“Yunanistan’da asgari ücret ne kadar, alım gücü nasıl?” gibi merak edilen birçok sorunun cevabı bu yazımızda! Yunanistan’da çalışmak ve sosyal yaşama dair diğer detayları öğrenmek için yazımızı okuyabilirsin.
Yunanistan, batı medeniyetinin doğduğu yer. Yunanistan’da yaşayan ve çoğunlukla güneşli havanın ve muhteşem kumsalların tadını çıkarmak için oraya giden birçok yabancı var. Yunanistan’da ister dağlarda, ister ormanda, ister kıyılarda, ister Akdeniz’e yayılmış 6.000 adada bol miktarda doğal güzellik bulabilirsin. Yunanistan, tarihin, bol güneş alan adaların, hareketli şehirlerin ve zamansız geleneklerin büyüleyici bir karışımı.
Turizm, denizcilik ve tarım sektöründeki iş fırsatlarıyla ön plana çıkan Yunanistan’ın çalışma şartlarını ve asgari ücretini merak ediyorsan, detayları yazımızda bulabilirsin. Genelde tatil için tercih edilen bir ülke olan Yunanistan’da iş fırsatları da turizm, denizcilik ve tarım alanlarında yoğunlaşıyor. Yunanistan’ın ülkemize coğrafi olarak yakınlığı ve kültür benzerliği onu cazip ülkelerden biri yapıyor.
Yunanistan’da asgari ücretle çalışabilmek için yapman gerekenler
Yunanistan’da asgari ücretle çalışabilmek için yapman gerekenler şunlar:
- Pasaportun (vize bitiminden sonra en az üç ay sonrasına geçerlilik süresi),
- Biyometrik fotoğraf
- İngilizce veya Yunanca doldurulmuş başvuru formu
- Lisanslı bir doktor tarafından verilmiş bir sağlık sertifikası
- Yunanistan’da geçerli bir sağlık sigortası belgesi
- Doğduğun veya şu anda ikamet ettiğin ülke tarafından verilen sicil kaydı
Tüm bu belgeleri toplayıp Yunanistan konsolosluğuna veya büyükelçiliğine başvurmalısın.
Tüm bunları başarıyla yaptıysan, Yunanistan’da çalıştığında alacağın asgari ücret 830 euro. Ortalama maaşlara gelince o da işe ve çalışanın deneyimine bağlı olarak 1.428 Euro ile 2.788 Euro arasında.
Yunanistan’da asgari ücretle çalışma koşulları
Yunanistan’da haftalık çalışma süresi 40 saat ve fazla mesai ücreti normal ücretin %125’i.
Yunanistan’da çalışanlar için sosyal güvenlik sistemi mevcut. Bu sistem sağlık sigortası, emeklilik sigortası ve işsizlik sigortası gibi imkanlar sunuyor.
Yunanistan’da asgari ücretle yaşam sürdürebilmek için bilmen gerekenler
Eğer yaşadığın konutun mülkiyeti sana ait ise barınma ile ilgili olarak hesap edilmesi gereken maliyet emlak vergisi. Yıllık olarak ödenen emlak vergisi bina yaşına göre metrekare için 3 ila 5 € arasında değişiyor.
Konutun mülkiyetinin sana ait olmaması durumunda ise göz önüne alınması gereken kira bedeli tabii ki konutun bulunduğu şehre ve bölgeye bağlı olarak değişiyor.
Ayrıca Numbeo’ya göre en pahalı şehir olan Atina’da ayda 300-500 Euro’ya, merkez dışında 200-400 Euro’ya tek yatak odalı bir daire bulabilirsin. Biraz daha büyük bir daire arıyorsan, üç yatak odalı bir daireyi şehir içinde 500-1000 Euro’ya, şehir merkezinin dışında ayda 400-800 Euro’ya bulabilirsin.
Faturalar söz konusu olduğunda (elektrik, doğalgaz, su vb.), evin büyüklüğüne, mevsime ve kullanım düzeyine bağlı olarak yaklaşık 150-300 Euro ödemen gerekecek.
Yunanistan’da iş dünyası
Yunanistan, 2008’deki küresel mali kriz sırasında ekonomik gerileme yaşadı. İşsizlik oranları tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı, ancak ülke ekonomik potansiyeli nedeniyle yatırımcı almaya devam etti. Yatırımlardaki büyüme, hem Yunan vatandaşları hem de Avrupa’daki diğer ülke vatandaşları için iş fırsatlarını artırdı. Yunan ekonomisi, kararlı bir iş gücüyle ve Yunanistan Golden Visa gibi yatırımcıları teşvik etmek için çeşitli hükümet girişimleri sayesinde son birkaç yılda yeniden şekillenmeye başladı.
Yunanistan’da büyük uluslararası şirketler pek fazla bulunmuyor. Bununla birlikte, Yunan hükümeti özellikle çok uluslu şirketlerde veya seyahat endüstrisinde yabancıları çalışmaya teşvik ediyor.
Yunanistan’da sosyal yaşam
Yunanistan’da sosyal yaşam, ilginç bir ritme sahip. Ülke nüfusunun neredeyse üçte birinden fazlasını barındıran, Atina’nın merkezinde olduğu Attiki bölgesinde, sosyal yaşam ritmindeki “yavaşlık” ülkenin diğer bölgelerindeki gibi görünür değil. Bu “yavaşlığı” gözle görünür hale getiren temel unsurlardan biri “siesta” uygulaması. Yunanistan’da yaz aylarında 15:00 – 17:30 kış aylarında ise 15:30 – 17:30 arası uygulanan siesta, “kamusal sessizlik” saatleri olarak Yunan mevzuatında da yer alır. Bu saatler arasında –turistik bölgeler hariç- mağazalar da kapalı olup, pazartesi, çarşamba ve cumartesi günleri siesta başlangıcında kapanan mazağalar, sadece salı, perşembe ve cuma günleri siesta sonrasında 21:00’e kadar tekrar açarlar.
Yunanistan’da lokanta ve tavernalarda yeme-içme konusunda öncelikle belirtilmesi gereken bir konu porsiyonların boyutu. Yunanistan’da porsiyonlar birçok ülke vatandaşının bunu deneyimleyenlerin “keşke iki kişiye bir porsiyon söyleseydik” diyebileceği kadar olağan sınırların ötesinde büyük bulunuyor.
Yunanistan’da yeme-içme denildiğinde akla ilk olarak tavernalar gelir ve sıklıkla da “lokanta” karşılığı olarak düşünülürler. Her ne kadar aralarındaki sınır pek belirsiz olsa da lokantalarda öncelikli faaliyet “doymak” iken tavernalardaki temel hedef sosyalleşmek. Mesela bir lokantada canlı müzik ya da sahne, dans pisti gibi alanlar olmadığı gibi genel işleyişleri de “yemek” odaklı ve saatlerce oturulacak tarzda bir düzenlemeye sahip olmayan mekânlar. Tencere/fırın yemekleri daha temel ürünlerini oluşturur ve mekânlar görece daha sadedir.