Yöneticinden terfi istemeden önce nelere dikkat etmelisin?

Yöneticinden terfi istemeden önce nelere dikkat etmelisin?

Pek çok çalışan terfi zamanı geldiğinde, bu konuyu yöneticisine açmaktan çekinir ve konuşmayı nasıl yapacağını bilemez. Kariyer Danışmanı Esra Kemer, çalışanların terfi görüşmesi yapmadan ve terfi istemeden önce dikkat etmesi gereken noktaları anlatıyor.

Terfi almak için çok çalışmak, sürekli mesaiye kalıp, kalan işleri bitirmek, kişinin hemen terfi edilmesi için yeterli olmayabilir. Yöneticinden terfi istemeden önce dikkat etmen gereken birtakım adımlar bulunabilir. Bu adımları şöyle sıralayabiliriz;

Kendi SWOT analizinle profesyonel kimliğini tanı

Yöneticinle terfi isteme konuşması yapmadan önce kendini tanıman, kariyer hedefini bilmen çok önemli. Bunun için de SWOT analizinden faydalanabilirsin. Swot analizini yaparken, kariyerinle ilgili yön vermen gereken konuları, güçlü-zayıf yanlarını, kariyer fırsatlarını ve kariyerini tehdit eden etkenleri ayrı ayrı yazman gerekir. Hemen her çalışanın kariyer hedefini belirlemeden önce bu çalışmayı yapması önemlidir. Bu analiz sayesinde, terfi etmek istediğin pozisyon için sahip olduklarını görebilir, zayıf yanlarını ve hangi konularda gelişmen gerektiğini de belirleyebilirsin. Örneğin, iş dışında geçirdiğin zamanlarda ailen ilk sırada geliyorsa, şehir dışında alacağın bir iş teklifi veya yoğun çalışma saatlerine sahip bir iş, seni bir müddet sonra mutsuzluğa sürükleyebilir. Bu nedenle kariyerinde daha sağlıklı adım atmak için öncelikle SWOT analizini kullanabilir, altta yer alan soruları kendine sorabilirsin.

  • Yaşam ve kariyer değerlerim neler?
  • Hedefimdeki iş ne, tam olarak ne yapmak istiyorum? (İster terfi ister iş seçimi olsun)
  • Güçlü yanlarım ve kabiliyetlerim neler?
  • Bu hedefime ulaşmak için geliştirmem gereken yanlarım ne?
  • Gelişime odaklanmazsam tehditlerim neler olacak?
  • Gelişime odaklanırsam fırsatlarım neler olacak?

Öğrenmeye ve gelişime açık ol, bunu başkalarına da belli etmekten çekinme

Kariyerin için sürekli araştırmak, işinle ilgili gündemi-teknolojiyi takip etmek, bilmediğin konulardaki eksiklerini tamamlamak, sürekli öğrenme ve gelişim ilkesiyle kariyerini yönetmek mutlaka önceliğin olmalı. Uzmanlığınla ilgili geniş bir bilgi birikimine sahip olman, bunu toplantılarda, ek sorumluluklarda göstermen, ekip arkadaşlarının bilmediği konularda, senin başvuru noktası haline gelmen, genel anlamda seni başarılı kılar. Özgüvenin arttıkça terfinle beraber, kariyerinde ilerlemeye de adım adım yaklaşırsın. Bu nedenle kendini başarılarınla parlatabilirsin.

Başarılarının listesini yap

Ulaştığın hedefleri, yüksek performans gösterdiğin çalışmaları terfi konuşmasını yapmadan önce mutlaka yaz. Örneğin; görev tanımında yer alan işleri, bunları yaptıktan sonra aldığın performans notlarını, yöneticinin verdiği ek işleri, görevleri ve projeleri, elde ettiğin tüm başarıları…  Çünkü terfi konuşmasını yaparken hazırlayacağın bu liste, ileride işine yarayacak. Terfi görüşmesini yapmadan önce, bu listeyi daha da geliştirmek istiyorsan, (terfi olmak istediğin pozisyon için) gerekli olan ek görevleri almaktan ve projelerde yer almaktan da kaçınmamalı ve gönüllü çalışmalar içinde yer almalısın. Karşına çıkan ek işler için fırsatları değerlendirmen de bu süreçte çok kritik. Örneğin; “Bu hafta sonu X konuda çalışabilecek biri var mı?” diye soran yöneticine ilk olumlu cevabı veren sen olursan, fırsatı değerlendirmiş olursun. Bunun dışında eğer bu listeyi hazırlarken başarıların aklına gelmiyorsa, işinle ilgili soruları kendine yönelterek listeni oluşturabilirsin. Örneğin, “İş süreçlerinde ne gibi yenilikler yaptın?”, “Satışların artmasında hangi çalışmaların işe yaradı?” Bu gibi soruları kendine yönelterek başarını sorgulayabilirsin. Yani yöneticinin karşısına çıkarken elin boş olmamalı!

Terfi istemeden önce iyi bir takım oyuncusu olduğunu göster

İşin hobin olursa, önündeki pek çok engel kendiliğinden kalkar. Daha kolay çözüm üretir, zamanı daha verimli kullanır ve özenli yaptığın işinin çıktıları da çok başarılı olur. Her zaman ekibin bir parçası olduğunu, ihtiyaç halinde göreve hazır olduğunu, iş yapmaktan çekinmediğini ekip arkadaşlarına ve yöneticine hissettir. Hatta dirsek temasında olduğun birimlerde bile bu iş birlikçi yaklaşım içinde olman şirket içi referanslarının sayısını arttıracaktır. İş yeri kurallarına, çalışma saatlerine uygun davranman, giyim kurallarına göre şık-temiz giyinmen, iletişim şeklin, pozitifliğin, problem çözen taraf olman, dedikodudan kaçınman gibi detaylar hep çok önemli. Profesyonel ve güvenilir duruşun sana güç kazandırır.

İletişimine dikkat et ve konuşma zamanını seç

İş hayatında pek çok iş, iletişimle sonuçlanıyor ki bu nedenle de kiminle nasıl iletişim kuracağını bilmelisin. Herkesin farklı tarzı var; ama senin için önemli olan ekip arkadaşların ve yöneticin. Bu kişilerin iletişim tarzlarını, neyi sevip neyi sevmediklerini biraz deneyim ve gözlemle öğrenebilirsin. Ne kadar iyi iletişim içerisinde olursan, bu durumu o kadar fırsata çevirebilirsin.

Başarı, sadece düşünenlerin değil, düşünüp yapanların oluyor, değil mi? Kendine, gücüne, azmine inan. İsteyince yapamayacağın bir şey yok. Terfi istemek bir anlamda; itibarın, maaşın ve hayat standartlarının yükselmesi için de bir adım atmak demek. Yöneticini tanıyorsan, konuşmak için doğru zamanı da biliyorsun demektir. Doğru zaman geldiğinde görüşme için randevu iste ve hazırladığın terfi konuşmasını yap.

Ne kadar zamanda bir terfi olmalısın?

Terfi için ortalama 3-4 yıllık bir zaman söz konusu. Bazı şirketlerde bu süre daha uzun olurken, bazı şirketlerde ise daha kısa sürede olabiliyor. Danışmanlarımın CV’lerini okurken ve onların kariyer planlamalarını yaparken, kişinin aynı pozisyonda kaç yıl kaldığına bakıyorum. Çalışma süresi dört seneden fazla ise neden terfi almadığını sorguluyorum. Çünkü bu zaman zarfında kişi hiç terfi almadıysa ve çalıştığı pozisyonda hiçbir farklılık meydana gelmediyse belki de dış dünyaya açılma vaktinin gelmiş olabileceğini düşünüyorum. Ancak bu kararı almadan önce terfi talebinin sonucunu beklemekte yarar var. Terfinin sonucuna göre kişinin bir karar vermesi ve yolunu yeniden çizmesi gerekebilir. Gerçek şu ki profesyonel hayatta fırsatlara her zaman açık olmak lazım.

Konuk Yazar: Esra Kemer/İnsan Kaynakları ve Kariyer Danışmanı

**İçeriklerimizle ilgili görüş ve önerilerinizi editor@kariyer.net adresinden bize iletebilirsiniz.