alanda yön vermek için ciddi bir avantaj yakalıyorlar.”
Yetiştirme programıyla %91 istihdam
BilgeAdam Akademi’nin, üniversite mezunlarını nitelikli yazılım uzmanları haline getirme amacıyla başlattığı ‘Yıldız Yazılımcı Yetiştirme Programı’nda ilk mezunların %91’i 5 ay içerisinde yazılım alanında istihdam edildi.
“BilgeAdam Boost” adlı programda, katılımcılar 6 ay süren uygulama temelli eğitim sonrasında şirketin İTÜ ARI Teknokent’teki genel müdürlüğünde veya Bilkent CYBERPARK’taki Ar-Ge merkezinde yazılım geliştirme ekipleriyle 2 ay staj yapıyorlar. Bu süreçte gerçek proje deneyimi edinerek, takım çalışması becerilerini ve yazılım yeteneklerini sektör ihtiyaçları doğrultusunda geliştiriyorlar.
Ayrıca Boost katılımcılarından, programa başlamalarından sonraki 18 ay boyunca, yani işe girip maaş almaya başlayana kadar herhangi bir ücret alınmıyor. Bu sürede iş bulamamaları durumunda ise katılım bedellerini BilgeAdam karşılıyor.
Başvurular devam ediyor
Programa başvurmak isteyenlerin, üniversitelerin sayısal bölümlerinden birini bitirmiş ve 35 yaşını geçmemiş olmaları gerekiyor.
Eğer sen de programa katılmak istersen, BilgeAdam Boost programının web sitesi üzerinden form doldurarak başvuru yapabilirsin.