Yılın bu döneminde birçok şirkette performans değerlendirme görüşmeleri yapılıyor. Son bir yıla yakından bakılıp, elde edilen verilerle kararlar alınıyor ve yeni yol haritaları belirleniyor. Verimli bir görüşme gerçekleştirmek için ön hazırlık yapmak önemli. Hangi konulara dikkat edeceğini bilmiyorsan, bu öneriler senin için!
Yıllık performans görüşmeleri; hedeflerini ve başarılarını gözden geçirmek, geçmiş performansın hakkında geri bildirim ve iyileştirme önerileri almak için önemli bir fırsattır. Ayrıca terfi, zam gibi konulardaki talepleri dile getirmek için de uygun bir an sunar. Tabii taleplerin olumlu yanıt bulması büyük ölçüde yıl içindeki performansına ve başarılarını verilerle ortaya koymana bağlı. Bu nedenle kariyer hayatınla ilgili önemli bir görüşme olan bu toplantılara ön hazırlıkla gitmende fayda var. Peki, nasıl bir hazırlık yapmalı?
Hedeflerinin ve başarılarının günlüğünü tut
Öncelikle bu görüşmelere son birkaç haftada değil tüm yıl boyunca hazırlanmak elini güçlendirir. Önemli detayların gözden kaçmasını da böylece önlemiş olursun. Hem hedeflerinin hem de başarılarının ayrıntılı bir kaydını tut. Yıl sonu geldiğinde üzerinde durman gereken noktalar için daha net bir çerçeve belirlemiş olursun.
Bir diğer önemli nokta da şirketin pozisyonundan ve senden beklentileri konusunda güncel kalman. Beklentiler dönem dönem şartlara göre değişebilir. Burada önemli olan senin anlık olarak beklentiyi farkında olman ve buna yönelik davranman. Şirket stratejileri sürekli değişiyor ve bununla birlikte iş tanımın da değişebiliyor. Bu nedenle, mevcut beklentileri karşılamaya devam ettiğinden emin olmak için yöneticinle düzenli olarak görüşebilirsin.
Senden beklenenleri bil
Performans görüşmesinden çok önce bilmen gerekenlerden biri de yönetimin beklentileri ve hedeflerin. Pozisyonunla ilgili yayınlanan iş ilanlarına bakarak, güncel yetkinlikler hakkında fikir sahibi olabilirsin. Bu sana ön bir bilgi ve gelişim alanların konusunda doğal bir yönlendirme sağlar.
Birçok yönetici, çalışanlarının çalışmaları hakkında bilgi sahibi olmak için çalışanlarıyla haftalık bire bir toplantılar planlar. Bu toplantılar, özellikle değişen şirket hedefleriyle birlikte görevler değiştiğinde, yeni beklentileri anlamak için bir fırsattır.
Yöneticinin veya şirketinin resmi bir hedef belirleme veya gelişim planlama süreci olmasa bile, yine de yöneticinle resmi olmayan hedefler belirleyebilirsin. Bunu yaparak yöneticine yalnızca hırslı ve sonuç odaklı olduğunu göstermez, aynı zamanda performans görüşmelerinde üzerinde durulacak konuları da genel olarak belirlemiş olursun.
Geri bildirim al
Yöneticinden ayda iki kez veya ayda bir geri bildirim isteyebilirsin. Bunu planlanmış bir toplantı sırasında da talep edebilirsin. Geri bildirim, gerekli iyileştirmeleri yapmana yardımcı olacaktır. Böylece, işini yıl boyunca düzgün bir şekilde yaptığından emin olabilirsin.
Yöneticini bilgilendir
Yöneticinin, performans durumunu ve başarılarını farkında olduğunu varsayma. Aşırıya kaçmadan, iyi bir iş çıkardığında yöneticine haber ver. Herhangi bir hatanın kaynağı olduğunda da sorumluluğu alarak bunu açıklaman aynı şekilde değerlidir.
Ekip liderlerine özel performans görüşmesi önerileri yazımızı okumak için hemen tıkla!
Kaynak: Link